Το Κέντρο Ερευνών, Μελετών και Επιμόρφωσης (ΚΕΜΕ) «Ευγένιος Τζιμογιάννης», πραγματοποίησε ευρεία επιμορφωτική εσπερίδα στα Γιαννιτσά με θέμα: «Πρωτογενής τομέας Προβλήματα και Προοπτικές το 2025». Η εσπερίδα πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα, 7 Απριλίου 2025, στον πολυχώρο «Celebrity Hall», προσελκύοντας το ενδιαφέρον πολυπληθούς ακροατηρίου από την τοπική κοινωνία.
Το άνοιγμα των εργασιών έκανε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Κέντρου Δρ. Δημήτριος Μεταλληνός, ο οποίος παρουσίασε στο κοινό τους σκοπούς και τις δράσεις του Κέντρου «Ευγένιος Τζιμογιάννης». Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού, Πατριωτικού Λαϊκού Κινήματος – ΝΙΚΗ, Δημήτριο Νατσιό, ο οποίος επεσήμανε τη σπουδαιότητα του πρωτογενούς τομέα και των αγροτών στη διάσωση της πατρίδας μας.
Ακολούθησαν οι εισηγήσεις τριών ειδικών επιστημόνων, που κάλυψαν ενδελεχώς το θέμα.
Ο Αθανάσιος Μωραϊτης, πτ. Γεωπονίας και Δασολογίας, ανέπτυξε το θέμα: «Πρωτογενής τομέας και αυτάρκεια». Στην εισήγησή του επεσήμανε ότι η αυτάρκεια εγγυάται την Εθνική Ανεξαρτησία. Ο πρωτογενής τομέας είναι ένας από τους σημαντικότερους πυλώνες της ελληνικής οικονομίας και οφείλει να ξαναγίνει ο πιο παραγωγικός κλάδος στην πατρίδα μας, διότι είναι ο μοναδικός που έχει ως αντικείμενο του την απόκτηση αγαθών άμεσης κατανάλωσης, κατ’ ευθείαν από την φύση προς τον άνθρωπο, μέσω της γεωργίας, της αλιείας, της κτηνοτροφίας, της μελισσοκομίας, της δασοκομίας ή της θήρας. Υπογράμμισε ότι «ο λαός ευημερεί, όταν ο αγρότης ευημερεί» και η πατρίδα μας μπορεί να ανταπεξέλθει σε ενδεχόμενες μελλοντικές κρίσεις, μόνο μέσω της παραγωγικής ανασυγκρότησης και της επαναδιαμόρφωσης της κοινωνικής και εθνικής αυτάρκειας.
Ο Γεώργιος Χατζής, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΑΠΘ, και πτ. Γεωπονίας, μίλησε για το «Σύμπλεγμα υποστήριξης της αγροτικής παραγωγής». Στην εισήγησή του παρουσίασε το σύμπλεγμα των παραγόντων και των δραστηριοτήτων που λειτουργούν υποστηρικτικά προς τη γεωργική παραγωγή και κυρίως τη φυτική παραγωγή. Αναφέρθηκε στη βιομηχανία, την ενέργεια, τις μεταφορές, την έρευνα και εκπαίδευση, τις υποδομές και τις λοιπές υπηρεσίες, εμβαθύνοντας στις επιμέρους συνιστώσες τους. Όλα τα ανωτέρω εξετάστηκαν το καθένα ξεχωριστά υπό το πρίσμα της συνεισφοράς τους στην παραγωγική αυτάρκεια της χώρας, αλλά και ως προς τον βαθμό που συμβάλουν στην αποκέντρωση από τα μεγάλα αστικά συγκροτήματα.
Τέλος, ο Χρήστος Κουτσιόπουλος, Αγρότης-Φιλόλογος και υπ. διδάκτωρ ΑΠΘ ασχολήθηκε με τα «Προβλήματα στον πρωτογενή τομέα». Στην εισήγησή του, επεσήμανε αρχικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί του Ν. Πέλλας, με επίκεντρο τις τεράστιες ζημιές στις καλλιέργειές τους από τον πρόσφατο παγετό. Στη συνέχεια, στο κύριο μέρος της αναφοράς του, επικεντρώθηκε στις παθογένειες που μαστίζουν τον γεωργικό κλάδο της Ελλάδος. Ανέφερε αναλυτικά, μέσω οικονομικών στοιχείων, τη φθίνουσα πορεία του ΑΕΠ του πρωτογενούς τομέα της χώρας μας κατά τα τελευταία σαράντα χρόνια, ειδικά σε σύγκριση με τους άλλους δύο κλάδους της οικονομίας μας (Δευτερογενής και Τριτογενής τομέας), την έλλειψη αυτάρκειας και εργατικού δυναμικού, την αλόγιστη εγκατάσταση ΑΠΕ, κυρίως φωτοβολταϊκών συστημάτων ενέργειας, το αυξημένο κόστος παραγωγής, αλλά και την άρνηση των νέων να ασχοληθούν με τη γεωργία και την επιστροφή τους στη φύση σε συνάρτηση πάντα με το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας.
Κλείνοντας, παρουσίασε τις σημαντικότερες λύσεις και προτάσεις του ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ – ΝΙΚΗ για την ανόρθωση και τη μελλοντική ευρωστία του πρωτογενούς κλάδου και κυρίως την επιστροφή και επανεγκατάσταση των νέων στα χωριά μας και στην ύπαιθρο.
Κατά τον γόνιμο διάλογο που ακολούθησε ακούστηκαν και κατατέθηκαν προτάσεις, προκειμένου να αξιοποιηθούν από το ΚΕΜΕ «Ευγένιος Τζιμογιάννης», αλλά από το Κίνημα ΝΙΚΗ. Τον συντονισμό της εσπερίδας είχαν η Αγγελική Καρανάσου, Γραμματέας της ΝΙΚΗΣ στο Νομό Πέλλας & ΤΕ Δασοπονίας και ο Δημήτριος Γαλαντάρης, μέλος του Διαρκούς Βουλευτηρίου της ΝΙΚΗΣ.