Με σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την ακρίβεια, τη λειτουργία της Δικαιοσύνης, τα κενά στα σχολεία, τη μεταναστευτική πίεση, την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων και τους χειρισμούς στην εξωτερική πολιτική, τοποθετήθηκε ο βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών της ΝΙΚΗΣ, Ανδρέας Βορύλλας, κατά τη συνεδρίαση της Βουλής.
Ο Ανδρέας Βορύλλας έθεσε από την αρχή στο επίκεντρο την πραγματικότητα που βιώνει ο πολίτης, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι νομοθετεί μέσα σε ένα περιβάλλον όπου τα καθημερινά προβλήματα διογκώνονται.
«Η ακρίβεια εξαντλεί το οικογενειακό εισόδημα. Τα σχολεία παραμένουν με εκατοντάδες ελλείψεις. Η Κρήτη βρίσκεται αντιμέτωπη με νέα μεταναστευτική πίεση και σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν για τη διαχείριση προσωπικών δεδομένων, ενώ στην εξωτερική πολιτική διαδραματίζονται εξελίξεις για τις οποίες οι Έλληνες πληροφορούνται περισσότερα από τα δημοσιεύματα παρά από τους αρμόδιους υπουργούς», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο βουλευτής της ΝΙΚΗΣ κάλεσε την κυβέρνηση να αντικρίσει αυτή την κατάσταση «κατάματα», επισημαίνοντας ότι η Δικαιοσύνη αποκτά πραγματικό περιεχόμενο όταν ο άνθρωπος που βρίσκεται σε αδυναμία μπορεί πράγματι να τη χρησιμοποιήσει για να προστατεύσει τα δικαιώματά του.
Ιδιαίτερα αιχμηρός εμφανίστηκε απέναντι στις νέες διαδικασίες διαμεσολάβησης, θέτοντας ευθέως το ζήτημα του πρόσθετου οικονομικού κόστους για τους πολίτες.
«Κάθε πρόσθετο στάδιο μπορεί να συνεπάγεται νέα οικονομικά βάρη για ανθρώπους που ήδη δυσκολεύονται να ανταποκριθούν ακόμη και στις βασικές τους ανάγκες», τόνισε, επικαλούμενος παράλληλα τις ενστάσεις που έχουν διατυπωθεί από τον νομικό κόσμο.
Ο Ανδρέας Βορύλλας ζήτησε συγκεκριμένες απαντήσεις για το κατά πόσο διασφαλίζεται η ελεύθερη συναίνεση του πολίτη, καθώς και για την πρόσβαση στη νομική βοήθεια ήδη από το προδικαστικό στάδιο.
«Εξηγήστε μας πώς διασφαλίζεται η ελεύθερη συναίνεση όταν η απόρριψη μιας πρότασης διαμεσολάβησης μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να επιφέρει οικονομικές συνέπειες και πώς προστατεύεται ο πολίτης που αδυνατεί να καλύψει το κόστος της διαδικασίας», υπογράμμισε.
Αναφερόμενος στις δημόσιες συμβάσεις, προειδοποίησε για ρυθμίσεις στις οποίες η παρέλευση προθεσμιών μπορεί να δημιουργήσει συνέπειες για το Δημόσιο και ζήτησε αυστηρό υπηρεσιακό έλεγχο, ώστε «η αδράνεια ή η ολιγωρία ενός αρμόδιου οργάνου να μην επιβαρύνει τελικά το δημόσιο συμφέρον».
Στα της Παιδείας, ο βουλευτής της ΝΙΚΗΣ αναφέρθηκε στις σοβαρές καταγγελίες εκπαιδευτικών για ελλείψεις στα σχολεία και ιδιαίτερα στην παράλληλη στήριξη.
«Μιλάμε για παιδιά που χρειάζονται εκπαιδευτικό μέσα στην τάξη τους και για οικογένειες που περιμένουν την αναγκαία υποστήριξη», είπε, θέτοντας το αυτονόητο ερώτημα για το πώς μπορούν να εφαρμοστούν νέοι θεσμοί σχολικής διαμεσολάβησης όταν οι ίδιες οι σχολικές μονάδες αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις προσωπικού.
Ζήτησε από το Υπουργείο Παιδείας να παρουσιάσει τα πραγματικά στοιχεία ανά σχολείο και να προχωρήσει άμεσα στην κάλυψη των αναγκών, τονίζοντας πως «κάθε ημέρα καθυστέρησης έχει συνέπειες για τη μόρφωση και την καθημερινότητα των μαθητών».
Σκληρή ήταν η παρέμβασή του και για τη νέα μεταναστευτική πίεση στην Κρήτη. Ο Ανδρέας Βορύλλας περιέγραψε μια κατάσταση κατά την οποία το Λιμενικό και οι τοπικές υπηρεσίες καλούνται να διαχειριστούν αλλεπάλληλα περιστατικά και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εξακολουθεί να κινείται χωρίς ολοκληρωμένο κεντρικό σχεδιασμό.
