Με αφορμή την πρόσφατη τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή και προβλέπει ειδική αυξημένη μοριοδότηση για νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό (πλην ιατρών) -Ν. 5102/2024 ΦΕΚ A55- στις επόμενες προκηρύξεις του ΑΣΕΠ, εκφράζουμε την έντονη ανησυχία και αντίθεσή μας για τις σοβαρές αδικίες που δημιουργούνται.
Η συγκεκριμένη ρύθμιση, με πρόσχημα την αναγνώριση της προσφοράς στην περίοδο της πανδημίας Covid-19, οδηγεί σε έμμεσο αποκλεισμό όσων εργαζομένων του υγειονομικού χώρου βρέθηκαν σε αναστολή εργασίας, επειδή –για λόγους υγείας, ηθικής ή προσωπικής επιλογής– δεν εμβολιάστηκαν.
Η ΝΙΚΗ θεωρεί ότι η ρύθμιση είναι άδικη και προβληματική διότι:
1. Δημιουργεί άνισες κατηγορίες εργαζομένων
Οι υγειονομικοί που τέθηκαν σε αναστολή –πολλοί εκ των οποίων ανήκαν σε ευπαθείς ομάδες, ή είχαν ιατρικές αντενδείξεις– βρίσκονται τώρα αντιμέτωποι με έναν επιπλέον αποκλεισμό. Η πολιτεία, αντί να άρει τις αδικίες του παρελθόντος, τις διαιωνίζει.
2. Το ΕΣΥ αντιμετωπίζει τεράστιες ελλείψεις – δεν χωρούν αποκλεισμοί
Νοσοκομεία και δομές υγείας σε όλη την χώρα λειτουργούν με οριακά επίπεδα προσωπικού. Σε μια περίοδο που το κράτος αναζητά επειγόντως νοσηλευτές, διασώστες και παραϊατρικό προσωπικό, η θέσπιση ρυθμίσεων που αποκλείουν ικανό, έμπειρο και διαθέσιμο ανθρώπινο δυναμικό είναι αντιπαραγωγική και επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία.
3. Δεν ακολούθησε όλη η Ευρώπη τον ελληνικό δρόμο των “αναστολών”
Σε αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Κύπρος, Ελβετία, Σκανδιναβία, Τσεχία, Βουλγαρία), οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί εργάστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, με συνεχή rapid tests και αυξημένα μέτρα προστασίας, χωρίς να τεθούν εκτός υπηρεσίας.
4. Η αυξημένη μοριοδότηση δεν αντανακλά πραγματικές ανάγκες
Δεν υπάρχει καμία τεκμηρίωση, οτι η διαφορετική μεταχείριση των υγειονομικών θα βελτιώσει το ΕΣΥ. Αντιθέτως, η μοριοδότηση που συνδέεται με το καθεστώς εργασίας την περίοδο της πανδημίας επιδρά τιμωρητικά και όχι αξιοκρατικά.
Ζητάμε:
- Άμεση αναθεώρηση της μοριοδότησης, ώστε να μη δημιουργούνται αποκλεισμοί για τους υγειονομικούς που βρέθηκαν σε αναστολή.
- Οριζόντια και δίκαια κριτήρια, που θα λαμβάνουν υπόψη πραγματικά προσόντα, εμπειρία και ανάγκες του συστήματος υγείας.
- Ίσες ευκαιρίες συμμετοχής για όλους τους υποψηφίους στις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ, χωρίς τιμωρητικές διατάξεις.
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας χρειάζεται όλους τους εργαζομένους του. Η κοινωνία δεν αντέχει άλλους τεχνητούς διαχωρισμούς.
Θ.Ο Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής της ΝΙΚΗΣ

