Close Menu
  • ΝΙΚΗ
    • ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΝΙΚΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΑ
    • ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΟΜΑΔΕΣ
    • ΘΕΣΕΙΣ
  • ΒΙΝΤΕΟ
  • ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΒΟΥΛΗ
Δελτία τύπου

Η κυβέρνηση μοιράζει «Σήματα Διαφορετικότητας» ενώ η Ελλάδα σβήνει δημογραφικά

30/06/2026

Συνάντηση της βουλευτού της ΝΙΚΗΣ Ασπασίας Κουρουπάκη με τον δήμαρχο Παπάγου-Χολαργού, Ηλία Αποστολόπουλο

30/06/2026

Δημήτρης Νατσιός: Υποκρισία! Εκατομμύρια για την woke «Οδύσσεια», καμία στήριξη για έργα εθνικής μνήμης!

30/06/2026
Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok
  • English
  • Νεολαία
  • Εκδηλώσεις
  • Περιεχόμενο για τον τύπο
  • Έντυπα
  • Επικοινωνία
YouTube X (Twitter) Facebook TikTok Instagram
ΝΙΚΗΝΙΚΗ
  • ΝΙΚΗ
    • ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΝΙΚΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΑ
    • ΟΡΓΑΝΑ ΚΑΙ ΟΜΑΔΕΣ
    • ΘΕΣΕΙΣ
  • ΒΙΝΤΕΟ

    Δ. Θανάσουλας: Η ΝΙΚΗ κατεβαίνει αυτόνομα στις εκλογές – Δεν βάζουμε νερό στις αξίες μας

    02/06/2026

    Δυνατή η ανανέωση διαβατηρίων χωρίς προσωπικό αριθμό, κατόπιν παρέμβασης της ΝΙΚΗΣ

    25/05/2026

    Αυτοψία Δ. Νατσιού στη Διεύθυνση Διαβατηρίων για τις αυθαιρεσίες με τις παλαιές ταυτότητες

    21/05/2026

    Κουρουπάκη: «Δεν είμαστε όλοι ίδιοι κ. Γεωργιάδη»

    09/04/2026

    Video Δημήτριος Νατσιός

    30/12/2024
  • ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

    Η κυβέρνηση μοιράζει «Σήματα Διαφορετικότητας» ενώ η Ελλάδα σβήνει δημογραφικά

    30/06/2026

    Συνάντηση της βουλευτού της ΝΙΚΗΣ Ασπασίας Κουρουπάκη με τον δήμαρχο Παπάγου-Χολαργού, Ηλία Αποστολόπουλο

    30/06/2026

    Δημήτρης Νατσιός: Υποκρισία! Εκατομμύρια για την woke «Οδύσσεια», καμία στήριξη για έργα εθνικής μνήμης!

    30/06/2026

    Το Νοσοκομείο Χανίων αποκαλύπτει τη μεγάλη αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής στην Υγεία

    30/06/2026

    Είναι η κυβέρνηση, κύριε Μητσοτάκη, που επέτρεψε στους επιτήδειους των καυσίμων να πλιατσικολογήσουν σε βάρος των Ελλήνων

    30/06/2026
  • ΑΡΘΡΑ

    47 ανεμογεννήτριες στο Ρέθυμνο – Ας μην επιτρέψουμε άλλη καταστροφή και εκμετάλλευση!

    30/06/2026

    Α. Βορύλλας: Διαγραφές δανείων άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ στο Καζίνο της Πάρνηθας

    29/06/2026

    Η αλήθεια απέναντι στις συντονισμένες επιθέσεις κατά της ΝΙΚΗΣ

    29/06/2026

    Όλοι μιλούν για την «Ορθοδοξία» ποιοι όμως έκαναν κάτι για αυτήν μέσα στη Βουλή;

    29/06/2026

    Πρίνος: Η «πράσινη ανάπτυξη» της κλιματικής αλλαγής γίνεται περιβαλλοντική βόμβα δίπλα στη Θάσο και την Καβάλα

    28/06/2026
  • ΒΟΥΛΗ

    Ρούντας: «Κοροϊδία προς τον λαό – Το άρθρο 86 παραμένει ασπίδα ατιμωρησίας του πολιτικού συστήματος»

    30/06/2026

    Οικονομόπουλος: «Δίνονται εκατομμύρια στον Π.Ο.Υ., ενώ τα νοσοκομεία στενάζουν και η κυβέρνηση κρύβεται πίσω από παράξενες συμβάσεις»

    30/06/2026

    Κουρουπάκη: «Η ισότητα στην εργασία δεν μπορεί να γίνει άλλοθι για γραφειοκρατία και εργασιακή επιτήρηση»

