Το αστρονομικό ποσό των 4,7 δις ευρώ κέρδη κατέγραψαν το 2024 οι τέσσερις μεγάλες συστημικές τράπεζες αυξημένα κατά 28,77% σε σχέση με τα κέρδη του 2023.
Ενώ λοιπόν οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν με 47 δις ευρώ (συν τους τόκους των 5,1 δις ευρώ) και τα έσοδά τους από προμήθειες αυξήθηκαν σε σχέση με το 2020 έως και 72,5%, προσφέρουν μηδαμινά επιτόκια καταθέσεων. Οι μνημονιακές κυβερνήσεις -και η παρούσα- τους προσφέρουν τον αναβαλλόμενο φόρο των 20 δις ευρώ -κοινώς δεν πληρώνουν φόρους – και παρ ‘ολα αυτά σχηματίζουν καρτέλ -σύμφωνα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού- που τους επέβαλλε πρόστιμο 41 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2023. Επιπρόσθετα, το Ελληνικό Δημόσιο προσφέρει Εγγυήσεις ύψους 23 δις ευρώ για τα κόκκινα δάνεια που έχουν διακρατήσει, όταν αυτές μεταβιβάζουν την περιουσία των Ελλήνων στα funds και την εκπλειστηριάζουν, συνεχίζοντας να φέρονται άπληστα.
Πλήρως αποθρασυσμένες, με την ανοχή και συνεργασία κυβέρνησης και Τράπεζας της Ελλάδος θα επιστρέψουν στους διεθνείς μετόχους τους (επενδυτικά ταμεία, funds κλπ) 1,9 δις ευρώ από τα κέρδη του 2024 σε μετρητά και σε αγορές ίδιων μετοχών έχοντας ως προτεραιότητα να ευχαριστήσουν τους μετόχους τους.
Καμία βούληση να επιστρέψουν στο Δημόσιο τα ποσά της ανακεφαλαιοποίησης, να καταβάλλουν τους προβλεπόμενους φόρους, να μην κάνουν χρήση των Εγγυήσεων ή έστω να χρηματοδοτήσουν τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να προσφέρουν επιτόκια καταθέσεων που διατηρούν την αγοραστική δύναμη των χρημάτων των πελατών τους.
Παράλληλα, οι αποδοχές των Ceo των συστημικών τραπεζών προκαλούν το κοινό αίσθημα: 2,3 εκατομμύρια ευρώ αποδοχές για το 2024 για τον έναν εξ’ αυτών, 1,9 και 1,7 και 1,5 εκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα για τους υπόλοιπους τρις των συστημικών τραπεζών.
Η ΝΙΚΗ έχει καταθέσει σειρά γραπτών ερωτήσεων προς το Υπ. Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τον αναβαλλόμενο φόρο, για την παροχή Εγγυήσεων στις τιτλοποιήσεις των κόκκινων δανείων, για την αντιμετώπιση των τραπεζών από την κυβέρνηση ως ‘’ιερών αγελάδων’’, για την παροχή στοιχείων και απαντήσεων για τις τιτλοποιήσεις των κόκκινων δανείων, για το αν εισπράχθηκε το πρόστιμο από την Επιτροπή Ανταγωνισμού κλπ.
Είναι καιρός η Τράπεζα της Ελλάδας να ασκήσει υγιώς τον εποπτικό της ρόλο, οι συστημικές τράπεζες να επιστρέψουν στο Δημόσιο τα κεφάλαια με τα οποία διασώθηκαν από τους Έλληνες φορολογούμενους, να μην τους παραχωρούνται ειδικά προνόμια στον ανταγωνισμό έναντι οποιουδήποτε άλλου τομέα της οικονομίας, να χρηματοδοτήσουν νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να αναλάβουν την εταιρική κοινωνική ευθύνη που τους αναλογεί.