Με συγκεκριμένες καταγγελίες, στοιχεία από τους αστυνομικούς ελέγχους και σαφή ερωτήματα για όσα πραγματικά συμβαίνουν στον χώρο των διανομών, η βουλευτής Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών της ΝΙΚΗΣ Ασπασία Κουρουπάκη έφερε στην Ολομέλεια της Βουλής το ζήτημα της οδικής ασφάλειας, της παραβατικότητας και της αποτελεσματικότητας των ελέγχων στον κλάδο του delivery.
Η Επίκαιρη Ερώτηση 109/16.10.2026, προς τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Λαμπρόπουλο, εξελίχθηκε σε μια ευρύτερη κοινοβουλευτική παρέμβαση, καθώς η κ. Κουρουπάκη προχώρησε πέρα από τις παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και έθεσε ενώπιον της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου καταγγελίες για λογαριασμούς τρίτων, εργασία προσώπων χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα, ανασφάλιστη απασχόληση, αθέμιτο ανταγωνισμό και ακινητοποιημένα δίκυκλα.
Η βουλευτής της ΝΙΚΗΣ ξεκίνησε από μια εικόνα που συναντούν καθημερινά οι πολίτες στους δρόμους της Αθήνας και των μεγάλων πόλεων.
«Βλέπουμε καθημερινά μηχανάκια να περνούν με κόκκινο, να ανεβαίνουν πεζοδρόμια, να κάνουν επικίνδυνους ελιγμούς και να βάζουν σε κίνδυνο πεζούς και οδηγούς, ακόμη και να προκαλούν φθορές σε διερχόμενα οχήματα», ανέφερε, σημειώνοντας ότι έχει υπάρξει και η ίδια αυτόπτης μάρτυρας σχετικού περιστατικού.
Η Ασπασία Κουρουπάκη επικαλέστηκε τα ίδια τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, σύμφωνα με τα οποία σε μία εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν 18.594 έλεγχοι σε δίκυκλα και βεβαιώθηκαν 1.442 παραβάσεις, εκ των οποίων 14 αφορούσαν εργαζομένους στις διανομές.
Η βουλευτής επέμεινε στην ανάγκη να υπάρξει ξεχωριστή και ουσιαστική εικόνα για τον συγκεκριμένο επαγγελματικό χώρο.
«Θα ήθελα να μάθω ποια ακριβώς εικόνα διαθέτετε για τον συγκεκριμένο κλάδο, πέρα από τους συγκεντρωτικούς αριθμούς των ελέγχων της Τροχαίας», τόνισε.
Παράλληλα, υπερασπίστηκε με σαφή τρόπο τους διανομείς που εργάζονται νόμιμα και τηρούν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, επισημαίνοντας ότι η ανεξέλεγκτη παραβατικότητα πλήττει πρώτα τους ίδιους τους συνεπείς εργαζομένους.
«Οι άνθρωποι που εργάζονται νόμιμα και σέβονται τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας έχουν κάθε λόγο να απαιτούν αποτελεσματική αστυνόμευση», ανέφερε.
Ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη αναφέρθηκε στην εντατικοποίηση των τροχονομικών ελέγχων, στις αυστηρότερες ποινές του νέου ΚΟΚ και στη συνολική μείωση των τροχαίων ατυχημάτων κατά το πρώτο εννεάμηνο του 2026. Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι η ΕΛ.ΑΣ. δεν τηρεί πλήρη διακριτά στατιστικά στοιχεία παραβάσεων ανά επαγγελματικό κλάδο, με εξαίρεση συγκεκριμένα στοιχεία για τη μη χρήση κράνους από διανομείς.
Η δευτερολογία της Ασπασίας Κουρουπάκη ανέβασε αισθητά την πίεση προς το Υπουργείο.
Η βουλευτής της ΝΙΚΗΣ έφερε στη συζήτηση πληροφορίες για πρόσωπα που φέρονται να εργάζονται χρησιμοποιώντας λογαριασμούς άλλων χρηστών στις πλατφόρμες διανομής.
«Έχουν φτάσει σε μένα πληροφορίες για περιπτώσεις όπου πίσω από έναν λογαριασμό και ένα ΑΦΜ μπορεί να δραστηριοποιούνται έξι, οκτώ, ακόμη και δέκα διαφορετικά πρόσωπα», ανέφερε.
Ακολούθησαν συγκεκριμένα ερωτήματα προς το Υπουργείο: εάν η Αστυνομία έχει ελέγξει παρόμοιες περιπτώσεις, πόσοι διανομείς έχουν εντοπιστεί να εργάζονται μέσω λογαριασμών τρίτων και πόσοι στερούνταν των απαραίτητων εγγράφων.
