Σφοδρή κριτική στην κυβερνητική πολιτική για τα ελληνικά λιμάνια, τη μεταφορά αρμοδιοτήτων στο Υπερταμείο, την ενίσχυση του εμπορικού χαρακτήρα των λιμένων, αλλά και τις χρόνιες ελλείψεις στο Λιμενικό Σώμα άσκησε ο βουλευτής Πιερίας της ΝΙΚΗΣ, Κομνηνός Δελβερούδης, κατά την τοποθέτησή του στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.
Έχοντας προηγηθεί η ακρόαση των αρμόδιων φορέων, ο Κομνηνός Δελβερούδης υπογράμμισε ότι όσα ακούστηκαν στην Επιτροπή ενίσχυσαν τις αρχικές επιφυλάξεις της ΝΙΚΗΣ για τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου.
«Αυτό που γίνεται αντιληπτό τελικά είναι αυτό που εξαρχής φαινόταν για το παρόν νομοσχέδιο: ότι αποσκοπεί καθαρά στον εμπορικό χαρακτήρα των λιμανιών, στην εμπορική εκμετάλλευσή τους με όρους ανταγωνιστικούς και οικονομικούς, μακριά από κάθε έννοια δημόσιας ωφέλειας και χωρίς όρους διαφάνειας», τόνισε.
Ο βουλευτής Πιερίας της ΝΙΚΗΣ στάθηκε ιδιαίτερα στην κυβερνητική αντίληψη για το Υπουργείο Ναυτιλίας, υπενθυμίζοντας τη σχετική αναφορά του αρμόδιου Υπουργού ότι το Υπουργείο έχει αποκτήσει περισσότερο οικονομικό και αναπτυξιακό χαρακτήρα.
Η ΝΙΚΗ, όπως ξεκαθάρισε, επιθυμεί την ανάπτυξη, με συγκεκριμένους όμως όρους και με το δημόσιο συμφέρον στο επίκεντρο. «Φυσικά και επιθυμούμε να υπάρχει ανάπτυξη σε κάθε τομέα της χώρας μας, αλλά με όρους υγιείς, με όρους που έχουν κοινωνικό χαρακτήρα και με γνώμονα τα συμφέροντα των τοπικών κοινωνιών. Αυτό απουσιάζει από το παρόν νομοσχέδιο», ανέφερε.
Ιδιαίτερα αιχμηρός εμφανίστηκε για τις ρυθμίσεις που αφορούν τους Οργανισμούς Λιμένων. Ο Κομνηνός Δελβερούδης δήλωσε ότι δεν πείστηκε από τις διαβεβαιώσεις πως οι συγκεκριμένες διατάξεις δεν συνδέονται με ιδιωτικοποιήσεις.
«Δεν θεωρώ ότι ήταν πειστική αυτή η απάντηση. Αυτό που γίνεται αντιληπτό είναι ότι δρομολογείται μια κατάσταση με την οποία στρώνεται το έδαφος για περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις», υπογράμμισε.
Κατά τον ίδιο, η δυνατότητα διαμόρφωσης τιμολογιακής πολιτικής από διοικήσεις Οργανισμών Λιμένων που λειτουργούν ως ανώνυμες εταιρείες και βρίσκονται ή μπορεί να βρεθούν σε καθεστώς ιδιωτικής εκμετάλλευσης δημιουργεί ένα ακόμη πιο ελκυστικό περιβάλλον για ιδιώτες επενδυτές.
«Οι Οργανισμοί Λιμένων που έχουν περάσει στα χέρια ιδιωτών ή πρόκειται να περάσουν θα έχουν επιχειρηματική ελευθερία να διαμορφώνουν αυτόνομα το κόστος των υπηρεσιών τους σύμφωνα με τους όρους του ανταγωνισμού», σημείωσε, κάνοντας λόγο για ρυθμίσεις με ασαφείς και αδιαφανείς όρους.
Ακόμη σκληρότερη ήταν η κριτική του για την ανάθεση ρόλου αρχής σχεδιασμού λιμένων στο Υπερταμείο. Ο βουλευτής της ΝΙΚΗΣ χαρακτήρισε προβληματική τη μεταφορά μιας λειτουργίας που, όπως υποστήριξε, ανήκει στον πυρήνα της κρατικής ευθύνης.
«Έχουμε μια ανεπίτρεπτη μεταφορά του λιμενικού σχεδιασμού στο Υπερταμείο, ενώ πρόκειται για λειτουργία του κράτους, μέσω του Υπουργείου Ναυτιλίας και της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων», τόνισε.
Στάθηκε επίσης στη δυνατότητα συμψηφισμού του τέλους που θα καταβάλλει ιδιώτης φορέας διοίκησης λιμένα για τον σχεδιασμό με την αμοιβή παραχώρησης, καταγγέλλοντας ευθέως ότι η ρύθμιση λειτουργεί υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων.
