«Η σημερινή ανακοίνωση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού από την ελληνική κυβέρνηση αποτελεί εξέλιξη μείζονος στρατηγικής σημασίας, έστω και αν έρχεται με μεγάλη καθυστέρηση, αλλά και την καταδίκη της Ελλάδος απο το δικαστήριο της Ε.Ε, καθώς και την επιβολή προστίμου. Οι σχετικές κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις της ΝΙΚΗΣ, αναδεικνύοντας την απουσία εφαρμογής της Οδηγίας (ΕΕ) 2014/89, είχαν σκοπό ακριβώς να πιέσουν προς την κατεύθυνση της εκπλήρωσης μιας κρίσιμης νομικής και εθνικής υποχρέωσης της χώρας.
Η άσκηση του κοινοβουλευτικού ελέγχου δεν είναι τυπική διαδικασία. Όταν ασκείται με συνέπεια και τεκμηρίωση, μπορεί να επιφέρει απτά αποτελέσματα. Η συμβολή μας στην επίσπευση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού το αποδεικνύει. Είμαι ικανοποιημένος που και οι προσωπικές παρεμβάσεις μου συνέβαλαν στην επίσπευση ενός κρίσιμου σχεδιασμού που θωρακίζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, ενισχύει την εθνική ασφάλεια και ανοίγει προοπτικές για βιώσιμη ανάπτυξη στον θαλάσσιο χώρο. Ωστόσο, η χαρά συγκρατείται έντονα από την ανησυχία για το περιεχόμενο του σχεδίου, όπως παρουσιάστηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας.
Ο χάρτης που δόθηκε στη δημοσιότητα αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι είχαμε απόλυτο δίκαιο όσοι προειδοποιούσαμε για τη μειωμένη επήρεια που αποδέχθηκε η Ελλάδα στη συμφωνία ΑΟΖ με την Αίγυπτο. Συγκεκριμένα, -10% στην Κρήτη και -30% στην Κάσο, ως προεξάρχουσα της τριάδας Κάσος-Κάρπαθος-Ρόδος. Το τμήμα που απώλεσε η Ελλάδα προς όφελος της Αιγύπτου, είναι το θαλάσσιο κομμάτι από την μπλε γραμμή μέχρι τη νοητή κόκκινη μέση γραμμή οριοθέτησης – όπως αναλύω εκτενώς και σε προηγούμενα άρθρα μου.
Ακόμη πιο ανησυχητική είναι η διαπίστωση ότι ο σχεδιασμός αυτός βάζει ουσιαστικά ταφόπλακα στη θαλάσσια περιοχή πέραν των 6 ναυτικών μιλίων για ΟΛΑ τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου – από τη Σαμοθράκη μέχρι το Καστελλόριζο. Η «χωρική ενότητα» περιορίζεται αποκλειστικά στα υπάρχοντα χωρικά ύδατα, υποδηλώνοντας εθελούσια εγκατάλειψη του δικαιώματος επέκτασής τους.
Το ερώτημα είναι διττό:
Πρώτον, προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή – θεωρεί ότι ο παρόν σχεδιασμός καλύπτει τις υποχρεώσεις της χώρας ώστε να σταματήσει το πρόστιμο;
Δεύτερον, και κυριότερο, προς τον ελληνικό λαό – αποδέχεται αυτόν τον εθελούσιο περιορισμό του θαλάσσιου χώρου της Πατρίδας μας;
Η ΝΙΚΗ θα συνεχίσει να υπερασπίζεται το εθνικό δίκαιο, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και τη στρατηγική προοπτική της Ελλάδας. Η θαλάσσια γεωγραφία μας δεν είναι απλώς χάρτης· είναι ζήτημα κυριαρχίας, αξιοπρέπειας και επιβίωσης.»