Ανακοινώθηκε «βαρύγδουπα», Συμφωνία από Κυβέρνηση, εργοδότες και εργαζόμενους για την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ) στο εργασιακό τοπίο της χώρας. Όμως…
Η ανακοίνωση της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης περί «επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων» δεν αρκεί για να πείσει τον Έλληνα εργαζόμενο οτι η εργασιακή «ζούγκλα» που δημιούργησαν τα μνημόνια, με την συνδρομή των μνημονιακών κομμάτων θα γίνει ξαφνικά «παράδεισος».
Η καχυποψία είναι εύλογη. Αυτή η Κυβέρνηση, που πρόσφατα νομοθέτησε το απαράδεκτο χαρακτηρισμό της ημερήσιας 13ωρης εργασίας ως «υπερεργασία», τώρα κόπτεται για τα δίκαια των εργαζομένων; Κωλοτούμπα ή τακτικισμός;
Στην πραγματικότητα η Κυβέρνηση χρησιμοποιεί τις ΣΣΕ ως επικοινωνιακό «αντίδοτο» στην κατρακύλα των ποσοστών της. Επιχειρεί να δημιουργήσει «αναχώματα» στην συνεχιζόμενη πτωτική πορεία αποδοχής της… Επιχειρεί να αλλάξει την «πολιτική ατζέντα» που την εμφανίζει όλο και πιο καθαρά ως «λίκνο» φαυλότητας και διαφθοράς, συγκάλυψης σκανδάλων, μπαζώματος εγκλημάτων και απόκρυψης μαρτύρων!
Η ΝΙΚΗ έχει θέσει μετ’ επιτάσεως το αίτημα για επιστροφή σε μία αξιοπρεπή, βιώσιμη «Κοινωνική Συμφωνία», κορμός της οποίας είναι η επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, ζητώντας παράλληλα να καταργηθούν όλα τα μνημονιακά νομοθετήματα των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ – μαζί με τα κόμματα που τα στήριξαν. Αυτά που επέβαλαν ένα σκληρό, χαμηλού κόστους εργασιακό μοντέλο, στηριγμένο στην υπερπαραγωγικότητα και στην εξάντληση του εργαζομένου.
Αν η όποια αναβίωση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας στηριχθεί στους μνημονιακούς νόμους, τότε δεν μιλάμε για «επαναφορά» αλλά για «ανακύκλωση της εξαθλίωσης»!
Η επιστροφή του θεσμού των ΣΣΕ συνιστά απόφαση προς την σωστή κατεύθυνση, στον βαθμό που η Κυβέρνηση εξασφαλίσει πράγματι τις βασικές συνθήκες ασφάλειας και αξιοπρέπειας στους Έλληνες εργαζόμενους. Δυστυχώς την αξιοποιεί πρωτίστως επικοινωνιακά. Γι’ αυτό και την ανακοινώνει δύο μήνες πριν την νομοθετήσει… Η χρονική απόσταση ανακοίνωσης-εφαρμογής την προδίδει.
Η ΝΙΚΗ ζητά πραγματική προστασία της εργασίας. Ζητά Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, κατάργηση όλων των μνημονιακών διατάξεων και ουσιαστικές αυξήσεις στις αμοιβές των εργαζομένων.
Όλα τα άλλα είναι επικοινωνιακές «κορδέλες» για να διασκεδάζουν νήπια σε παιδικούς σταθμούς.
Γραφείο Τύπου της ΝΙΚΗΣ
press@nikh.gr

