Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των σχολικών μονάδων της Σάμου αναδεικνύει με κοινοβουλευτική Ερώτησή του ο βουλευτής της ΝΙΚΗΣ Γεώργιος Ρούντας, θέτοντας στο επίκεντρο τις συγχωνεύσεις σχολικών τμημάτων, τα συνεχιζόμενα κενά εκπαιδευτικών και την ασφάλεια των αιθουσών σε ένα ακριτικό νησί που εξακολουθεί να κουβαλά την εμπειρία του καταστροφικού σεισμού του 2020.
Η κατάσταση έχει προκαλέσει έντονη αναστάτωση στην εκπαιδευτική κοινότητα. Η ΕΛΜΕ Σάμου, μαζί με συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, πραγματοποίησε στις 29 Σεπτεμβρίου κινητοποίηση στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ζητώντας την αναστολή συγχωνεύσεων και καταργήσεων τμημάτων, την κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών και ουσιαστικό έλεγχο της καταλληλότητας των σχολικών χώρων.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες της ΕΛΜΕ, η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε με ελλείψεις εκπαιδευτικών τόσο στη Γενική όσο και στην Ειδική Αγωγή, ενώ παραμένουν ανάγκες στην παράλληλη στήριξη και στις Τάξεις Υποδοχής ΖΕΠ. Την ίδια ώρα, υπάρχουν τμήματα με 25, 26 και 27 μαθητές, ενώ σε μαθήματα δεύτερης ξένης γλώσσας ο αριθμός φέρεται να φθάνει ακόμη και τους 28 μαθητές.
Ο Γεώργιος Ρούντας ζητά από το Υπουργείο να γνωστοποιήσει πόσα ακριβώς κενά υπάρχουν σήμερα στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση της Σάμου, ανά ειδικότητα, καθώς και το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την κάλυψή τους. Η παρατεταμένη υποστελέχωση σε μία ακριτική και νησιωτική περιοχή δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα σε σχολεία που ήδη λειτουργούν υπό ιδιαίτερα απαιτητικές συνθήκες.
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν και οι συγχωνεύσεις ή καταργήσεις τμημάτων ενώ η σχολική χρονιά έχει ήδη αρχίσει. Οι μεταβολές αυτές επηρεάζουν τον αριθμό των μαθητών ανά τάξη, τις τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών και συνολικά τον προγραμματισμό των σχολείων, με μαθητές, γονείς και καθηγητές να καλούνται να προσαρμόζονται συνεχώς σε νέα δεδομένα.
Ο βουλευτής της ΝΙΚΗΣ ζητά πλήρη ενημέρωση για όλες τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων που έχουν αποφασιστεί για το σχολικό έτος 2026-2027, καθώς και για τα παιδαγωγικά, λειτουργικά και κτιριακά κριτήρια πάνω στα οποία στηρίχθηκαν οι συγκεκριμένες αποφάσεις.
Ακόμη σοβαρότερο γίνεται το ζήτημα όταν η αύξηση του αριθμού των μαθητών συναντά τους πραγματικούς περιορισμούς των σχολικών αιθουσών. Η Σάμος δοκιμάστηκε στις 30 Οκτωβρίου 2020 από ισχυρό σεισμό και η ασφάλεια των σχολικών εγκαταστάσεων δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως τυπική διοικητική διαδικασία.
Στην Ερώτηση ζητείται να διευκρινιστεί εάν έχει πραγματοποιηθεί ή προγραμματίζεται έλεγχος της πραγματικής χωρητικότητας, της καταλληλότητας και της αντισεισμικής ασφάλειας των αιθουσών, καθώς και εάν μπορούν να εφαρμοστούν με ασφάλεια τα σχέδια εκκένωσης όταν στις τάξεις στοιβάζονται έως και 27 ή 28 μαθητές.
Ο Γεώργιος Ρούντας ζητά επίσης να επανεξεταστούν οι συγχωνεύσεις όπου διαπιστώνονται προβλήματα χωρητικότητας, ασφάλειας ή υπερβολικά πολυπληθή τμήματα, λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικές συνθήκες κάθε σχολικής μονάδας και όχι μόνο αριθμητικούς δείκτες και διοικητικούς υπολογισμούς.
Η κοινοβουλευτική παρέμβαση θέτει τέλος και στο ζήτημα των συνεχών αλλαγών στις τοποθετήσεις εκπαιδευτικών. Ο βουλευτής ζητά από το Υπουργείο Παιδείας άμεσα μέτρα για τη σταθεροποίηση των τμημάτων και του εκπαιδευτικού προσωπικού, ώστε τα σχολεία της Σάμου να μπορούν να λειτουργήσουν με στοιχειώδη προγραμματισμό και οι μαθητές να έχουν τη διδασκαλία που δικαιούνται.
Loading Viewer...

