Το 10ο Ημερήσιο Γενικό Λύκειο Πάτρας παραμένει για 18 ολόκληρα χρόνια σε καθεστώς σχολικής εγκατάλειψης, μετά τον καταστροφικό σεισμό της 8ης Ιουνίου 2008, που οδήγησε στην ακαταλληλότητα και τελικά στην κατεδάφιση του κτιρίου του. Ένα σχολείο με ιστορία από το 1986, στην Ακτή Δυμαίων 135, εξακολουθεί το 2026 να λειτουργεί μέσα σε προκατασκευασμένες αίθουσες, με μαθητές και εκπαιδευτικούς να σηκώνουν το βάρος μιας κρατικής αδράνειας που έχει ξεπεράσει κάθε όριο.
Με Ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Σοφία Ζαχαράκη και τον υπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο, ο βουλευτής Αχαΐας της ΝΙΚΗΣ, Σπυρίδων Τσιρώνης, ζητά την οριστική λύση του στεγαστικού προβλήματος και την ανέγερση νέου, σύγχρονου και ασφαλούς σχολικού κτιρίου για το 10ο ΓΕΛ Πάτρας.
Η εικόνα είναι αποκαλυπτική. Το σχολείο στεγάζεται σε τέσσερις προκάτ αίθουσες διδασκαλίας και δύο προκάτ γραφεία, ενώ χρησιμοποιεί συμπληρωματικά χώρους παλαιού βοηθητικού κτιρίου. Πρόκειται για μια συνθήκη που θα έπρεπε να έχει λήξει εδώ και πολλά χρόνια, καθώς αφορά παιδιά, εκπαιδευτικούς και μια ολόκληρη τοπική κοινωνία που έχει ανάγκη από αξιοπρεπείς σχολικές υποδομές.
Το ακόμη πιο εξοργιστικό στοιχείο είναι ότι, παρά τις συνθήκες αυτές, η σχολική κοινότητα του 10ου ΓΕΛ Πάτρας κατάφερε να ανατρέψει την εικόνα υποβάθμισης. Με επίμονη δουλειά της διεύθυνσης και των εκπαιδευτικών, το σχολείο ενισχύθηκε υλικοτεχνικά με διαδραστικούς πίνακες, συστήματα ελέγχου ατμόσφαιρας, ανακαινισμένα εργαστήρια πληροφορικής και φυσικών επιστημών, ενώ ο μαθητικός πληθυσμός παρουσιάζει σημαντική αύξηση.
Το 10ο ΓΕΛ Πάτρας εξυπηρετεί μια περιοχή με σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, με μαθητές από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, οικογένειες μεταναστών και μειονότητες. Το σχολείο επιτελεί ουσιαστικό έργο συμπερίληψης, παιδείας και κοινωνικής στήριξης, συμμετέχοντας σε ευρωπαϊκά και εθνικά δίκτυα, πολιτιστικά προγράμματα και εθελοντικές δράσεις.
Ο Σπυρίδων Τσιρώνης ζητά από τα συναρμόδια υπουργεία, σε συνεργασία με την ΚΤΥΠ Α.Ε. και τον Δήμο Πατρέων, να προχωρήσουν άμεσα στη μελέτη και ανέγερση νέου σχολικού κτιρίου. Ζητά επίσης σαφές χρονοδιάγραμμα για την εξεύρεση κονδυλίων μέσω ΕΣΠΑ, ΠΔΕ ή άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων, καθώς και άμεσα μέτρα ενίσχυσης της υλικοτεχνικής υποδομής και της στελέχωσης του σχολείου.
O βουλευτής της ΝΙΚΗΣ αναδεικνύει μια υπόθεση που αφορά την καθημερινότητα εκατοντάδων μαθητών και οικογενειών στην Πάτρα. Έπειτα από 18 χρόνια σε προκάτ αίθουσες, οι αρμόδιοι υπουργοί καλούνται να απαντήσουν πότε θα αποκτήσει το 10ο ΓΕΛ Πάτρας το σχολείο που αξίζουν οι μαθητές του!
Loading Viewer...

