Συνάντηση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων με εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων, πραγματοποιήθηκε (Τρίτη, 8.4.25) στο Πρωτοδικείο Αθηνών, με αντικείμενο την συζήτηση προτάσεων για την εύρυθμη λειτουργίας της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης, εν όψει και της συζητούμενης Συνταγματικής Αναθεώρησης.
Το Δημοκρατικό Πατριωτικό Λαϊκό Κίνημα – ΝΙΚΗ ανταποκρινόμενο στην πρόσκληση εκπροσωπήθηκε δια του αντιπροέδρου και βουλευτή Λαρίσης, Γεωργίου Ρούντα.
Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων εκπροσωπήθηκε από τους κ.κ. Χριστόφορο Σεβαστίδη, Πρόεδρο (Εφέτη). Χαράλαμπο Σεβαστίδη, Αντιπρόεδρο (Εφέτη) και Παντελή Μποροδήμο, Γραμματέα (Πρωτοδίκη).
Υπήρξε γόνιμη ανταλλαγή απόψεων, θέσεων και προτάσεων για «ώριμες» αλλαγές επί των άρθρων 89 και 90 του Συντάγματος.
Από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων καταβάλλεται ειλικρινής προσπάθεια να τεθούν οι βάσεις ενός επίσημου θεσμικού διαλόγου εν όψει της επικείμενης Αναθεώρησης του Συντάγματος. Στόχος είναι να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του λαού στους δικαστές και να ενισχυθεί η αξιοπιστία του θεσμού της Δικαιοσύνης.
Είναι πρώτη φορά, όπου λαμβάνει χώρα παρόμοια συνάντηση, γεγονός εξαιρετικά θετικό και ελπιδοφόρο.
Ως εκ τούτου, η ΝΙΚΗ εκφράζει θερμά συγχαρητήρια.
Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων προτείνει
1 Aλλαγή στον τρόπο επιλογής της ηγεσίας με ουσιαστική συμμετοχή του Δικαστικού Σώματος σε ένα πρώτο στάδιο και τελική απόφαση της Βουλής μεταξύ αυτών των υποψηφίων που προεπιλέχθηκαν
2 Εκδημοκρατισμό του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκού κρατών ώστε να θωρακιστεί η εσωτερική δικαστική ανεξαρτησία. Τα Ανώτατα Δικαστήρια να περιοριστούν αποκλειστικά στο δικαιοδοτικό τους έργο.
3 Απαγόρευση ανάληψης δημοσίων θέσεων σε αφυπηρετούντες δικαστικούς λειτουργούς για χρονικό διάστημα 3 ετών μετά την αφυπηρέτηση.
Η ΝΙΚΗ συμμετέχει ενεργά στον διάλογο με προτάσεις, επάνω στις θεμελιώδεις θέσεις της.
1 Το ισχύον σύστημα, με βάση το οποίο το Υπουργικό Συμβούλιο επιλέγει την ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας, αποτελεί σοβαρή παθογένεια.
2 Είναι και ένα από τα βασικά αίτια της κομματοκρατίας.
3 Συνιστά μία κακώς εννοούμενη διασταύρωση των τριών εξουσιών, η οποία δημιουργεί κινδύνους εξαρτήσεως της Δικαστικής από την Εκτελεστική εξουσία.
Αυτό είναι το βασικό επιχείρημα απαξίωσης του θεσμού της Δικαιοσύνης και προσβολής του κοινού περί δικαίου αισθήματος.