    29/06/2026

    Οικονομόπουλος: «Να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση αν αφήνει τους λιμενικούς και τις οικογένειές τους χωρίς πλήρη υγειονομική κάλυψη»

    26/06/2026

    Κουρουπάκη: «Η κυβέρνηση βαφτίζει την ασάφεια ισότητα και αφήνει εργαζομένους και οικογένειες χωρίς πραγματική προστασία»

    26/06/2026
ΕΓΓΡΑΦΗ ΜΕΛΟΥΣ
ΝΙΚΗΝΙΚΗ
ΕΓΓΡΑΦΗ
Home » Ερώτηση της ΝΙΚΗΣ για τον κίνδυνο καταστροφής προϊστορικού μνημείου στο Ηράκλειο
Κοινοβουλευτικά

Ερώτηση της ΝΙΚΗΣ για τον κίνδυνο καταστροφής προϊστορικού μνημείου στο Ηράκλειο

4 Mins Read03/08/2025
Share
Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp

Σοβαρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η πρόθεση τοποθέτησης ραντάρ και άλλων εγκαταστάσεων του νέου αερολιμένα Ηρακλείου στον λόφο Παπούρα, περιοχή όπου έχει εντοπιστεί προϊστορικό μνημείο μεγάλης αρχαιολογικής αξίας. Στην τοποθεσία αναμένεται να πραγματοποιηθούν έργα που περιλαμβάνουν πύργους, κτιριακές υποδομές και εκτεταμένες διαμορφώσεις εδάφους.

Η επιστημονική κοινότητα εκφράζει έντονες αντιρρήσεις: 114 αρχαιολόγοι, μεταξύ των οποίων και εκπρόσωποι ξένων αρχαιολογικών σχολών, προειδοποιούν για ανεπανόρθωτες βλάβες στο μνημείο και τον περιβάλλοντα χώρο, επισημαίνοντας παραβίαση του αρχαιολογικού νόμου και διεθνών συμβάσεων προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Παρά τις αντιδράσεις, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) ενέκρινε τις παρεμβάσεις με οριακή πλειοψηφία. Την αντίθεσή τους εξέφρασαν, μεταξύ άλλων, η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων και εκπρόσωποι τοπικών και επιστημονικών φορέων.

Με αφορμή τις εξελίξεις, η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΙΚΗΣ κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού, ζητώντας εξηγήσεις για την έγκριση των έργων, τη διαβούλευση με τους ειδικούς και την ύπαρξη ή μη μελετών προστασίας του μνημείου.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη

Θέμα: Ο κίνδυνος καταστροφής του προϊστορικού μνημείου της Παπούρας Ηρακλείου από την πραγματοποίηση έργων στο πλαίσιο της δημιουργίας του νέου αερολιμένα

Κυρία Υπουργέ, Η πρόθεση της κατασκευάστριας εταιρίας του νέου αερολιμένα Ηρακλείου να τοποθετήσει εγκαταστάσεις ραντάρ στον λόφο Παπούρα, όπου έχει ανακαλυφθεί προϊστορικό μνημείο ανυπολόγιστης αρχαιολογικής αξίας και ιστορικής σπουδαιότητας, έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις, όχι μόνον από την τοπική κοινωνία και τον Δήμο Μινώα Πεδιάδος, αλλά και από την ίδια την επιστημονική κοινότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι 114 αρχαιολόγοι συνυπέγραψαν κείμενο, με το οποίο κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το μνημείο, εφόσον προχωρήσουν τα έργα στην περιοχή.

Συγκεκριμένα διαβάζουμε: «Για καταστροφή μιλούν και 114 σημαντικοί αρχαιολόγοι πεδίου της κρητικής αρχαιολογίας των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών, ανάμεσά τους εκπρόσωποι της Βρετανικής και της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής που δραστηριοποιούνται στην Κνωσό και στη Φαιστό, διακεκριμένοι Αμερικανοί και Βέλγοι ανασκαφείς μεγάλων μινωικών θέσεων, επίτιμοι διευθυντές Εφορειών Αρχαιοτήτων της Κρήτης και του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, κορυφαίοι επιστήμονες της μινωικής και της μεταμινωικής αρχαιολογίας από πανεπιστήμια όλου του κόσμου» (1).

