Η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν εξαρχής μία εθνικά επιζήμια συμφωνία, που άνοιξε τον δρόμο στην αμφισβήτηση της ιστορικής και πολιτισμικής ταυτότητας της Μακεδονίας. Παρά τις όποιες διαβεβαιώσεις περί περιορισμού του αλυτρωτισμού των Σκοπίων, το μόνο που κατάφερε ήταν να νομιμοποιήσει έναν επιθετικό “Μακεδονισμό” που ενισχύθηκε, αντί να περιοριστεί.
Ωστόσο, η ίδια η διεθνής έννομη τάξη παρέχει στην Ελλάδα τη δυνατότητα να αποχωρήσει από αυτή τη συμφωνία. Το Άρθρο 60 της «Σύμβασης της Βιέννης» του 1969, δίνει αυτή την δυνατότητα.
Η Σύμβαση της Βιέννης προνοεί και τη διαδικασία αποχώρησης με το Άρθρο 65, το οποίο προβλέπει οτι μια διμερής συνθήκη μπορεί να καταγγελθεί μονομερώς, αν το άλλο μέρος προβεί σε «ουσιώδεις παραβιάσεις».
Αυτό ακριβώς έχει επισημάνει το 2019 και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Άγγελος Συρίγος, στο βιβλίο του «Η Συμφωνία των Πρεσπών και το Μακεδονικό», όπου ανέφερε πως η μόνη νομικά έγκυρη οδός για την ακύρωσή της είναι η επίκληση του Άρθρου 60 λόγω ουσιωδών παραβιάσεων.
Η Σύμβαση της Βιέννης προβλέπει συνολικά 11 διαφορετικούς τρόπους για την ακύρωση μιας τέτοιας Συμφωνίας, ωστόσο, η μόνη ρεαλιστική λύση που απομένει είναι η παραπάνω, κάτι που επιβεβαιώνει και ο Συρίγος στο εν λόγω βιβλίο, όπου ανέφερε πως η μόνη νομικά έγκυρη οδός για την ακύρωσή της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι η επίκληση του Άρθρου 60, λόγω ουσιωδών παραβιάσεων. Την περίοδο εκείνη, τέτοιες παραβιάσεις δεν υπήρχαν. Σήμερα, όμως, η κατάσταση έχει αλλάξει ριζικά.
Από την κύρωσή της το 2019 και μετά, τα Σκόπια συνέχισαν στον ίδιο ρυθμό τις παραβιάσεις.
-Σκέτος ο όρος «Μακεδονία» παντού, σε δημόσιους φορείς, σε επιμελητήρια, ομοσπονδίες, στην Ακαδημία τους, στα ονόματα των κομμάτων κοκ.
-Χρήση του επιθέτου «Μακεδονικός» εκεί όπου δεν επιτρέπεται, βάσει της Συμφωνίας.
-Χρήση του Ήλιου της Βεργίνας.
Μέχρι και χάρτες της «Μεγάλης Μακεδονίας» με ελληνικά εδάφη κάτω από τη σημαία τους, όπως η εμφάνιση σχετικού χάρτη, στις 4 Φεβρουαρίου 2023, παρουσία του Σκοπιανού προξένου στον Καναδά και του Προέδρου της Ακαδημίας τους. Όλες αυτές οι παραβιάσεις καταμετρήθηκαν σε 400 περίπου μέχρι τον Μάιο του 2024.
Η ΝΙΚΗ προέβη σε σχετική γραπτή ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Εξωτερικών, στις 22/3/2024, ως προς το γιατί δεν εφαρμόζει η κυβέρνηση το Άρθρο 19 της Συμφωνίας των Πρεσπών για συμμόρφωση, όμως ουδέποτε απαντήθηκε. Αγνοήθηκε, με την ευχέρεια που έχουν οι υπουργοί να μην απαντούν.
Τον Μάιο του 2024, όμως οι παραβιάσεις από τις αρχές των Σκοπίων κατέστησαν «ουσιώδεις». Και μάλιστα συστηματικά. Η έναρξη και το αποκορύφωμα, ήταν η ορκωμοσία της νέας Προέδρου Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, η οποία αναλαμβάνοντας καθήκοντα, ορκίσθηκε ως «Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας» μέσα στο Σκοπιανό Κοινοβούλιο. Αυτή η δημόσια παραβίαση της πιο θεμελιώδους διάταξης της Συμφωνίας, η οποία αφορά το ίδιο το όνομα του κράτους, συνιστά ξεκάθαρη περίπτωση «ουσιώδους παραβίασης», όπως ορίζει η Σύμβαση της Βιέννης.
Ακολούθησαν πάνω από 150 επιπλέον περιπτώσεις παραβιάσεων. Η Πρόεδρος μαζί με τον νέο πρωθυπουργό Χρίστιαν Μιτσκόσκι, προχώρησαν σε επαναλαμβανόμενες δηλώσεις και συναντήσεις με πρέσβεις και προξένους άλλων χωρών, καθώς και αξιωματούχους ευρωπαϊκών υπηρεσιών, όπου χρησιμοποιούσαν το όνομα «Μακεδονία» χωρίς τον γεωγραφικό προσδιορισμό «Βόρεια». Μάλιστα, στις 4 Οκτωβρίου 2024, ο ευρωβουλευτής της ΝΙΚΗΣ, Νίκος Αναδιώτης κατέθεσε ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας να πάρει θέση για αυτές τις παραβιάσεις. Η απάντηση της Επιτροπής στις 27 Ιανουαρίου 2025 ήταν αποκαλυπτική: «Η ΕΕ εξέφρασε τη λύπη της για το γεγονός ότι η νέα Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας δεν χρησιμοποίησε το συνταγματικό όνομα της χώρας κατά την τελετή…