Η βουλευτής Β1 Βορείου Τομέα Αθηνών της ΝΙΚΗΣ, Ασπασία Κουρουπάκη, κατέθεσε Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς την Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφία Ζαχαράκη, για την ίδρυση αυτοτελούς Προγράμματος Προπτυχιακών Σπουδών με τίτλο «Σπουδές Φύλου» στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Το νέο πρόγραμμα, που ιδρύεται από το ακαδημαϊκό έτος 2026-2027 στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας, έχει διάρκεια οκτώ εξαμήνων, αντιστοιχεί σε 240 πιστωτικές μονάδες ECTS και οδηγεί στην απονομή πτυχίου στις «Σπουδές Φύλου». Η βουλευτής της ΝΙΚΗΣ ρωτά ευθέως να μάθει ποια πραγματική ακαδημαϊκή, κοινωνική και επαγγελματική ανάγκη τεκμηριώνει την ίδρυση ενός πλήρους τετραετούς πτυχίου με αυτό το αντικείμενο, την ώρα που η ελληνική ανώτατη εκπαίδευση αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές και σύνδεση με κρίσιμους τομείς της παραγωγής.
Η κ. Κουρουπάκη ζητά από το Υπουργείο να εξηγήσει ποια επαγγελματικά δικαιώματα θα έχουν οι απόφοιτοι, σε ποιες θέσεις του Δημοσίου, της εκπαίδευσης, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των κοινωνικών υπηρεσιών ή της αγοράς εργασίας θα μπορούν να αξιοποιηθούν και αν έχει προηγηθεί μελέτη απορρόφησης. Το ζήτημα αποκτά ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα, καθώς το αντικείμενο του προγράμματος φαίνεται να συνδέεται με πολιτικές για το φύλο, την ισότητα, τη συμπερίληψη, τη διαφορετικότητα, την οικογένεια, την υγεία, την εργασία και τους θεσμούς.
Σημαντικό σημείο της κοινοβουλευτικής της παρέμβασης καταλαμβάνει και το θέμα της χρηματοδότησης με τη βουλευτή της ΝΙΚΗΣ να ζητά να κατατεθούν όλα τα στοιχεία για το κόστος λειτουργίας, τις ανάγκες στελέχωσης, τον αριθμό εισακτέων, τη διοικητική υποστήριξη, την πρακτική άσκηση και την πτυχιακή εργασία, καθώς και να διευκρινιστεί αν το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από εθνικούς πόρους, ευρωπαϊκά κονδύλια, ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης ή ερευνητικά προγράμματα.
Η παρέμβαση της Ασπασίας Κουρουπάκη ανοίγει κρίσιμο ζήτημα για τον ρόλο του δημόσιου πανεπιστημίου. Η ΝΙΚΗ ζητά πλήρη διαφάνεια, θεσμικό έλεγχο και συγκεκριμένες απαντήσεις για το αν το νέο πτυχίο υπηρετεί την ακαδημαϊκή έρευνα ή αν μετατρέπει το πανεπιστήμιο σε μηχανισμό παραγωγής στελεχών για την εφαρμογή μονομερών ιδεολογικών πολιτικών γύρω από το φύλο, τη σεξουαλικότητα, την οικογένεια και την κοινωνική ζωή.
Σε μια χώρα που χρειάζεται επιστήμονες στην υγεία, την ειδική αγωγή, τις θετικές επιστήμες, την τεχνική εκπαίδευση, την αγροτική παραγωγή, τη ναυτιλία, τη δημογραφική πολιτική και τις εφαρμοσμένες τεχνολογίες, η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει γιατί θεωρεί προτεραιότητα ένα νέο αυτοτελές πτυχίο στις «Σπουδές Φύλου» και ποιο συμφέρον της ελληνικής κοινωνίας εξυπηρετεί αυτή η επιλογή.
Loading Viewer...

