Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, οχυρώνεται πίσω από την προστασία που παρέχει -στους εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ υπουργούς της- το επαίσχυντο άρθρο 86 του Συντάγματος και ο εξίσου διαβόητος νόμος περί ευθύνης Υπουργών. Δηλαδή το πλαίσιο εκείνο που δίνει στην εκάστοτε κοινοβουλευτική πλειοψηφία την αποκλειστική αρμοδιότητα να διερευνά, να διώκει ή να απαλλάσσει τους πρώην και νυν υπουργούς, για τα ποινικά αδικήματα που τέλεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
Η προαναγγελία από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της σύστασης εξεταστικής επιτροπής για τις «διαχρονικές ευθύνες» από την αμαρτωλή διαχείριση των αγροτικών επιδοτήσεων, δεν συνεπάγεται μόνο το «μπάζωμα» των συγκεκριμένων ποινικών ευθυνών παραγόντων της παρούσας διακυβέρνησης, αλλά οδηγεί επιπρόσθετα σε έναν νέο πολιτικό και δικαστικό διασυρμό της χώρας μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Το άρθρο 86 παρ. 2 της Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ορίζει με σαφήνεια ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία είναι αρμόδια για τη διερεύνηση, δίωξη και παραπομπή ενώπιον της δικαιοσύνης των δραστών αδικημάτων σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ, ενώ τον Οκτώβριο του 2017, η Ελλάδα υπερψήφισε τον Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, που επαναβεβαιώνει τις εν λόγω αρμοδιότητες.
Ήδη από τον Μάρτιο του 2024, η Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέας Λάουρα Κοβέσι έχει επισημάνει ότι οι Εντεταλμένοι Εισαγγελείς εμποδίζονται – εξαιτίας του νόμου περί ευθύνης Υπουργών – στην περαιτέρω ποινική διερεύνηση της «σύμβασης 717», η καθυστέρηση υλοποίησης της οποίας, οδήγησε, ως γνωστόν, στην τραγωδία των Τεμπών.
Στις 19 Ιουνίου του 2025, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία σε ανακοίνωση της, με αφορμή αυτή τη φορά το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, επανέρχεται στο ίδιο ζήτημα και αναφέρει ότι η απαγόρευση στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία να διερευνά και να ασκεί απευθείας διώξεις σε εν ενεργεία ή πρώην μέλη της ελληνικής κυβέρνησης είναι ασύμβατη με το δίκαιο της ΕΕ και για τον λόγο αυτό έχει υποβάλλει αναφορά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η συνέχεια είναι προδιαγεγραμμένη:
Θα διατυπωθεί αιτιολογημένη γνώμη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ακολούθως η Ελλάδα θα παραπεμφθεί στο Δικαστήριο της ΕΕ, λόγω πρόδηλης παραβίασης της Συνθήκης για την ΕΕ, της Συνθήκης για τη Λειτουργία της ΕΕ και του Κανονισμού για την σύσταση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Θα ακολουθήσει η διαπίστωση από το Δικαστήριο της ΕΕ ότι η Ελλάδα έχει παραβεί τις υποχρεώσεις εκ των συνθηκών της ΕΕ και ότι υποχρεούται να συμμορφωθεί με αυτές και θα καταδικασθεί με μεγάλη χρηματική ποινή που θα προστεθεί στα πρόστιμα από την κακοδιαχείριση των αγροτικών επιδοτήσεων.
Η εμμονή των κυβερνώντων να κρύβονται πίσω από την ασυλία που τους προσφέρει το άρθρο 86 του Συντάγματος και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών προκάλεσε την απαξίωση του πολιτικού συστήματος λόγω της ατιμωρησίας, ενώ οδηγεί και σε νέο διεθνή διασυρμό και επιβολή χρηματικών ποινών σε βάρος της Ελλάδος.
Η ΝΙΚΗ προτείνει:
Να καταργηθεί το άρθρο 86 στην επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος.
Να επιτραπεί στους ευρωπαίους εντεταλμένους εισαγγελείς να προχωρήσουν ανεμπόδιστα στο έργο της ποινικής διερεύνησης και της δίωξης των κυβερνητικών προσώπων που είναι ύποπτα συμμετοχής σε εγκληματικές πράξεις διασπάθισης κοινοτικών κονδυλίων.
Ο λογαριασμός να πληρωθεί από τους υπαίτιους – δημόσια πρόσωπα ή ιδιώτες – και όχι από τα συνήθη υποζύγια, τους Έλληνες φορολογουμένους.