Μεταξύ άλλων γράφουν: «Η πρόθεση της διαχειρίστριας εταιρείας “Διεθνής Αερολιμένας Ηρακλείου Κρήτης” να εγκαταστήσει τα ραδιοβοηθήματα του νέου αεροδρομίου στην Παπούρα (ραντάρ ύψους δεκάδων μέτρων, πύργους ελέγχου και άλλα βοηθητικά κτίρια) με εκτενείς διαμορφώσεις και ταπεινώσεις του λόφου, θα βλάψει ανεπανόρθωτα το μνημείο και τον περιβάλλοντα χώρο, διαταράσσοντας την άρρηκτη σχέση που τα συνδέει, παραβιάζοντας κατάφορα τις διατάξεις του αρχαιολογικού νόμου 4858/2021 και καταστρέφοντας την αυθεντικότητα του πολιτιστικού τοπίου, όπως αυτό αναφέρεται στις διεθνείς συμβάσεις που δεσμεύουν την Ελλάδα» (2).

Στις 10 Ιουλίου τ.έ. το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφία τις παρεμβάσεις στον αρχαιολογικό χώρο, με μειοψηφία μίας ψήφου, πυροδοτώντας νέα σειρά αντιδράσεων, μεταξύ άλλων και από την αντιπρόεδρο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων κ. Δέσποινα Κουτσούμπα, ενώ παρεμβάσεις στη συνεδρίαση του ΚΑΣ υπέρ της προστασίας του μνημείου έκαναν επίσης σημαντικοί αρχαιολόγοι, όπως ο επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων Αντώνης Βασιλάκης, ο Γιώργος Χαρίτος, πρόεδρος του παραρτήματος Κρήτης του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων, η προαναφερθείσα κ. Δέσποινα Κουτσούμπα, αλλά και ο πρόεδρος του Τμήματος Ανατολικής Κρήτης του ΤΕΕ, Γιώργος Ταβερναράκης (3).

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η κ. Υπουργός:

  • Για ποιο λόγο αγνοεί τη φωνή τόσων δεκάδων διακεκριμένων επιστημόνων και εκπροσώπων αρχαιολογικών φορέων, διακινδυνεύοντας την πρόκληση ανεπανόρθωτης βλάβης σε ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά μνημεία της πατρίδας μας, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης;
  • Έχει συνομιλήσει η ίδια με τους αρχαιολόγους που διαφωνούν και διαμαρτύρονται για τα έργα στο σημείο και έχει ακούσει την επιστημονική τους τεκμηρίωση για τις αντιρρήσεις τους; Αν όχι, προτίθεται να το πράξει πριν την πραγματοποίηση των έργων;
  • Έχει εκπονηθεί μελέτη για την ασφάλεια του μνημείου παρά την πραγματοποίηση των έργων, και από ποιον;
  • Ποιοι συνεργάτες του υπουργείου Πολιτισμού έχουν μελετήσει το θέμα; Έχουν μελετήσει την επιχειρηματολογία των αντιδρώντων επιστημόνων που επιμένουν ότι το μνημείο θα υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη;
  • Σε περίπτωση που τα έργα στο σημείο πραγματοποιηθούν, το μνημείο υποστεί ζημιές και συνεπώς οι αντιδρώντες επιστήμονες, ο Δήμος Μινώα Πεδιάδος και ο τοπικός πληθυσμός δικαιωθούν:
  • Έχει εκπονηθεί σχετική μελέτη για την αποκατάσταση του μνημείου;
  • Ποια πρόσωπα (ονομαστικά) θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου;

Παραπομπές

(1) Βλ. Μάριου Διονέλλη, «Δεν θα περάσει το έγκλημα στην Παπούρα» | ΕΦΣΥΝ

(2) Ό.π.

(3) Του ίδιου, Ημέρα ντροπής για την Αρχαιολογία – «Ναι» από το ΚΑΣ για ραντάρ στην Παπούρα | ΕΦΣΥΝ

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Δημήτριος Νατσιός

Γεώργιος Ρούντας

Κομνηνός Δελβερούδης

Σπυρίδων Τσιρώνης

Share. Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp

ΣΧΕΤΙΚΑ

Οικονομόπουλος: «Να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση αν αφήνει τους λιμενικούς και τις οικογένειές τους χωρίς πλήρη υγειονομική κάλυψη»

Κοινοβουλευτικά 2 Mins Read

Κουρουπάκη: «Η κυβέρνηση βαφτίζει την ασάφεια ισότητα και αφήνει εργαζομένους και οικογένειες χωρίς πραγματική προστασία»

Κοινοβουλευτικά 4 Mins Read

Κουρουπάκη: «Κυβερνητικός παραλογισμός με τους πλημμυροπαθείς του «Ιανού» που καλούνται να επιστρέψουν την κρατική αρωγή»

Κοινοβουλευτικά 2 Mins Read
Τελευταία Δελτία Τύπου

Η κυβέρνηση μοιράζει «Σήματα Διαφορετικότητας» ενώ η Ελλάδα σβήνει δημογραφικά

30/06/2026

Συνάντηση της βουλευτού της ΝΙΚΗΣ Ασπασίας Κουρουπάκη με τον δήμαρχο Παπάγου-Χολαργού, Ηλία Αποστολόπουλο

30/06/2026

Δημήτρης Νατσιός: Υποκρισία! Εκατομμύρια για την woke «Οδύσσεια», καμία στήριξη για έργα εθνικής μνήμης!

