Με μέτρα-κοροϊδία τα οποία μάλιστα θα ισχύσουν μετά από μία εβδομάδα επιχειρεί το καθεστώς Μητσοτάκη να … προστατεύσει τους πολίτες από τις νέες ανατιμήσεις-ρεκόρ στα καύσιμα, που πυροδοτούν υπέρμετρες αυξήσεις σε εκατοντάδες προϊόντα και αγαθά, προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση στα εισοδήματα των ελληνικών νοικοκυριών.
Το καθεστώς Μητσοτάκη, εμμένοντας στην τακτική να αξιοποιεί τις ανατιμήσεις και την ακρίβεια για να εισπράττει υπεραυξημένα έσοδα από την έμμεση φορολογία και να εμφανίζει υπερπλεονάσματα στον κρατικό προϋπολογισμό, αρνήθηκε για πολλοστή φορά να προχωρήσει σε έκτακτες και προσωρινές γενναίες μειώσεις συντελεστών ΦΠΑ και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στη βενζίνη και στο πετρέλαιο –κάτι που προτείνει επίμονα η ΝΙΚΗ-, μην επιτρέποντας με τον τρόπο αυτό να αποκλιμακωθούν σε σημαντικό βαθμό οι υπερυψηλές τιμές στην αντλία που εμποδίζουν πλέον εκατομμύρια νοικοκυριά να μετακινηθούν με τα ΙΧ τους. Αντί λοιπόν για μειώσεις στους έμμεσους φόρους, ανακοίνωσε περιορισμένου ύψους επιδοτήσεις και εισοδηματικές ενισχύσεις, που καλύπτουν πολύ μικρό ποσοστό των πρόσθετων δαπανών στις οποίες υποχρεώνονται τα νοικοκυριά για να καλύψουν το κόστος των μετακινήσεών τους.
Ειδικότερα:
- Η εξαγγελθείσα επιδότηση των 16 λεπτών του ευρώ το λίτρο στην τιμή του πετρελαίου κίνησης, που σημαίνει συνολική μείωση τελικής τιμής κατά 20 λεπτά στην αντλία (αν συνυπολογιστεί και ο ΦΠΑ 24%) δεν καλύπτει ούτε το 50% της συνολικής αύξησης της τιμής του καυσίμου, η οποία σημειώθηκε τις τελευταίες 15 μέρες. Απομένουν δε άλλες 8 μέρες μέχρι να ισχύσει το μέτρο, οπότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα μέχρι τότε οι συνεχιζόμενες αυξήσεις στην τιμή του καυσίμου να υπερκαλύψουν το όφελος των 20 λεπτών και εν τέλει το μέτρο να εξουδετερωθεί πλήρως και οι πολίτες να μην έχουν κανένα απολύτως όφελος.
- Η χορήγηση 50 ευρώ μέσω ψηφιακής κάρτας (fuelpass) σε 3.000.000 κατόχους αυτοκινήτων με εισοδηματικά κριτήρια, για να καλυφθούν έξοδα για αγορές καυσίμων κίνησης από τα πρατήρια,οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στο δίμηνο Απριλίου-Μαϊου, ισοδυναμεί ουσιαστικά με «ενίσχυση» 25 ευρώ το μήνα. Η «ενίσχυση» αυτή δεν καλύπτει καν τις πρόσθετες επιβαρύνσεις των νοικοκυριών από τις αυξήσεις των τιμών των καυσίμων εντός του τελευταίου δεκαπενθημέρου. Συγκεκριμένα, με την τιμή του λίτρου στα 2 ευρώ για τη βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης, 25 ευρώ το μήνα άμεση «ενίσχυση» σημαίνει κάλυψη δαπάνης για αγορά 12,5 λίτρων βενζίνης ή πετρελαίου κίνησης για κάθε μήνα. Ισοδυναμεί δηλαδή με μόλις το 1/4 έως 1/5 ενός γεμίσματος ρεζερβουάρ ενός Ι.Χ. αυτοκινήτου μικρού ή μεσαίου κυβισμού, όταν στην καθημερινότητά του ο πολίτης χρειάζεται κάθε μήνα 1 έως και 2 γεμίσματα τουλάχιστον για να εξυπηρετήσει τις πάγιες ανάγκες μετακίνησής του. Κι όλα αυτά ισχύουν με τις σημερινές τιμές των καυσίμων. Αν μέχρι την έναρξη εφαρμογής του μέτρου, την 1η Απριλίου, οι τιμές έχουν αυξηθεί περαιτέρω κατά άλλα 20-30 λεπτά το λίτρο, τότε και αυτή η εξαγγελία θα είναι πλέον δώρον-άδωρον, καθώς το πενιχρό όφελος που προκύπτει από αυτήν θα έχει ήδη υπερκαλυφθεί και εξανεμιστεί από τις νέες αυξήσεις στις τιμές.
Η ΝΙΚΗ επιμένει στα μέτρα που προτείνει τα οποία είναι ρεαλιστικά και άμεσα εφαρμόσιμα.
Θ.Ο. Οικονομίας της ΝΙΚΗΣ

