Ο δήμος της Ιερουσαλήμ που ανήκει διοικητικά στο Ισραήλ πάγωσε τους τραπεζικούς λογαριασμούς του ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου της Ιερουσαλήμ, με αποτέλεσμα το Πατριαρχείο να μην είναι σε θέση να επιτελέσει βασικές λειτουργίες του.
Αιτία είναι ένας δημοτικός φόρος ακινήτων, που για δεκαετίες δεν επιβαλλόταν στα Χριστιανικά ιδρύματα. Τα τελευταία χρόνια ο δήμος απαιτεί από το Πατριαρχείο να καταβάλει τον φόρο αυτόν για τα ακίνητα, στα οποία έχει οικονομικές διοικητικές, θρησκευτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες.
Το Πατριαρχείο Διατηρεί ξενώνες, μουσεία, εστιατόρια, διοικητικά κτίρια, μέσω των οποίων ς συγκεντρώνει τα χρήματα για να λειτουργήσει κλπ.
Τα ακίνητα του Πατριαρχείου ουδέποτε φορολογήθηκαν επί Οθωμανικής, Βρετανικής, Ιορδανικής και μέχρι προσφάτως, από την Ισραηλινή διοίκηση. Το Πατριαρχείο δικαιολογημένα αρνήθηκε να καταβάλει τον συγκεκριμένο φόρο.
Το Παλαίφατο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων διαδραματίζει κομβικό ρόλο στη διαφύλαξη της προστασίας της Ελληνορθόδοξης Χριστιανικής κληρονομιάς στην Αγία Γη, Αποτελεί προπύργιο του οικουμενικού ελληνορθόδοξου Πολιτισμού και η Ελλάδα οφείλει να επιδαψιλεύει κάθε δυνατή στήριξη.
Όμως, και σε αυτή την περίπτωση, η ελληνική Κυβέρνηση παρακολουθεί αμέτοχη. Αρνείται να παρέμβει, όπως αρνείται να πράξει το αυτονόητο. Να ζητήσει από τον «στρατηγικό εταίρο» της Ελλάδος, το Ισραήλ, να σεβαστεί το Πατριαρχείο και να άρει τα εμπόδια στην λειτουργία του.
Οι πόροι του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων είναι πολύτιμοι για να συνεχίσει το ποιμαντικό έργο του.
Η ΝΙΚΗ καλεί την Κυβέρνηση να ενεργήσει άμεσα.
Έχει τον τρόπο… Έχει τους διαύλους επικοινωνίας με την Ισραηλινή ηγεσία. Ας τους αξιοποιήσει στο έπακρο.
Το Γραφείο Τύπου