1. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει καταγραφεί στη συνείδηση της συντριπτικής πλειονότητας των Ελλήνων πολιτών ως ο πλέον κυνικός και ανάλγητος διεθνής οικονομικός οργανισμός, που δεν διστάζει να εισηγείται και να επιβάλει σε κράτη -που βάζει στο στόχαστρό του- επαχθέστατα και άδικα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής τα οποία κάνουν τους φτωχούς φτωχότερους και τους πλούσιους πλουσιότερους.
2. Ο ελληνικός λαός υπέστη τα πάνδεινα από την εφαρμογή πρωτοφανούς σκληρότητας, αυστηρότητας και αναλγησίας μέτρων «δημοσιονομικής εξυγίανσης» και «μεταρρυθμίσεων» που επέβαλε το ΔΝΤ ως δανειστής της Ελλάδος την «μαύρη» περίοδο των Μνημονίων.
3. Η κατάργηση της 13ης και της 14ης σύνταξης, ακόμη και για τους χαμηλοσυνταξιούχους του ΟΓΑ που ελάμβαναν 360 ευρώ μηνιαίες συντάξεις από τους… ταχυδρόμους, η κατάργηση των επιδομάτων εορτών και αδείας για όλους τους υπαλλήλους και λειτουργούς του Δημοσίου, οι πρόσθετες περικοπές στους βασικούς μισθούς και τα επιδόματα των εργαζομένων στο Δημόσιο, οι δραστικές περικοπές στα ποσά των αποζημιώσεων για απολύσεις, η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, η επιβολή επαχθέστατων φορολογικών μέτρων, όπως οι αλλεπάλληλες αυξήσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης των καυσίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης, στους συντελεστές ΦΠΑ για πλήθος προϊόντων και υπηρεσιών, η επιβολή του ΕΝ.Φ.Ι.Α, της ειδικής εισφοράς για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και του τέλους επιτηδεύματος, οι αυξήσεις στα τεκμήρια διαβίωσης της Εφορίας, η κατάργηση των αφορολογήτων ορίων εισοδήματος για τα εξαρτώμενα τέκνα, οι αλλεπάλληλες μειώσεις στο βασικό αφορολόγητο όριο εισοδήματος των μισθωτών και των συνταξιούχων και η αύξηση του βασικού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος των επιχειρήσεων από το 20% στο 26% έως και το 33% – που επιβλήθηκαν την περίοδο 2010-2011, επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ και εν συνεχεία επί συγκυβερνήσεως ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ, την περίοδο 2012-201 4επί συγκυβερνήσεως ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και την περίοδο 2015-2018 επί συγκυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι ορισμένες μόνο από τις…. «μεταρρυθμίσεις» που … εμπνεύστηκε και ζήτησε εκβιαστικά το ΔΝΤ από τη χώρα μας, με το 1ο, το 2ο και το 3ο Μνημόνιο.
4. Με τέτοιο …. «μεταρρυθμιστικό» παρελθόν που έχει το ΔΝΤ στην Ελλάδα δεν μπορεί πλέον να ξενίζει κανέναν υγιώς σκεπτόμενο Έλληνα πολίτη η νέα συνταγή αναδιανομής των φορολογικών βαρών υπέρ των μεσαίων και υψηλών εισοδημάτων και σε βάρος των χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων που προτείνει το ΔΝΤ στην ελληνική κυβέρνηση, με την πρόσφατη έκθεσή του για την ελληνική οικονομία.
5. Παρουσιάζει δε αυτή τη συνταγή ως «φορολογική μεταρρύθμιση με ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα ως προς τα φορολογικά έσοδα». Επιπλέον καλεί την κυβέρνηση ξανά να καταργήσει σταδιακά πλήθος άλλων φοροαπαλλαγών συμπεριλαμβανομένων και των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ 6% και 13% που ισχύουν -αντί του 24%- για τρόφιμα, μεταφορές, λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, εισιτήρια θεαμάτων, διαμονή σε ξενοδοχεία, βιβλία κ.λπ. προϊόντα και υπηρεσίες.
