Δύο χρόνια μετά την ανείπωτη τραγωδία των Τεμπών αλλά και ενάμιση χρόνο μετά την κακοκαιρία «Daniel» και παρά τις πρόσφατες διαβεβαιώσεις του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, τα προβλήματα στον ελληνικό σιδηρόδρομο παραμένουν. Ερώτηση κατέθεσε ο Τάσος Οικονομόπουλος, βουλευτής Α΄ Ανατολικής Αττικής της ΝΙΚΗΣ σχετικά με το μέλλον του ελληνικού σιδηροδρόμου, την κατάσταση και τις συνθήκες λειτουργίας αυτού, καθώς και για τα κονδύλια σε εταιρείες που δεν παρέχουν τα βασικά εφόδια.
Όσον αφορά το μέλλον του σιδηροδρόμου ο κ. Μουρμούρης τόνισε ότι είναι πολύ πιθανόν να χρειάζεται η σύσταση Υπουργείου Σιδηροδρόμων καθώς είναι μια κατάσταση που απαιτεί εξαιρετική σοβαρότητα. Ο κ. Μουρμούρης χαρακτήρισε τον ελληνικό σιδηρόδρομο ως θύμα της οικονομικής κρίσης και συμφώνησε ότι για να σωθεί ο σιδηρόδρομος, χρειάζεται μια τόσο σοβαρή προσπάθεια, που μπορεί να χαρακτηριστεί ως θαύμα.
Ο μέχρι πρότινος πρόεδρος του ΟΣΕ, Γιάννος Γραμματίδης, ο οποίος με ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, θεωρεί ότι η αποκατάσταση του κύρους του ελληνικού σιδηροδρόμου πρέπει να αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα τόσο για την δικαίωση των θυμάτων των Τεμπών, όσο και για την εξυπηρέτηση των οικονομικών και κοινωνικών συμφερόντων της χώρας. Επίσης, απαίτησε από το πολιτικό προσωπικό να αρθεί επιτέλους στο ύψος των περιστάσεων, μετά από δεκαετίες απόλυτης απραξίας στον χώρο του σιδηροδρόμου αναλογιζόμενο ότι έχει διαχρονικά την πρώτη ευθύνη για την σημερινή κατάσταση του πιο ουσιαστικού και κεντρικού μεταφορικού μέσου της χώρας. Μάλιστα πρότεινε, παρά το πολιτικό κόστος που εγκυμονεί, να κλείσει ο σιδηρόδρομος για δύο τουλάχιστον χρόνια για να ολοκληρωθούν τα σημαντικότερα έργα αποκατάστασης των ζημιών του δικτύου από τις θεομηνίες και να αποκατασταθεί σε μεγάλο βαθμό η εύρυθμη λειτουργία του δικτύου.
Ακόμη, άκρως ανησυχητικά είναι και τα ευρήματα της πρόσφατης έρευνας της Transport and Environment, σύμφωνα με την οποία η Hellenic Train καταγράφεται ως η δεύτερη χειρότερη σιδηροδρομική εταιρεία στην Ευρώπη, σε μια χρονική μάλιστα περίοδο όπου στη χώρα μας δεν έχει εμπεδωθεί (ακόμα) η ασφαλής μετακίνηση με το τρένο (ΟΣΕ-Hellenic Train) εξαιτίας του δυστυχήματος των Τεμπών, ενώ δεν έχει εξασφαλιστεί ακόμη και σήμερα η πλήρης συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων.
Πέραν των ανωτέρω, ερωτηματικά εγείρει, η σπουδή έγκρισης καταβολής, με πρόσφατη απόφασή σας, 61 εκατομμυρίων ευρώ στη Hellenic Train, ως αποζημίωση για το πρώτο και δεύτερο εξάμηνο του 2023, για τις υπηρεσίες δηλαδή που προσέφερε σε μια περίοδο για την οποία υποτίθεται ότι θα έπρεπε να ελέγχεται για πιθανές παρατυπίες στο έργο που έχει αναλάβει.
Δείτε εδώ όλη την ΕΡΩΤΗΣΗ