«Η κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει επιτέλους ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο και όχι πρόχειρες τροπολογίες», τόνισε, ζητώντας ενίσχυση της επιτήρησης, επαρκή στελέχωση των υπηρεσιών, γρήγορη εξέταση των αιτημάτων προστασίας και αποτελεσματικές διαδικασίες επιστροφών.
Όπως ανέφερε, οι τοπικές κοινωνίες δεν μπορούν να αφήνονται κάθε φορά να σηκώνουν το βάρος ενός ζητήματος που απαιτεί οργανωμένη κρατική αντιμετώπιση.
Ο βουλευτής της ΝΙΚΗΣ έστρεψε στη συνέχεια τα πυρά του στην εξωτερική πολιτική, απαιτώντας πλήρη ενημέρωση της Βουλής για δημοσιεύματα και πληροφορίες που αφορούν τη λειτουργία της αμερικανικής διπλωματικής εκπροσώπησης και τις σχέσεις της με την ελληνική κυβέρνηση.
«Ποιος καθόταν, κύριε Υπουργέ, σε αυτά τα τραπέζια, με ποια ιδιότητα και με ποια γνώση της ελληνικής κυβέρνησης;», ρώτησε, ζητώντας να αποσαφηνιστεί εάν και με ποιον τρόπο ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα είχαν παρουσία σε επίσημες διπλωματικές επαφές.
«Οι επίσημες διπλωματικές επαφές της χώρας οφείλουν να υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και να πραγματοποιούνται με πλήρη θεσμική διαφάνεια», σημείωσε.
Παράλληλα, επισήμανε ότι η Τουρκία κινείται σταθερά προς την προώθηση των δικών της συμφερόντων στην Ουάσινγκτον και ζήτησε από την κυβέρνηση σχέδιο, συνέχεια και καθαρή υπεράσπιση των ελληνικών εθνικών συμφερόντων σε μια περίοδο κρίσιμων εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Κυπριακό.
«Γι’ αυτό αφήστε τις τριαμβολογίες και ενημερώστε τη Βουλή για το τι έχει συμβεί και πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε τις συνέπειες», ανέφερε.
Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε και στην προστασία των προσωπικών δεδομένων των Ελλήνων ψηφοφόρων, υπενθυμίζοντας την κοινοβουλευτική παρέμβασή του για την ασφάλεια του Εθνικού Εκλογικού Δικτύου.
Ο Ανδρέας Βορύλλας ζήτησε να εξηγηθεί γιατί απαιτήθηκε επείγουσα κινητοποίηση των υπηρεσιών για τον μηχανισμό διαχείρισης περιστατικών ασφαλείας και ποιο είναι σήμερα το πραγματικό επίπεδο λειτουργίας του.
«Έχουμε φτάσει να ζητάμε ξανά και ξανά από το ίδιο το κράτος να αποδείξει ότι προστατεύει σωστά τις πληροφορίες που του εμπιστεύονται οι πολίτες», τόνισε.
Έφερε μάλιστα στη συζήτηση την προηγούμενη επιβολή προστίμου από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στο Υπουργείο Εσωτερικών, ζητώντας καθαρές απαντήσεις για όσα διορθώθηκαν έκτοτε.
«Το κράτος που ζητά από τους Έλληνες να εμπιστεύονται όλο και περισσότερα προσωπικά στοιχεία στις ψηφιακές υπηρεσίες έχει ήδη βρεθεί αντιμέτωπο με πρόστιμο για παραβιάσεις στην ασφάλεια αυτών των υπηρεσιών και οι πολίτες περιμένουν να μάθουν τι ακριβώς άλλαξε από τότε», επισήμανε.
Κλείνοντας την παρέμβασή του, ο Ανδρέας Βορύλλας επανέφερε στο κέντρο της συζήτησης τον απλό Έλληνα πολίτη που μετρά καθημερινά τα έξοδά του και καλείται ταυτόχρονα να εμπιστευθεί ένα κράτος που του ζητά συνεχώς περισσότερα.
«Ο άνθρωπος που μετράει τα χρήματά του για να βγάλει τον μήνα έχει κάθε δικαίωμα να ζητά μία Δικαιοσύνη στην οποία θα μπορεί πραγματικά να προσφύγει», τόνισε.
Και κατέληξε με μια προειδοποίηση προς την κυβέρνηση:
«Η εμπιστοσύνη στους θεσμούς κερδίζεται με την καθημερινή τους λειτουργία και την ικανότητα της Πολιτείας να διορθώνει τα προβλήματα. Οι Έλληνες έχουν δικαίωμα να απαιτούν από την κυβέρνησή σας σοβαρότητα και σεβασμό στα δικαιώματά τους. Κάθε υπουργός κρίνεται από όσα πράττει και από όσα αφήνει άλυτα, ιδιαίτερα όταν οι συνέπειες βαρύνουν τους ανθρώπους που ήδη δοκιμάζονται στην καθημερινότητά τους».