Η κ. Κουρουπάκη συνέδεσε το ζήτημα και με τις ευρύτερες συνέπειες αυτής της πρακτικής.
«Υπάρχει ζήτημα φορολογικού ελέγχου, ασφαλιστικών εισφορών και ενδεχόμενης εκμετάλλευσης εργαζομένων. Ποιος εισπράττει τα χρήματα, ποιος εμφανίζεται ως δικαιούχος και ποιος εκτελεί τελικά την εργασία;», υπογράμμισε.
Στα πρακτικά της Βουλής κατέθεσε δημοσιογραφική έρευνα με μαρτυρίες για δανεικούς λογαριασμούς, μεσάζοντες που φέρονται να παρακρατούν μέρος των αμοιβών και ανασφάλιστη εργασία, καθώς και τηλεοπτικό ρεπορτάζ του STAR για μετανάστες διανομείς που φέρονται να οδηγούν χωρίς δίπλωμα ή τα απαραίτητα έγγραφα παραμονής.
Η παρέμβασή της έγινε ακόμη πιο συγκεκριμένη όταν αποκάλυψε πληροφορία για πολλά δίκυκλα που φέρονται να έχουν κατασχεθεί ή ακινητοποιηθεί και να βρίσκονται συγκεντρωμένα σε υπόγειο αστυνομικού κτηρίου.
«Θέλω να μας πείτε, εάν επιβεβαιώνετε αυτή την πληροφορία, πόσα από αυτά τα οχήματα συνδέονται με επαγγελματικές διανομές, για ποιους λόγους αφαιρέθηκαν από την κυκλοφορία και τι ακολούθησε για τους οδηγούς τους», ζήτησε.
Η κ. Κουρουπάκη ζήτησε στοιχεία για περιστατικά οδήγησης χωρίς άδεια, πλαστών εγγράφων, συλλήψεων και σχηματισμού δικογραφιών, ενώ έθεσε και το ζήτημα καταγγελιών για επιθετικές συμπεριφορές, χειροδικίες και φθορές κατά τη διάρκεια διανομών.
Στη δευτερολογία του ο Υφυπουργός παρέπεμψε τα ζητήματα ασφάλισης και εργασιακών σχέσεων στην Επιθεώρηση Εργασίας και κάλεσε τη βουλευτή να καταθέσει συγκεκριμένες καταγγελίες στις αρμόδιες αρχές. Παρέθεσε ακόμη 170.000 παραβάσεις του ΚΟΚ από οδηγούς δικύκλων κατά το πρώτο εννεάμηνο του 2026, καθώς και 3.666 παραβάσεις για μη χρήση προστατευτικού κράνους από οδηγούς δικύκλων του κλάδου των διανομών σε διάστημα περίπου 15 μηνών.
Για έναν περίπου μήνα, από τα μέσα Σεπτεμβρίου έως τις 11 Οκτωβρίου 2026, ανέφερε ότι είχαν βεβαιωθεί 89 παραβάσεις σε διανομείς, στοιχείο που απέδωσε στην αυξημένη συμμόρφωση μετά την εντατικοποίηση των ελέγχων.
Στην απάντηση παρέμειναν χωρίς ειδικά στοιχεία τα ερωτήματα της Ασπασίας Κουρουπάκη για τους λογαριασμούς τρίτων, τον πραγματικό αριθμό προσώπων που εντοπίστηκαν χωρίς νόμιμα έγγραφα, τα κατασχεμένα ή ακινητοποιημένα δίκυκλα και τις σχετικές δικογραφίες.
Η βουλευτής της ΝΙΚΗΣ έκλεισε την παρέμβασή της ζητώντας ακριβώς αυτή την εικόνα από το Υπουργείο:
«Θέλω συγκεκριμένα αποτελέσματα ελέγχων, αριθμούς παραβάσεων, ενημέρωση για τις υποθέσεις που έχουν οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη, διότι όσα καταγγέλλονται είναι σοβαρά και οι Έλληνες πολίτες οφείλουν να γνωρίζουν τι πραγματικά συμβαίνει».
Η παρουσία της Ασπασίας Κουρουπάκη στην Ολομέλεια μετέφερε τη συζήτηση από τους γενικούς αριθμούς των τροχονομικών ελέγχων στην πραγματική λειτουργία ενός κλάδου που απασχολεί χιλιάδες ανθρώπους και βρίσκεται καθημερινά μπροστά στα μάτια εκατομμυρίων πολιτών. Η ίδια ζήτησε έλεγχο, στοιχεία και διασταύρωση των καταγγελιών, με κεντρικό στόχο την προστασία των νόμιμων εργαζομένων, την ασφάλεια στους δρόμους και την πλήρη εφαρμογή της νομοθεσίας.