30/06/2026

Το Νοσοκομείο Χανίων αποκαλύπτει τη μεγάλη αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής στην Υγεία

30/06/2026

Είναι η κυβέρνηση, κύριε Μητσοτάκη, που επέτρεψε στους επιτήδειους των καυσίμων να πλιατσικολογήσουν σε βάρος των Ελλήνων

30/06/2026

4η Εκπαιδευτική Ημερίδα Υποψηφίων Βουλευτών και Στελεχών: Η ΝΙΚΗ χτίζει το «εμείς» απέναντι στην κομματοκρατία

29/06/2026

Η κυβέρνηση εκλιπαρεί τους ολιγάρχες για “συμφωνία κυρίων” και πανηγυρίζει για σταθεροποίηση των τιμών – φωτιά αφήνοντας τους πολίτες απροστάτευτους

29/06/2026

Ο Δ. Νατσιός στον Ellada 94,3 FM: Η ΝΙΚΗ δεν εισήλθε στον πολιτικό στίβο για τα «στασίδια» και τους παχυλούς μισθούς

29/06/2026

Δ. Νατσιός: «Πάγωμα» της ενταξιακής πορείας η απάντηση στον αλβανικό αλυτρωτισμό

29/06/2026

Παύλεια 2026: Η ΝΙΚΗ παρούσα στη μεγάλη εορτή της Κορίνθου

29/06/2026

Το πρωθυπουργικό παραμύθι με τις επιλεκτικές «επιτυχίες» καταρρίπτεται από την καθημερινότητα των πολλών

28/06/2026

Η «προφητική» παρέμβαση Νατσιού για την έξαρση της βίας των ανηλίκων

26/06/2026
Αρχείο Δελτίων τύπου

Δελτία τύπου

Συναντήσεις

Εκδηλώσεις

«Να νοσταλγείς τον τόπο σου, ζώντας στον τόπο σου, τίποτε δεν είναι πιο πικρό» Γ. Σεφέρης

Τραπεζικός λογαριασμός
IBAN: GR4102602030000830201895856 (Eurobank)
BIC: ERBKGRAAXXX | 0203 – Πλ. Αριστοτέλους 5, Θεσ.
Δικαιούχος: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΝΙΚΗ
ΔΙΑΥΓΕΙΑ

Facebook X (Twitter) Instagram YouTube TikTok
Τα νέα της ΝΙΚΗΣ με email!
loader

Το e-mail σας θα χρησιμοποιείται μόνο για να λαμβάνετε νέα από τη ΝΙΚΗ. Μπορείτε πάντα να κάνετε απεγγράφη.

Email*

Όνομα*

Συμφωνώ με την Πολιτική Απορρήτου

e-mail επικοινωνίας: info@nikh.gr

ΕΝΟΤΗΤΕΣ
  • Αρχική
  • Κίνημα ΝΙΚΗ – Ποιοι είμαστε, αρχές & δράση
  • Θέσεις
  • Πρόσωπα
  • Όργανα και ομάδες
  • Βίντεο
  • Δελτία Τύπου
  • Άρθρα
© 2026 Νίκη
  • English
  • Ιστοσελίδες Νεολαίας
  • Περιεχόμενο για τον τύπο
  • Έντυπα
  • Εγγραφή μέλους
  • Γίνε φίλος
  • Πολιτική απορρήτου
  • Επικοινωνία
  • Πολιτική Cookies

Πληκτρολογήστε και πιέστε Enter για αναζήτηση. Πιέστε Esc για ακύρωση.

Διαχείριση συγκατάθεσης

Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν λόγω τεχνολογίες θα μας επιτρέψει να επεξεργαστούμε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, όπως συμπεριφορά περιήγησης ή μοναδικά αναγνωριστικά σε αυτόν τον ιστότοπο. Η μη συγκατάθεση ή η ανάκληση της συγκατάθεσης, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ορισμένες λειτουργίες και δυνατότητες.

Functional Πάντα ενεργό
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statistics
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.
  • Διαχείριση επιλογών
  • Διαχείριση υπηρεσιών
  • Manage {vendor_count} vendors
  • Διαβάστε περισσότερα για αυτούς τους σκοπούς
Προβολή προτιμήσεων
  • {title}
  • {title}
  • {title}