Την αντίθεσή του στην κυβερνητική επέκταση των υποχρεωτικών ηλεκτρονικών συναλλαγών και τη διόρθωση της οδηγίας για την ταυτοποίηση των στρατιωτικών στις τράπεζες ανέδειξε σε δύο παρεμβάσεις του ο πρόεδρος της ΝΙΚΗΣ, Δημήτρης Νατσιός.
«Ο Μεγάλος Αδελφός σε πλήρη λειτουργία», προειδοποιεί ο κ. Νατσιός, με αφορμή τη ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο πολυσέλιδο σχέδιο νόμου των 376 άρθρων του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Η διάταξη προβλέπει ότι, όταν αγαθά παραδίδονται σε ιδιώτες μέσω εταιρειών courier και η πληρωμή γίνεται κατά την παράδοση, η εξόφληση θα πραγματοποιείται υποχρεωτικά με ηλεκτρονικά μέσα, ανεξαρτήτως ποσού. Το σχέδιο νόμου βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση.
Ο πρόεδρος της ΝΙΚΗΣ καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση, με διαδοχικά μέτρα, περιορίζει τη δυνατότητα χρήσης μετρητών και κατευθύνει ολοένα περισσότερες καθημερινές συναλλαγές μέσα από το τραπεζικό σύστημα. Όπως επισημαίνει, η επιλογή του πολίτη να πληρώνει με μετρητά υποχωρεί, ενώ η υποχρεωτική ηλεκτρονική συναλλαγή δημιουργεί πρόσθετη εξάρτηση από τις τράπεζες και τις προμήθειες που συνδέονται με τη χρήση των υπηρεσιών τους.
Η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά τις πληρωμές κατά την παραλαβή δεμάτων μέσω courier. Για τη ΝΙΚΗ, ακόμη και αυτή η στοχευμένη παρέμβαση αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης πορείας προς μια κοινωνία όπου κάθε συναλλαγή περνά από ηλεκτρονικά συστήματα και αφήνει ψηφιακό ίχνος. Ο κ. Νατσιός προειδοποιεί για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτή η κατεύθυνση στην καθημερινή οικονομική δραστηριότητα και στην ελευθερία επιλογής των πολιτών.
Στη δεύτερη παρέμβασή του, ο Δημήτρης Νατσιός χαρακτήρισε «νίκη για την ελεύθερη βούληση και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων» τη διόρθωση του σχετικού εγγράφου του ΓΕΕΘΑ. Η νεότερη οδηγία προβλέπει ότι για την επικαιροποίηση των στοιχείων των στρατιωτικών στις τράπεζες μπορεί να χρησιμοποιηθεί, πέρα από τη νέα αστυνομική ταυτότητα, και διαβατήριο σε ισχύ. Η δυνατότητα αυτή προσφέρει στα στελέχη εναλλακτικό επίσημο έγγραφο ταυτοποίησης.
Ο πρόεδρος της ΝΙΚΗΣ σημείωσε ότι η ΝΙΚΗ παραμένει σε εγρήγορση και θα παρακολουθεί κάθε εξέλιξη σχετικά με την εφαρμογή του Προσωπικού Αριθμού στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Η ελευθερία στις συναλλαγές και η ελεύθερη επιλογή νόμιμων εγγράφων ταυτοποίησης αποτελούν βασικές εγγυήσεις για τον πολίτη και το προσωπικό που υπηρετεί την πατρίδα.

