Συνεχίζεται και το 2026 το μπαράζ υπέρμετρων ανατιμήσεων σε αγαθά και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης. Όμως η κυβέρνηση όχι απλώς σφυρίζει αδιάφορα αλλά φαίνεται να επιχαίρει κιόλας για την εξέλιξη αυτή.
Κι αυτό διότι, είναι προφανές ότι οι υψηλοί συντελεστές ΦΠΑ που επιμένει να επιβάλλει το υπουργείο Οικονομικών στις ολοένα αυξανόμενες λιανικές τιμές των προϊόντων ευρείας κατανάλωσης και των υπηρεσιών αυξημένης ζήτησης, γεμίζουν συνεχώς με πρόσθετα έσοδα ΦΠΑ τα κρατικά ταμεία, δίδοντάς το δικαίωμα στο καθεστώς Μητσοτάκη να πανηγυρίζει για το υπερπλεόνασμα φορολογικών εσόδων το οποίο προκύπτει και το οποίο βολεύεται να το αποδίδει δήθεν στην πάταξη της φοροδιαφυγής. Επιπλέον, οι ανατιμήσεις βοηθούν το καθεστώς να εμφανίζει το ΑΕΠ της χώρας διαρκώς αυξανόμενο και το δημόσιο χρέος συνεχώς μειούμενο.
Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για την πορεία του τιμαρίθμου τον φετινό Ιανουάριο, σε ετήσια βάση καταγράφονται πλέον αυξήσεις τιμών 25,4% στο μοσχαρίσιο κρέας, 8,5% στα αμνοερίφια, 11,8% στα φρούτα και 20,3% στη σοκολάτα.
Στα ενοίκια οι τιμές αυξήθηκαν κατά 8,7%, ενώ η ένδυση και η υπόδηση έγιναν 8% ακριβότερες.
Ο τιμάριθμος παραμένει σχεδόν αμετάβλητος στο 2,5% παρά την αποκλιμάκωση στις τιμές των καυσίμων και του ελαιολάδου, εξουδετερώνοντας τις αυξήσεις μισθών και συντάξεων που θριαμβευτικά ανακοινώνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Η ΝΙΚΗ έχει διαπιστώσει εδώ και πολύ καιρό και το επαναλαμβάνει και σήμερα ότι η κυβέρνηση βολεύεται με την ακρίβεια. Το καθεστώς Μητσοτάκη συντηρεί και αξιοποιεί την ακρίβεια, καθώς μέσω αυτής εμφανίζει, από τη μία πλευρά υπερεισπράξεις φορολογικών εσόδων στον κρατικό προϋπολογισμό και από την άλλη μια συνεχιζόμενη λογιστική ονομαστική αύξηση στο ΑΕΠ που επίσης το βολεύει προκειμένου να παρουσιάζει το δημόσιο χρέος διαρκώς μειούμενο ως ποσοστό επί του ΑΕΠ.
Αυτή η άθλια πολιτική του νεοδημοκρατικού καθεστώτος να φορτώνει στις πλάτες εκατομμυρίων νοικοκυριών οικονομικά βάρη και να εμφανίζεται με φτιασιδωμένα τα βασικά δημοσιονομικά μεγέθη δεν θυμίζει απλά εποχές «εκσυγχρονιστικών» κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, όταν τα ελλείμματα και τα χρέη του Δημοσίου μειώνονταν με πλαστά στοιχεία για να εμφανιστεί δήθεν «ισχυρή» η ελληνική οικονομία, αλλά καταδεικνύει την αναλγησία του σημερινού καθεστώτος.
Το Κίνημά μας θα κάνει το παν, μέσα στα πλαίσια του δημοκρατικού πολιτεύματος, προκειμένου να πάψει να κυβερνά τη χώρα αυτό το άθλιο καθεστώς της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο δεν υπολογίζει τις αρνητικές συνέπειες της οικονομικής πολιτικής που ασκεί αλλά ενδιαφέρεται μόνο για τους αριθμούς και όχι για τους ανθρώπους.
Θ.Ο. Οικονομίας ΝΙΚΗΣ

