Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα
Φιάσκο και τα  drones εντοπισμού πυρκαγιών

Φιάσκο και τα drones εντοπισμού πυρκαγιών

Της Ασπασίας Κουρουπάκη, Βουλευτή Β1 Βορείου Τομέα Αθηνών

 

Τα drones είναι σίγουρα από τα πιο αποτελεσματικά μέσα που μπορεί να χρησιμοποιήσει η πυροσβεστική για τον έγκαιρο εντοπισμό πυρκαγιών. Πόσα όμως drones  διαθέτει η πυροσβεστική;


Ύστερα από ερώτηση που υπέβαλλα στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, προέκυψε ότι η Πυροσβεστική έχει μόνο 44 drones για όλη την Ελλάδα και μάλιστα, όπως αναφέρεται στην απάντηση, τα περισσότερα από αυτά προέρχονται από δωρεές.
Είναι προφανές ότι το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τα drones  είναι περιορισμένο και επικοινωνιακό.
 
Τον περασμένο Μάρτιο ψηφίστηκε στην Βουλή η σύμβαση προμήθειας αεροπλάνων τύπου Canadair από τον Καναδά για να ενισχυθεί ο στόλος της πυροσβεστικής . Όμως για τα Drones το υπουργείο Πολιτικής προστασίας δεν κάνει κάτι, πέραν του να περιμένει δωρεές.
 
Η θέση μας στη ΝΙΚΗ είναι ότι η Πυροσβεστική πρέπει να έχει εκατοντάδες drones διαρκούς επιτήρησης των δασών ώστε να είναι σε θέση να ενημερώνει τα κεντρικά και παράλληλα να ενημερώνει μέσω του 112 τους κατοίκους των περιοχών που κινδυνεύουν.
 
Θα έπρεπε δηλαδή να υπάρχει κάποιο σχέδιο παραγωγής τους, αφού η ανάγκη υπάρχει.
 
Τι υπάρχει όμως;

 
Το μόνο που έχει αναπτυχθεί είναι κάποιο σχέδιο δημιουργίας drone στην ΕΑΒ,  που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην πυρόσβεση, το iron bird. Όμως ακόμη και αυτό βρίσκεται σε πολύ πρώιμο ερευνητικό στάδιο, αφού ξεκινάμε από το απόλυτο μηδέν, αντί να αγοράσουμε σχετική τεχνογνωσία και να επιταχύνουμε την παραγωγή τους.
 
Σημειώνεται πως την ίδια στιγμή υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι για τέτοιες πρωτοβουλίες τόσο από το Ταμείο Χρηματοδοτικής Ανθεκτικότητας όσο και από το πρόγραμμα Resc EU. Παρόλα αυτά εμείς σήμερα έχουμε μόνο 44 drones για όλη την Ελλάδα και μάλιστα ορισμένα χωρίς θερμική καμερα.
 
Η θέση μας είναι να μεταφερθούν πόροι από όπουδήποτε είναι δυνατόν ώστε να μπορέσει άμεσα η ΕΑΒ να παράξει δικά της  drones, ενδεχομένως αγοράζοντας έτοιμη τεχνογνωσία από αλλού. Δεν είναι ανεκτό να κάνουμε βήματα χελώνας και να χαίρεται ο φιλοκυβερνητικός τύπος επειδή κατάφερε και πέταξε to iron bird για 30 λεπτά και από την άλλη πλευρά του Αιγαίου να παράγονται μαζικά τα drones και να χρησιμοποιούνται σε πολεμικές επιχειρήσεις σε Ουκρανία και Αρμενία.
 
Χρωστάμε στις επόμενες γενιές να ετοιμαστούμε και να παράξουμε τα δικά μας drones τόσο για ειρηνικούς όσο και για αμυντικούς σκοπούς ΤΩΡΑ και να μην σπαταλάμε τον χρόνο περιμένοντας να ανακαλύψουμε τον τροχό. Η Ελληνική κυβέρνηση οφείλει να αγοράσει τεχνογνωσία και να ξεκινήσει άμεσα την παραγωγή drones για την πυροσβεστική κατ’ αρχήν και όπου αλλού χρειαστεί μετά.  Ο ιστορικός χρόνος που σπαταλιέται σε πειραματισμούς δεν είναι δικός μας, είναι των γενιών που θα έρθουν.

 

Ασπασία Κουρουπάκη

Βουλευτής Β1 Βορείου Τομέα Αθηνών με τη ΝΙΚΗ

 

Δείτε περισσότερα εδώ
 

Διαβάστε ακόμη

Αγιολόγιο και Επετειολόγιο

«Να νοσταλγείς τον τόπο σου, ζώντας στον τόπο σου, τίποτε δεν είναι πιο πικρό» Γ. Σεφέρης

Το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα ΝΙΚΗ είναι ένας εγκεκριμένος Πολιτικός Οργανισμός, από τον Άρειο Πάγο, από τις 25 Ιουλίου του 2019.

 

Τραπεζικός λογαριασμός
IBAN: GR4102602030000830201895856 (Eurobank)
BIC: ERBKGRAAXXX | 0203 – Τσιμισκή 27 Θεσσαλονίκη
Δικαιούχος: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΝΙΚΗ

Θεσσαλονίκη

Πλατεία Αριστοτέλους 5, Θεσσαλονίκη 546 23

Τηλ: 2310 232999

Ιωάννινα

Πυρσινέλλας 1 και Ναπολέοντος Ζέρβα γωνία, (1ος όροφος), Ιωάννινα 45221

Κιλκίς

21ης Ιουνίου 205 (2ος όροφος), Κιλκίς 61100

Αθήνα

Σταδίου 10, Αθήνα 105 64

Τηλ: 210 3217890

Βόλος

NAKOS CENTER, Σπ. Σπυρίδη 38, 1ος όροφος., Βόλος 38221

Σέρρες

Εμμανουήλ Ανδρόνικου 1, Σέρρες 62100