6. Πιο συγκεκριμένα, το ΔΝΤ στην σελίδα 12 της τελευταίας του έκθεσης για την Ελλάδα προτείνει, κατ’ αρχήν, τη μείωση του βασικού αφορολογήτου ορίου εισοδήματος και την ταυτόχρονη μείωση των συντελεστών φορολόγησης για όλα τα εισοδήματα τα οποία βρίσκονται πάνω από το ισχύον αφορολόγητο όριο εισοδήματος.
7. Ζητά δηλαδή, ουσιαστικά, από την κυβέρνηση να επιβάλει φόρο εισοδήματος σε μισθωτούς, συνταξιούχους και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, χωρίς εξαρτώμενα τέκνα, που έχουν ατομικό ετήσιο εισόδημα κάτω από 8.632 ευρώ ή κάτω από 719 ευρώ το μήνα που είναι το σημερινό αφορολόγητο όριο εισοδήματος.
8. Αναλόγως, το ΔΝΤ ζητά να επιβληθεί φόρος εισοδήματος και στους – αφορολόγητους σήμερα – μισθωτούς, συνταξιούχους και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες με ετήσιο εισόδημα:
– έως 10.000 ευρώ και ένα εξαρτώμενο τέκνο
– έως 11.000 ευρώ και δύο εξαρτώμενα τέκνα
– έως 12.000 ευρώ και τρία εξαρτώμενα τέκνα
έως 13.000 ευρώ και τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα κ.ο.κ.
9. Παράλληλα, ο διεθνής οργανισμός ζητά να μειωθούν οι συντελεστές για τα εισοδήματα πάνω από τα αφορολόγητα αυτά όρια κατά τέτοιο τρόπο ώστε όσα έσοδα θα χαθούν από τη μείωση των συντελεστών να καλυφθούν από τα πρόσθετα έσοδα που θα προκύψουν με τη μείωση του αφορολογήτου.
10. Ουσιαστικά, το ΔΝΤ καλεί την κυβέρνηση να επιβάλει φόρους σε χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους που σήμερα είναι αφορολόγητοι καθώς και σε αγρότες με πολύ χαμηλά εισοδήματα που επίσης δεν πληρώνουν σήμερα φόρο εισοδήματος και με τα χρήματα που θα κερδίσει ο κρατικός προϋπολογισμός από την κίνηση αυτή να καλυφθούν οι απώλειες εσόδων που θα προκαλέσουν οι μειώσεις φορολογικών συντελεστών για τους έχοντες μεσαία και υψηλά εισοδήματα.
11. Κατά τα λοιπά, ο διεθνής οργανισμός, στο πλαίσιο του ίδιου πακέτου «μεταρρυθμίσεων» που εισηγείται, ζητά να καταργηθούν σταδιακά και πολλές ακόμη φοροαπαλλαγές, που περιλαμβάνει η ελληνική φορολογική νομοθεσία, όπως οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ για πλήθος προϊόντων και υπηρεσιών αλλά και πολλές ακόμη φοροαπαλλαγές που δεν διστάζει να ισχυρίζεται ψευδώς ότι «ωφελούν κυρίως τους πλούσιους»!
12. Το ΔΝΤ αποδεικνύεται ότι είναι ένας διεθνής οργανισμός, που έχει μια μόνιμη επιθυμία για ανθρωποθυσίες μεγάλου πλήθους φτωχών, για να περνούν ακόμη καλύτερα οι πλούσιοι χρηματοδότες του και ιδιοκτήτες του.
13. Δεν μας εκπλήσσουν λοιπόν τέτοιες εισηγήσεις δήθεν «φορολογικών μεταρρυθμίσεων». Εφιστούμε όμως την προσοχή στους Έλληνες πολίτες να μην δίνουν βάση στα όσα θετικά προβάλλουν οι κυβερνώντες και τα υποχείριά τους για τον συγκεκριμένο διεθνή οργανισμό και τους σκοπούς του.
Γεώργιος Παλαιτσάκης,
Θ.Ο Εθνικής Οικονομίας ΝΙΚΗΣ