Το σκάνδαλο των υπεξαιρέσεων τεράστιων ποσών αγροτικών επιδοτήσεων από τα στελέχη του κομματικού κράτους της Νέας Δημοκρατίας, μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν είναι χθεσινό. Ξεκίνησε από το 2019 όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας η Νέας Δημοκρατία των … αρίστων του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Τόσα χρόνια η διαδικασία καταβολής των επιδοτήσεων γινόταν με έναν απίστευτα διάτρητο και αδιαφανή τρόπο, αποκλειστικά μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ, χωρίς να προηγούνται έλεγχοι και διασταυρώσεις στοιχείων από τις άλλες συναρμόδιες κρατικές αρχές – όπως π.χ. η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων που διαχειρίζεται τα Ε9 με τα στοιχεία για τα ακίνητα όλων των φορολογουμένων. Έτσι, χωρίς κανέναν έλεγχο και διασταύρωση στοιχείων, ήταν αδύνατο να επαληθεύεται η ειλικρίνεια των δηλώσεων και να διασφαλίζεται η ορθή έγκριση των αιτήσεων και των χρηματοδοτήσεων. Κι αφού δεν γινόταν κανένας έλεγχος όλα… επιτρέπονταν για τους «γαλάζιους» κομματικούς τοπάρχες και τους ακολούθους τους!
Πριν καταβληθούν οι επιδοτήσεις, φαίνεται πως γίνονταν άλλους είδους … «έλεγχοι»: Τα κατά τόπους «γαλάζια» αγροτο-στελέχη «ήλεγχαν» απλώς για το εάν ικανοποιούνται 100% τα … «αιτήματα» των τοπικών οπαδών – ψηφοφόρων της ΝΔ για τις παράνομες χρηματοδοτήσεις.
Είναι προφανές λοιπόν ότι δεν γινόταν κανένας έλεγχος για το εάν τα χρήματα πάνε πραγματικά σε αγρότες που κατείχαν τις καλλιέργειες ή σε κτηνοτρόφους που κατείχαν τα ζώα, τα οποία δηλώνονταν. Έτσι, οι αιτούντες και προτιμητέοι «γαλάζιοι» τοπικοί κομματάρχες και οι…. ακόλουθοί τους τσέπωναν τα χιλιάρικα για ανύπαρκτες καλλιέργειες και για ανύπαρκτα κοπάδια και βοσκοτόπια!
Το χειρότερο όμως – όπως θα δούμε παρακάτω – δεν είναι αυτό. Το χειρότερο είναι ότι τόσους μήνες που έχει αποκαλυφθεί το σκάνδαλο και έχει γίνει γνωστό πλέον ότι ο κομματικός μηχανισμός της ΝΔ έπεσε με τα μούτρα στο φαγοπότι, καμία ελεγκτική αρχή του κράτους δεν έχει επέμβει ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΑ για εκ των υστέρων και εις βάθος ελέγχους και διασταυρώσεις στοιχείων για τις δηλωθείσες εκτάσεις και τα δηλωθέντα κοπάδια και βοσκοτόπια. Καμία ελεγκτική αρχή, όπως π.χ. η ΑΑΔΕ ή η Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες ή Εγκληματικές Δραστηριότητες, δεν έχουν επέμβει για να ανοίξουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς των αποδεκτών όλων αυτών των παράνομων επιδοτήσεων, ώστε να δουν αναλυτικά τις κινήσεις των λογαριασμών αυτών και να επιβάλουν φόρους και πρόστιμα για παράνομο πλουτισμό στους άμεσα εμπλεκόμενους αλλά και να εντοπίσουν σε ποια άλλα μεσαία ή υψηλόβαθμα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας «μετακινήθηκαν» τα τόσο μεγάλα χρηματικά ποσά των εν λόγω «ενισχύσεων».
