Χιλιάδες ευάλωτοι δανειολήπτες, ενταγμένοι στον «Νόμο Κατσέλη», περιμένουν την κρίσιμη απόφαση του Αρείου Πάγου για τον εκτοκισμό των ρυθμισμένων δανείων τους, ενώ η Πολιτεία σιωπά. Πρόκειται για περισσότερους από 200.000 οφειλέτες – κυρίως χαμηλόμισθους, συνταξιούχους και μικρομεσαίους – με ρυθμισμένα στεγαστικά δάνεια ύψους 12,5 δισ. ευρώ.
Τα αγνώστου ταυτότητας funds, που ελέγχουν πλέον το 85% των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (79,4 δισ. ευρώ), αγνοούν τις δικαστικές αποφάσεις, επιβάλλουν παράνομους τόκους και εκβιαστικά απαιτούν υπέρογκες προκαταβολές. Εν τω μεταξύ, οι πλειστηριασμοί πρώτων κατοικιών αυξήθηκαν κατά 70% το τελευταίο εξάμηνο, ενώ το κόστος για τους πολίτες – αν επιβληθεί ο παράνομος εκτοκισμός – ανέρχεται στο 1 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου από τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις προς τα funds και τις εταιρείες-φαντάσματα -όπως η ΝΙΚΗ αποκάλυψε με την πρόσφατη αποστολή της στο Δουβλίνο- και όπως με σειρά ερωτήσεων κοινοβουλευτικού ελέγχου έχει αναδείξει το Κίνημά μας ήδη από τον Μάρτιο[i] του 2024 έως και σήμερα[ii]. Ιδιωτική περιουσία των Ελλήνων πολιτών άνω των 90 δις ευρώ μεταβιβάζεται άπληστα και βίαια σε funds και επενδυτικούς ομίλους σε τιμές συντριπτικά χαμηλότερες από τις πραγματικές με την πλήρη νομοθετική κάλυψη των μνημονιακών κυβερνήσεων και ειδικά της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Το Κίνημά μας βρίσκεται δίπλα στους δανειολήπτες, οι οποίοι συγκεντρώνονται αύριο, Τετάρτη 15.10.2025, στο Σύνταγμα, υποστηρίζοντας τα αιτήματά τους. Δεν πρόκειται για διαμαρτυρία· είναι η φωνή μιας κοινωνίας που αρνείται την οικονομική βαρβαρότητα.
Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για μια δίκαιη Ελλάδα, όπου τα τραπεζικά συμφέροντα δεν θα υπερισχύουν των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ενώ η κυβέρνηση συσκοτίζει, εμείς ρίχνουμε φως στις πρακτικές που καταστρέφουν νοικοκυριά και οικογένειες.
Θ.Ο. Εθνικής Οικονομίας της ΝΙΚΗΣ