Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα
Βόρειος Ήπειρος: Ελπίδα και υποκρισία

Βόρειος Ήπειρος: Ελπίδα και υποκρισία

Η  επίσκεψη  του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη  στην εθνική ελληνική μειονότητα  στην Αλβανία, είναι ιστορική από μόνη της καθώς πέρασαν 31 χρόνια από την τελευταία φορά που εν ενεργεία, Έλληνας πρωθυπουργός επισκέφθηκε την Βόρειο Ήπειρο, ενώ για πρώτη φορά στα χρονικά πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην ευαίσθητη περιοχή της Χειμάρρας της οποίας τον ελληνικό χαρακτήρα, το αλβανικό κράτος αρνείται σθεναρά.

Το γεγονός αυτό μόνο τιμή δεν περιποιεί στην εξωτερική μας πολιτική καθώς ως τώρα έγιναν ελάχιστα για την προστασία και στήριξη των ομογενών μας παρά τις συνεχείς υποσχέσεις όλων των Ελληνικών κυβερνήσεων.

Στους Έλληνες της  Βορείου Ήπείρου είναι κοινή πεποίθηση  ότι το Βορειοηπειρωτικό ζήτημα αντιμετωπίζεται διαχρονικά από την ελληνική πολιτεία ως μία απλή- περιθωριακή  παράμετρος των ελληνοαλβανικών σχέσεων ενώ ο Βορειοηπειρωτικός  Ελληνισμός υφίσταται διώξεις σε κάθε πτυχή των μειονοτικών και εθνικών του δικαίων με αυθαίρετη  δήμευση των περιουσιών στην περιοχή της Χειμάρας, καθεστώς ανασφάλειας με  συνεχείς κλοπές και λεηλασίες εκκλησιαστικών και πολιτιστικών μνημείων, καθώς  και με  παραβίαση των μειονοτικών δικαιωμάτων στη χρήση της ελληνικής γλώσσας. Σε ό,τι αφορά επίσης  στην εκπαίδευση, και για τα ελληνικά σχολεία για τα οποία ο κ. Μητσοτάκης εδήλωσε ικανοποιημένος,  ας ρωτήσει τους ομογενείς μας  τι ακριβώς διδάσκονται από την Τρίτη δημοτικού ως το τέλος της μέσης εκπαίδευσης στα βιβλία της Ιστορίας και Γεωγραφίας όπου η αλβανική προπαγάνδα οργιάζει εις βάρος της Ελλάδος και του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. Επιπλέον, η κυβέρνηση του κ. Ράμα, βαρύνεται  και με την  εντολή εκτέλεσης του Βορειοηπειρώτη Κωνσταντίνου Κατσίφα το 2018, ανήμερα της εθνικής μας επετείου στο χωριό Βουλιαράτες. Η «γέφυρα φιλίας» επομένως, στην οποία  κυνικά και  ειρωνικά αναφέρονται οι πολιτικοί και από τις δύο πλευρές των συνόρων, κοντεύει να καταρρεύσει από τις παλινωδίες λανθασμένων  πολιτικών χειρισμών εδώ και δεκαετίες. 

Δεν γνωρίζουμε αν ο κ. Μητσοτάκης έθεσε στον Αλβανό πρωθυπουργό όλα τα δίκαια αιτήματα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. Θα περιμέναμε όμως σε αυτήν την πρώτη και πολυδιαφημισμένη επίσκεψή του στην Βόρειο Ήπειρο, να τους αποκαλέσει όπως πραγματικά είναι, δηλαδή Έλληνες του Βορείου τμήματος της Ηπείρου. Θα περιμέναμε να ζητήσει συγγνώμη για την ουσιαστική  αδιαφορία του ελληνικού κράτους  απέναντί τους όλα αυτά τα χρόνια αλλά και ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα με την κοροϊδία στο ζήτημα των συντάξεων τους. Θα περιμέναμε να επισκεφθεί τους Βουλιαράτες και αφού καταθέσει στεφάνι στους τάφους των ηρώων στρατιωτών του έπους του 1940, να επισκεφθεί τους γονείς των δολοφονηθέντων Αριστοτέλη Γκούμα και Κωνσταντίνου Κατσίφα, στη Χειμάρρα και στους Βουλιαράτες αντίστοιχα, για να στείλει στην αλβανική πλευρά το μήνυμα ότι η Ελλάδα απαιτεί να αποδοθεί δικαιοσύνη για όσα  εγκλήματα έχουν διαπραχθεί κατά της ελληνικής μειονότητας. Θα περιμέναμε επίσης να ζητήσει συγγνώμη για την βάρβαρη αντιμετώπισή τους κατά την περίοδο της πανδημίας κατά την οποία αποκλείστηκαν (αν και Έλληνες πολίτες με ταυτότητα και υπηκοότητα) από την επαφή με τον  εθνικό κορμό με τρόπο που θύμιζε τον αποκλεισμό τους επί καθεστώτος Ενβέρ Χότζα. 

Αυτό που απαιτείται ουσιαστικά είναι το ειλικρινές ενδιαφέρον από τη μητέρα πατρίδα και σχέδιο για να ανατραπεί η ζοφερή σημερινή κατάσταση. Ευχόμαστε η σημερινή επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού να είχε αυτό τον σκοπό και να μην καταλήξει, σε μία απλή επικοινωνιακή, προεκλογική  παράσταση, την ὁποίαν απευχόμαστε.

Το Δημοκρατικό-Πατριωτικό κίνημα ΝΙΚΗ είναι κοντά στον διωκόμενο Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό διεκδικώντας την εφαρμογή  των διατάξεων του πρωτοκόλλου της Κέρκυρας που υπέγραψε και η ίδια η Αλβανία, με πλήρη σεβασμό όλων των μειονοτικών και εθνικών δικαίων των ομογενών μας γεγονός που αποτελεί και το κλειδί για  την πρόοδο των διμερών σχέσεων Ελλάδος-Αλβανίας και για την προοπτική ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ σε ένα μέλλον ειρήνης, προόδου και αλληλοσεβασμού. 

 

Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα «ΝΙΚΗ» - Θεματική Ομάδα Εξωτερικής πολιτικής & Εθνικής Άμυνας 


«Να νοσταλγείς τον τόπο σου, ζώντας στον τόπο σου, τίποτε δεν είναι πιο πικρό» Γ. Σεφέρης

Το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα ΝΙΚΗ είναι ένας εγκεκριμένος Πολιτικός Οργανισμός, από τον Άρειο Πάγο, από τις 25 Ιουλίου του 2019.

 

Τραπεζικός λογαριασμός
IBAN: GR4102602030000830201895856 (Eurobank)
BIC: ERBKGRAAXXX | 0203 – Τσιμισκή 27 Θεσσαλονίκη
Δικαιούχος: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΝΙΚΗ

Θεσσαλονίκη

Πλατεία Αριστοτέλους 5, Θεσσαλονίκη 546 23

Τηλ: 2310 232999

Αθήνα

Σταδίου 10, Αθήνα 105 64

Τηλ: 210 3217890