Ο όρος “Turkaegean” προμήνυμα για τις Πρέσπες του Αιγαίου
Για ακόμα μια φορά οξύνονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις με ήττα της πατρίδας μας. Μέχρι τις 16 Ιουλίου του 2031 η Τουρκία θα μπορεί να χρησιμοποιεί το εμπορικό σήμα (brand name) «Turkaegean».
Από κυβερνητικούς κύκλους γίνεται προσπάθεια να φανεί ότι το θέμα αφορά αποκλειστικά στον τουρισμό. Επειδή αναφερόμαστε στην Τουρκία, αυτή η ερμηνεία είναι αστεία και είναι προφανής η προσπάθεια της γείτονος να αμφισβητήσει ανοιχτά και για άλλη μια φορά, την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο. Δυστυχώς, η ολιγωρία της κυβέρνησης μας αναγκάζει ξανά να τρέχουμε πίσω απ’ τις εξελίξεις.
Μάλιστα, σε αντίθεση με την ΕΕ, η οποία δέχτηκε αυτόν τον δυσώνυμο και προσβλητικό όρο, ας μην διαφεύγει της προσοχής ότι η αρμόδια επιτροπή των ΗΠΑ τον απέρριψε. Αυτό αποδεικνύει ακόμη περισσότερο ότι η «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» και τα «ευρωπαϊκά σύνορα» είναι λόγια του αέρα.
Εκτός από το ίδιο το γεγονός, οργή αποτελεί η στάση της κυβέρνησης και οι τοποθετήσεις των στελεχών της. Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, σε συνέντευξή του σημείωσε πως «Η Τουρκία έχει απομονωθεί σε επίπεδο διεθνές, έχει απέναντί της όλη την ΕΕ…». Την απομόνωση της Τουρκίας την αναζητούμε μανιωδώς αλλά δεν την βρίσκουμε, κάτι που επιβεβαιώνεται και από την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Το δε επιχείρημα, ότι δήθεν η Τουρκία έχει απέναντί της όλη την ΕΕ, απορρίπτεται όπως προκύπτει και από την αναγνώριση του εμπορικού σήματος «Turkaegean».
Επιπλέον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, προσπάθησε να υποβαθμίσει το γεγονός και να παραπλανήσει την κοινή γνώμη αναφέροντας πως «δεν πρόκειται για αναγνώριση του συγκεκριμένου εμπορικού σήματος από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά είναι απλά απόφαση μιας επιτροπής της με έδρα την Ισπανία, η οποία δεν παράγει πολιτικά ζητήματα». Απ’ ότι φαίνεται όμως, δεν πρόκειται απλώς για ένα ιδιωτικό γραφείο στην Ισπανία, αλλά για μια επίσημη υπηρεσία της Ε.Ε., η οποία απαρτίζεται από ένα διοικητικό συμβούλιο και μια Οικονομική Επιτροπή που στελεχώνονται από έναν εκπρόσωπο από κάθε κράτος -μέλος, δύο αντιπροσώπους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έναν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Όπως είναι κατανοητό, η Ελλάδα ως κράτος μέλος έχει και αυτή εκπρόσωπο στην επιτροπή. Τί έκανε λοιπόν ο εκπρόσωπός μας; Δεν ενημέρωσε την κυβέρνηση; Αν την ενημέρωσε, η κυβέρνηση τι έπραξε όλο αυτό το διάστημα; Σε συνέχεια της προσπάθειας υποβάθμισης του ζητήματος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι το θέμα αποτελεί (ΜΟΝΟ) μια αθέμιτη εμπορική πρακτική (!!!). Τουλάχιστον ο κ. Οικονόμου μας καθησύχασε ότι «ΘΑ κινηθούμε και ΘΑ προσβάλλουμε αυτήν την απόφαση».
Ακόμα και ο ΣΥΡΙΖΑ, που στα εθνικά θέματα παθαίνει αναφυλαξία, κατέθεσε ερώτηση στην Βουλή. Ο δε νεκροθάφτης της Μακεδονίας μας υλοποιητής της «συμφωνίας» των Πρεσπών, κ.Κοτζιάς κατηγόρησε έντονα την κυβέρνηση της Ν.Δ. για ολιγωρία.
Η ΝΙΚΗ υποστηρίζει την αυτονομία και την αυτάρκεια του κράτους. Σ’ αυτό το πλαίσιο, ένα ισχυρό κράτος χρειάζεται μια ισχυρή οικονομία και είναι γνωστό ότι ένα σημαντικό μέρος του ελληνικού ΑΕΠ προέρχεται από τον τουρισμό. Όμως, παρότι το θέμα του τουρισμού είναι σημαντικό, για τη ΝΙΚΗ περνάει σε δεύτερη μοίρα απ’ τη στιγμή που διακυβεύονται τα εθνικά μας δίκαια. Όταν οι γείτονες αμφισβητούν διαρκώς τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, όταν δεν εφαρμόζεται το Διεθνές Δίκαιο (12ν.μ.) και όταν όλοι μιλούν για μελλοντική συνεκμετάλλευση και «Πρέσπες του Αιγαίου», δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε. Ακόμα και σε επικοινωνιακό επίπεδο δεν επιτρέπεται καμία παραχώρηση, όσον αφορά στις διαφορές μας με την Τουρκία.
Το Αιγαίο είναι ελληνική θάλασσα πάνω από 3.000 χρόνια και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα είναι αδιαμφισβήτητα και αδιαπραγμάτευτα. Αντί αυτού καταφέραμε να διαφημίζει παντού ο Ερντογάν ότι σταματάει κάθε συνομιλία με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Είναι επιεικώς απαράδεκτο και ενδεικτικό της έλλειψης σοβαρότητας και ευαισθησίας να αντιμετωπίζονται τα εθνικά μας θέματα με τέτοια προχειρότητα και αδιαφορία από μία κυβέρνηση, που μάλλον ελληνόφωνη δείχνει να είναι, παρά ελληνική. Φτάνει πια!