Δηλαδή μόνο τα κατά τόπους αγροτοστελέχη της ΝΔ τα φάγανε; Πολιτικά πρόσωπα – μέλη της ΝΔ εντός και εκτός Κοινοβουλίου – ήταν….. αμέτοχα στο φαγοπότι; Αυτό το ενδεχόμενο δεν θα έπρεπε ήδη να έχει αρχίσει να ερευνάται;
Η αδράνεια όλων των κρατικών ελεγκτικών υπηρεσιών, αρχών και μηχανισμών είναι… εντυπωσιακή. Σε ένα σύγχρονο «ψηφιακό κράτος, με ισχυρούς και αδιάβλητους ελεγκτικούς μηχανισμούς», που υποτίθεται ότι ζούμε, σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τέτοιοι έλεγχοι θα έπρεπε ήδη – όχι απλά να είχαν ξεκινήσει αλλά και – να είχαν ολοκληρωθεί και να είχαν αποδώσει ήδη αποτελέσματα για τα «γαλάζια» κομματικά στελέχη οποιασδήποτε βαθμίδας που τα φάγανε μαζί με τους αρχικούς αποδέκτες των παράνομων επιδοτήσεων.
Ίσως όμως αυτές ακριβώς οι… «βαθμίδες» των πραγματικών ενόχων να είναι σε υψηλό επίπεδο, οπότε έτσι… δικαιολογείται αυτή η …. αδράνεια των ελεγκτικών μηχανισμών.
Αν πραγματικά η κυβέρνηση ήθελε να ριχθεί άπλετο φως στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ θα έπρεπε ήδη να είχε ενεργοποιήσει όλους αυτούς τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για να «σαρώσουν» τραπεζικούς λογαριασμούς, φορολογικές δηλώσεις και περιουσιακά στοιχεία όλων ανεξαιρέτως των εμπλεκομένων. Αντί αυτού, η «γαλάζια» κυβέρνηση των… αρίστων προσφεύγει και πάλι στην προσφιλή τακτική του επικοινωνιακού αλλά και του … ουσιαστικού κουκουλώματος.
Ωστόσο υπάρχει πλέον ένα ακόμη πιο σημαντικό διακύβευμα: το μνημονιακό κόμμα της ΝΔ πρέπει να απομακρυνθεί από την διακυβέρνηση της χώρα μας. Τυχόν εξάντληση της τετραετίας από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα οδηγήσει σε ολοσχερή καταστροφή τον πρωτογενή τομέα της πατρίδας μας. Η Ελλάδα μας, σε 2 χρόνια από τώρα, είναι πολύ πιθανόν να μην έχει πλέον παρά ελάχιστους αγρότες και κτηνοτρόφους, αν συνεχίσει να κυβερνά ο Μητσοτάκης. Ήδη τα πλήγματα που δέχονται οι χιλιάδες απλοί αγρότες και κτηνοτρόφοι της χώρας από αυτό το τεράστιο «γαλάζιο» σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι πολύ ισχυρά και επώδυνα, διότι έχουν «φρενάρει» σχεδόν όλες οι διαδικασίες καταβολής επιδοτήσεων ενώ όσες επιδοτήσεις εκταμιεύονται είναι καθυστερημένες και μειωμένες. Επιπλέον, τα πρόστιμα που καλείται να πληρώσει η Ελλάδα στην ΕΕ είναι τεράστια και θα αφαιρεθούν από τις όποιες μελλοντικές επιδοτήσεις.
Περαιτέρω είναι πιθανόν η κυβέρνηση Μητσοτάκη να ακολουθήσει και στην περίπτωση του ΟΠΕΚΕΠΕ την τακτική συγκάλυψης και παραποίησης των πραγματικών στοιχείων όπως στην περίπτωση των «Τεμπών» με ακόμη πιο επώδυνα αποτελέσματα για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας που θα κληθούν να πληρώσουν αυτοί ολόκληρο τον «λογαριασμό». Ταυτίζεται πλέον το εθνικά αναγκαίο καλό με την απομάκρυνση της κυβέρνησης των σκανδάλων του Κυρ. Μητσοτάκη.
Γιώργος Παλαιτσάκης
Θ.Ο. Εθνικής Οικονομίας