«Έχουμε μια προκλητικά ευνοϊκή διάταξη για τους ιδιώτες, στους οποίους θα παρέχονται υπηρεσίες χωρίς να καταβάλλουν επιπλέον τίμημα. Άρα εδώ έχουμε εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων και ταυτόχρονα μείωση των εσόδων του Ελληνικού Δημοσίου», δήλωσε.
Ειδική αναφορά έκανε και στον λιμένα της Σούδας, επισημαίνοντας ότι η συγκεκριμένη περίπτωση αντιμετωπίζεται με ξεχωριστή ρύθμιση. Ο Κομνηνός Δελβερούδης εξέφρασε έντονη επιφύλαξη για το πού μπορεί να οδηγήσει μελλοντικά η συγκεκριμένη πρόβλεψη.
«Ελπίζω και εύχομαι η διάταξη αυτή να μην υποκρύπτει, μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα, την παράδοση της διαχείρισης του λιμανιού από το Λιμενικό Ταμείο Χανίων», είπε, καταγγέλλοντας παράλληλα ότι δεν κλήθηκαν στην Επιτροπή το Λιμενικό Ταμείο Χανίων και ο Δήμος Χανίων, παρότι είχε ζητηθεί η παρουσία τους για να δοθούν απαντήσεις.
Αναφερόμενος στις ρυθμίσεις για λιμενικές ζώνες σε Πάχη Μεγάρων, Ρόδο και Μυτιλήνη, έθεσε ένα ακόμη ζήτημα ουσίας: ποια έργα σχεδιάζονται πραγματικά και ποια συμμετοχή θα έχουν οι τοπικές κοινωνίες στις αποφάσεις.
«Δεν έγινε αντιληπτό ποια έργα σχεδιάζονται τελικά να γίνουν στα λιμάνια αυτά και κατά πόσο θα συμμετέχουν στις σχετικές αποφάσεις οι τοπικοί φορείς», σημείωσε.
Σημαντικό μέρος της παρέμβασής του αφιερώθηκε και στο Λιμενικό Σώμα, για το οποίο αναγνώρισε την ανάγκη πρόσθετων πόρων, ξεκαθαρίζοντας ότι αποσπασματικές χρηματοδοτήσεις δεν αντιμετωπίζουν τις χρόνιες ελλείψεις.
«Το Λιμενικό Σώμα βρίσκεται καθημερινά στην πρώτη γραμμή, στη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων, στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, στους ελέγχους, στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και στην εξυπηρέτηση των νησιωτικών περιοχών», ανέφερε.
Ζήτησε συγκεκριμένη ενημέρωση για το πού θα κατευθύνονται τα πρόσθετα έσοδα: σε πλωτά μέσα, καύσιμα, συντήρηση εξοπλισμού, επικοινωνίες, τεχνολογικά συστήματα ή εκπαίδευση, καθώς και ποιος θα ελέγχει τη διαχείρισή τους.
Παράλληλα συνέδεσε το ζήτημα με την ευρύτερη κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών.
«Πρέπει να τα γνωρίζουμε αυτά, διότι και εμείς, όπως και ο λαός, έχουμε χάσει την εμπιστοσύνη μας στους θεσμούς και στον τρόπο διαχείρισης του δημοσίου χρήματος. Τα συνεχή σκάνδαλα και την κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος τα γνωρίζει πλέον πολύ καλά ο φτωχοποιημένος ελληνικός λαός», υπογράμμισε.
Ο Κομνηνός Δελβερούδης επέμεινε ότι το Λιμενικό «δεν μπορεί να λειτουργεί με αποσπασματικές χρηματοδοτικές ενέσεις», ζητώντας πολυετές σχέδιο στελέχωσης και εξοπλισμού, κανονικά χρηματοδοτούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Παράλληλα, ανέδειξε τα προβλήματα των ίδιων των στελεχών, μιλώντας για εργασιακή επιβάρυνση, υπηρεσία πέραν του πενθημέρου χωρίς αντίστοιχη αμοιβή και ρεπό που πολλές φορές δεν χορηγούνται.
Κλείνοντας, εξαπέλυσε νέα αιχμή κατά της κυβέρνησης για την ποιότητα της νομοθέτησης. Όπως τόνισε, όταν πρόσφατα ψηφισμένες διατάξεις χρειάζονται σχεδόν αμέσως διορθώσεις, «επιβεβαιώνεται με τον πιο ισχυρό τρόπο το πρόχειρο της νομοθετικής διαδικασίας».
Η συνολική εικόνα που περιέγραψε ο βουλευτής της ΝΙΚΗΣ ήταν σαφής: λιμάνια με ολοένα εντονότερο εμπορικό προσανατολισμό, ενίσχυση του ρόλου των ιδιωτών, ασαφείς όροι, περιορισμένη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών και ένα Λιμενικό που εξακολουθεί να σηκώνει τεράστιο βάρος με ανεπαρκείς πόρους και προσωπικό.

