Οι τελευταίες φονικές πυρκαγιές αποκάλυψαν ακόμη ένα ηχηρό ναυάγιο της κυβέρνησης: κακοτεχνίες, πλημμελείς έλεγχοι και επικίνδυνες παραλείψεις στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, με το δημόσιο συμφέρον να θυσιάζεται στον βωμό του κέρδους.
Αποκαλυπτικό είναι το επίσημο πόρισμα της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) για την πύρινη καταστροφή σε Βοιωτία και Δυτική Αττική, το οποίο καταγράφει κατασκευαστικές αστοχίες, κακοτεχνίες και σοβαρές τεχνικές ελλείψεις σε ιδιωτικά δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας αιολικών πάρκων.
Ηλεκτρικά τόξα, βραχυκυκλώματα και σπινθήρες από ταλαντώσεις αγωγών πάνω σε ξύλινους στύλους μετατρέπουν τα ελληνικά βουνά σε ωρολογιακές βόμβες. Την ίδια ώρα, το εθνικό δίκτυο μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας εξακολουθεί να εμφανίζει σοβαρά προβλήματα συντήρησης και ελλιπούς εποπτείας.
Το Δημπκρατικό Πατριωτικό Λαϊκό Κίνημα ΝΙΚΗ διερωτάται:
• Θα καταλογιστούν επιτέλους ευθύνες σε ΔΕΔΔΗΕ/ΔΕΗ, διαχειριστές και ιδιώτες παρόχους;
• Πώς και ο αρμόδιος Εισαγγελέας δεν έχει προχωρήσει ακόμη στην άσκηση ποινικών διώξεων για εγκληματικές παραλείψεις που οδήγησαν σε εκτεταμένες καταστροφές;
• Θα δοθούν άραγε αποζημιώσεις στους πληγέντες για τις καμένες εκτάσεις και περιουσίες;
Η περίφημη «πράσινη ανάπτυξη» δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για προχειρότητα, αδιαφάνεια και έλλειψη ελέγχων. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέλεξε να στρώσει το κόκκινο χαλί στους ιδιώτες παρόχους και στους διαχειριστές των δικτύων, αφήνοντας τους πολίτες να πληρώνουν το τίμημα με καμένες περιουσίες, κατεστραμμένα δάση και, δυστυχώς, ανθρώπινες ζωές.
Οι Έλληνες δεν αντέχουν άλλη ανευθυνότητα και άλλη συγκάλυψη. Αν η «κυβέρνηση των αρίστων» δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών και την προστασία του φυσικού πλούτου της χώρας, οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της και να φύγει.

