Το πρόβλημα των πολυετών δεσμεύσεων ιδιωτικών ακινήτων μέσω ρυμοτομικών απαλλοτριώσεων, με ιδιοκτήτες να περιμένουν επί χρόνια ή ακόμη και δεκαετίες την προβλεπόμενη αποζημίωσή τους, αναδεικνύει με Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων η βουλευτής Β1΄ Βόρειου Τομέα Αθηνών της ΝΙΚΗΣ Ασπασία Κουρουπάκη. Η κοινοβουλευτική παρέμβαση απευθύνεται στους υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Στην Ερώτηση της επισημαίνεται ότι οι σοβαρές καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των απαλλοτριώσεων έχουν οδηγήσει σε μία κατάσταση όπου πολίτες στερούνται ουσιαστικά τη δυνατότητα αξιοποίησης της περιουσίας τους, την ώρα που αρκετοί δήμοι αδυνατούν να καταβάλουν τα ποσά που απαιτούνται για την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών.
Χαρακτηριστικές περιπτώσεις έχουν ήδη καταγραφεί στον Βόρειο Τομέα Αθηνών. Απαλλοτρίωση που επιβλήθηκε το 2000 για τη διευθέτηση του ρέματος Χαλανδρίου, σε Μαρούσι και Χαλάνδρι, συνδέθηκε με αποζημίωση ύψους 647.145 ευρώ, η καταβολή της οποίας καθυστέρησε επί χρόνια. Στη Νέα Ερυθραία αναφέρεται περίπτωση ακινήτου που είχε ρυμοτομηθεί από το 1937, χωρίς να έχει καταβληθεί η προβλεπόμενη αποζημίωση.
Το οικονομικό αδιέξοδο των δήμων αποτελεί επίσης κεντρικό σημείο της παρέμβασης. Το Πράσινο Ταμείο έχει εγκρίνει χρηματοδοτήσεις για απαλλοτριώσεις σε Χαλάνδρι, Λυκόβρυση-Πεύκη, Μεταμόρφωση και Νέα Ιωνία. Παραμένει όμως άγνωστη η συνολική έκταση του προβλήματος, καθώς απουσιάζει μία ενιαία δημόσια καταγραφή των δεσμευμένων ακινήτων, των δικαστικών αποφάσεων, των οφειλόμενων ποσών και της πορείας κάθε υπόθεσης στους δώδεκα δήμους της Β1΄ Εκλογικής Περιφέρειας.
Η κ. Κουρουπάκη ζητά από τα συναρμόδια υπουργεία να γνωστοποιήσουν πόσες ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις παραμένουν εκκρεμείς σε κάθε δήμο του Βόρειου Τομέα και ποιο είναι το συνολικό ύψος των αποζημιώσεων που οφείλονται στους ιδιοκτήτες.
Ζητά επίσης συγκεκριμένα στοιχεία για τις περιουσίες που παραμένουν δεσμευμένες για περισσότερα από δέκα, είκοσι ή τριάντα χρόνια, καθώς και για τις υποθέσεις στις οποίες έχει ήδη εκδοθεί δικαστική απόφαση άρσης ή επανεπιβολής της απαλλοτρίωσης.
Παράλληλα, θέτει το ζήτημα της χρηματοδότησης μέσω του Πράσινου Ταμείου και ζητά ενημέρωση για την πορεία των χρηματοδοτήσεων σε Χαλάνδρι, Λυκόβρυση-Πεύκη, Μεταμόρφωση και Νέα Ιωνία.
Η βουλευτής της ΝΙΚΗΣ ζητά ακόμη να εξεταστεί ειδικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα για τους δήμους που αδυνατούν να καταβάλουν δικαστικά προσδιορισμένες αποζημιώσεις, καθώς και τη δημιουργία πλήρους ψηφιακού μητρώου εκκρεμών απαλλοτριώσεων, προσβάσιμου στους ιδιοκτήτες και στις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές.
Loading Viewer...

