Στην Αρχαία Ελλάδα, οι πόλεις γκρέμιζαν τα τείχη για να υποδεχθούν τους Ολυμπιονίκες.
Η σύγχρονη Ελλάδα «υψώνει τείχη» στους αθλητές της, που αγωνίζονται για διακρίσεις στον διεθνή στίβο και ας γίνονται δαφνοστεφανωμένοι «πρεσβευτές» της Πατρίδας με δικές τους δυνάμεις.
Σε πείσμα του ανάλγητου κράτους, οι αθλητές μας δοξάζουν με τις επιτυχίες τους την χώρα παλεύοντας με την γραφειοκρατία, την κρατική αδιαφορία, την ρεμούλα, το παραγοντιλίκι και την ετοιμόρροπη παράγκα που κατευθύνει τις τύχες του ελληνικού αθλητισμού.
Χαρακτηριστική η περίπτωση του ασημένιου πρωταθλητή της σφυροβολίας, Γιώργου Παπαναστασίου. Ανέβηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στίβου Κ23 στο Μπέργκεν, της Νορβηγίας, δηλώνοντας οτι μέχρι πρόσφατα δούλευε 8ωρο για 800 ΕΥΡΩ σε εργοστάσιο. Και οτι μπορεί να χρειαστεί να ξαναδουλέψει για να συνεχίσει προπνήσεις.
Δεν είναι ο μόνος. Οι Έλληνες αθλητές ομολογούν τα αλλεπάλληλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν συνεχώς, πριν, αλλά και αφού φορέσουν το εθνόσημο. Η μαύρη Βίβλος του ελληνικού αθλητισμού έχει να δείξει…
-Αθλητές του ακοντισμού που προπονούνται στα… χωράφια.
-Αθλητές που τραυματίστηκαν στην προσπάθειά τους για διάκριση και εγκαταλείφθηκαν από την Πολιτεία.
-Δρομείς που καθάριζαν μαγαζιά για να μπορέσουν να συνεχίσουν τις προπονήσεις.
-Πρωταθλητές που δουλεύουν security, πιτσαδόροι και ντελιβεράδες για να ζήσουν.
Ίδια κατάσταση παρακμής και στις αθλητικές εγκαταστάσεις. Υποδομές που καταρρέουν, σάπιες οροφές που πέφτουν στα κεφάλια των αθλητών, χώροι σε πλήρη εγκατάλειψη, γήπεδα χορταριασμένα, πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων, σκουπιδότοποι. Πολλές από τις πανάκριβες Ολυμπιακές εγκαταστάσεις του 2004 προβάλουν σήμερα μία χώρα που δεν σέβεται τον εαυτό της. Κόστισαν 9 δισ. ΕΥΡΩ αλλά λίγες από τις τότε υπερσύγχρονες υποδομές παραμένουν λειτουργικές. Χαμένα χρήματα «καμμένα»!
Η οικονομική κρίση και τα μνημόνια έδωσαν το τελικό κτύπημα, καθώς,
-Το κράτος περιόρισε δραματικά τα κονδύλια στον αθλητισμό.
-Οι ομάδες που έβγαζαν αθλητές υποχρεώθηκαν να πορευτούν με τις δικές τους δυνάμεις, που δεν είχαν.
-Οι αθλητές μας βγήκαν στη γύρα για να βρουν οι ίδιοι χορηγούς να τους στηρίξουν, αφού δεν είχαν τίποτε να περιμένουν από το Κράτος.
Οι Έλληνες αθλητές πρέπει να… γκρεμίζουν τείχη για να επιβιώσουν και να συνεχίσουν.
Πολλά από τα μετάλλια που τιμούν την χώρα μας έρχονται με την Πολιτεία παντελώς απούσα.
Η ΝΙΚΗ τονίζει και απαιτεί:
-Άμεση αύξηση των κονδυλίων για τον αθλητισμό. Ο αθλητισμός είναι κομμάτι της εθνικής μας Παιδείας. Δεν είναι πρόσθετο βάρος στον ετήσιο προϋπολογισμό.
-Να τελειώσει η αθλητική πολιτική που στηρίζεται στον εμπορευματοποιημένο αθλητισμό.
-Το Κράτος να σκύψει πάνω από τους αθλητές μας. Τα μετάλλια στον λαιμό τους δεν είναι μόνο προσωπικά παράσημα προσπάθειας. Είναι διεθνείς έπαινοι της χώρας.
Οι αθλητές μας δεν είναι «κούκλες» στην βιτρίνα της κομματοκρατίας. Είναι η αφρόκρεμα της νεολαίας. Παράδειγμα προς μίμηση. Πρότυπα ήθους και άμιλλας. Ακριβώς το αντίθετο από αυτούς που κυβερνούν την Ελλάδα σήμερα.
Η ΝΙΚΗ εύχεται στον αθλητή μας, στους τρεις Έλληνες από την Κύπρο και την Ελλάδα που μονοπώλησαν το βάθρο της σφυροβολίας και σε όλους τους αθλητές και τις αθλήτριες που πήραν μέρος στο Πρωτάθλημα Κ23 της Νορβηγίας πολλά συγχαρητήρια, νέες νίκες, νέες δάφνες, νέους ορίζοντες.