Σκεπτόμενοι τα γεγονότα που κατακλύζουν τον πλανήτη τα τελευταία χρόνια συνειδητοποιούμε για μια ακόμη φορά το πόσο καίριες είναι οι θέσεις της ΝΙΚΗΣ πάνω στα ενεργειακά. Η παγκόσμια αναταραχή αποδεικνύει την επείγουσα ανάγκη για την ενεργειακή μας ανεξαρτησία.
Για χρόνια, οι κυβερνήσεις των πλούσιων δυτικών χωρών πουλούσαν τη φαντασίωση ότι οι ανεμογεννήτριες και τα ηλιακά πάνελ θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τον άνθρακα, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Αυτή την φαντασίωση ακολούθησε και η κυβέρνηση της Ν.Δ. Όμως, με τους πολέμους στην Ανατολική Ευρώπη και την Μέση Ανατολή και την παγκόσμια αγορά πετρελαίου για άλλη μια φορά υπό πίεση, η οφθαλμαπάτη της «πράσινης αφθονίας» έχει εξατμιστεί. Οι συγκρούσεις αυτές, στις οποίες εμπλέκονται σημαντικοί προμηθευτές πετρελαίου και φυσικού αερίου όπως η Ρωσία και το Ιράν, αναδεικνύουν μια αδιαμφισβήτητη αλήθεια: Η εξάρτηση από την ξένη ενέργεια είναι ένα στοίχημα που κανένα έθνος με εγχώριους πόρους δεν πρέπει να ρισκάρει!
Οι liberal πολιτικοί παγκοσμίως επιδοτούν εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας και ηλιακών συλλεκτών για περισσότερες από δύο δεκαετίες. Ισχυρίζονταν ότι η ηλιακή και η αιολική ενέργεια ήταν φθηνότερες, ακόμη και όταν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας εκτοξεύτηκαν. Αλλά αυτές οι τεχνολογίες δεν παράγουν ενέργεια όταν δεν λάμπει ο ήλιος ή δεν φυσάει ο άνεμος. Αυτό το απλό γεγονός – γνωστό σε κάθε αγρότη και μηχανικό – αγνοήθηκε από τους γραφειοκράτες που δεν έχουν ποτέ ανοίξει ένα πηγάδι ούτε έχουν διατηρήσει μια σόμπα αναμμένη κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Οι δυτικές οικονομίες έκλεισαν ή ελαχιστοποίησαν την εγχώρια παραγωγή πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα, καθιστώντας τον εαυτό τους ευάλωτο σε ενεργειακές διαταραχές και εξαρτώμενο από εισαγωγές από γεωπολιτικά ασταθείς περιοχές. Όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, η εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο άφησε τους πολίτες της αντιμέτωπους με έναν δύσκολο χειμώνα και τις βιομηχανίες εκτεθειμένες στον ανταγωνισμό, να παλεύουν με το ενεργειακό κόστος. Ήταν ένα στρατηγικό λάθος ιστορικών διαστάσεων, που γεννήθηκε από την αλαζονική πεποίθηση ότι η ενεργειακή ασφάλεια μπορούσε να αγνοηθεί.
Όταν το Ιράν απειλεί ότι θα κλείσει τα Στενά του Ορμούζ ή η Ρωσία κλείνει την στρόφιγγα του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, οι τιμές εκτοξεύονται. Αυτά δεν είναι αφηρημένα γεωπολιτικά παιχνίδια – έχουν αντίκτυπο στο πορτοφόλι μας, στο σπίτι μας και τον τρόπο ζωής μας. Οι εντάσεις στο Ιράν και αλλού επιτρέπουν στις χώρες του ΟΠΕΚ να χειραγωγούν την παγκόσμια προσφορά, ενώ η Δύση κάθεται άπραγη, προσκολλημένη στο δόγμα του μηδενικού ισοζυγίου. Όταν η προσφορά περιορίζεται, οι τιμές εκτοξεύονται. Οι φτωχοί υποφέρουν περισσότερο. Και για ποιο λόγο; Για μια θεωρητική μείωση της θερμοκρασίας κατά μερικά δέκατα του ενός βαθμού σε 80 χρόνια από τώρα, από ανθρώπους που δεν μπορούν να προβλέψουν ούτε τον καιρό για περισσότερο από μία εβδομάδα! Και ποιες είναι οι αντιδράσεις των πολιτικών στη Δύση όταν εκτοξεύονται οι τιμές; Είναι να συνεχίζουν να δυσφημούν τους υδρογονάνθρακες, που είναι απεγνωσμένα απαραίτητοι, αντί να αξιοποιήσουν τις εγχώριες πηγές ενέργειας από ορυκτά καύσιμα.
Η μεγαλύτερη τραγωδία είναι ότι αυτή η ενεργειακή ευαλωτότητα ήταν μια επιλογή – μια «αυτοπροκληθείσα πληγή», που προκλήθηκε από μια παράλογη κλιματική ατζέντα. Οι ηγέτες της Δύσης κυνηγούν πράσινα φαντάσματα, αγνοώντας τους απέραντους ωκεανούς πλούτου που υπάρχουν στο υπέδαφος.
Για το έθνος μας ο δρόμος είναι ένας: Έρευνα και εξόρυξη του πλούτου μας. Κάθε διακοπή ρεύματος, κάθε απότομη αύξηση της τιμής της βενζίνης, κάθε διακοπή του εφοδιασμού αποτελεί προειδοποίηση. Πρέπει να επιδιώξουμε την ενεργειακή μας αυτάρκεια. Θα την αναζητήσουμε, θα την ανακαλύψουμε και θα την αξιοποιήσουμε στα βάθη των θαλασσών, στον πυθμένα του Αιγαίου, του Ιονίου, του Κρητικού Πελάγους και στα βουνά μας. Είναι ζήτημα επιβίωσης!
Χριστόδουλος Μολύβας
Μέλος Θεματικής Ομάδας Εξωτερικής Πολιτικής της ΝΙΚΗΣ