Αθανάσιος Τσουγανάτος

Υποστράτηγος ε.α., Μεταπτ. Στρατηγικών Σπουδών, πρ. Δ/ντής Στρατιωτ. Εκπαίδευσης ΣΣ Ευελπίδων

Ο Αθανάσιος Τσουγανάτος γεννήθηκε το 1963 στην Πάτρα. Είναι έγγαμος και πατέρας τεσσάρων παιδιών. Καταγωγή έλκει από το Ληξούρι Κεφαλλονιάς και από την πλευρά της μητέρας του (το γένος Χριστοδουλίδη) από την Κερασούντα του Πόντου.

Αποφοίτησε από την Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ) το 1985 ως Ανθυπολοχαγός Πυροβολικού και αποστρατεύτηκε το 2019 ως Ανώτατος Αξιωματικός με τον βαθμό του Υποστρατήγου. Υπηρέτησε σε Μονάδες Πυροβολικού του Στρατού Ξηράς ως Διοικητής σε Μονάδα MLRS και σε επιτελικές θέσεις στο ΓΕΣ και στο ΓΕΕΘΑ σε θέματα Αμυντικής Σχεδίασης Ελλάδος και ΝΑΤΟ.

Υπηρέτησε ως Στρατιωτικός Παρατηρητής με τον βαθμό του Λοχαγού στην αποστολή UNIKOM/Κουβέιτ του ΟΗΕ το 1996. Υπηρέτησε σε θέσεις του ΝΑΤΟ στην Νάπολη Ιταλίας (2005-8) και στην Διοίκηση Μετασχηματισμού Νόρφολκ/ΗΠΑ (2016-9).

Σημαντική εμπειρία και τιμή ήταν η τοποθέτηση του ως Διευθυντού στρατιωτικής εκπαίδευσης στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (2013-6) με τον βαθμό του Ταξιάρχου όπου είχε την ευκαιρία να επεξεργασθεί πολλές εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες σε συνεργασία με το ακαδημαϊκό και στρατιωτικό προσωπικό της Σχολής. Ιδιαίτερα ξεχωρίζουν ο Οργανισμός της Σχολής, η εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση της ΣΣΕ (πρώτη φορά) σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο του Υπουργείου Παιδείας για τα ΑΕΙ και η ένταξη της ΣΣΕ στο πρόγραμμα «Military Erasmus» της ΕΕ.

Αποφοίτησε επίσης από την Σχολή Εθνικής Άμυνας (Ελλάδα) και από το Αλβανικό Αμυντικό Κολλέγιο (Defence College regional).

Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού σε Στρατηγικές Σπουδές από το Naval PostGraduate School στην Καλιφόρνια/ΗΠΑ.