Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα
Ξένοι μέσα στην ίδια μας τη γη

Ξένοι μέσα στην ίδια μας τη γη

Ένα απίστευτο περιστατικό διαδραματίστηκε δίπλα σε φωτοβολταϊκό πάρκο που εδράζεται μεταξύ των χωριών Μοσχοχωρίου και Καλού Νερού του Δήμου Κιλελέρ. Φύλακας του εν λόγω έργου με περίσσιο θράσος και καθόλου ευγενικό τρόπο σταμάτησε αυτοκίνητο αγρότη που πήγαινε στην πομόνα του χωραφιού του για να τον «καταγράψει»!

Να καταγράψει παρακαλώ, το ονοματεπώνυμο και τον αριθμό πινακίδας, πάνω σε δημόσιο χωματόδρομο ο οποίος άπτεται των κιγκλιδωμάτων των φ/β! Η δικαιολογία ήταν πως έπρεπε η εταιρεία να γνωρίζει ποιος πηγαινοέρχεται έξω από το έργο! Οι αγρότες πρέπει να λογοδοτούν για το πώς κινούνται μέσα στην ίδια τους τη γη, σε ένα σενάριο που ξεπερνάει σύγχρονες οργουελικού τύπου παρακολουθήσεις (γιατί μετά από τους φύλακες θα έρθουν και οι κάμερες και αύριο μεθαύριο τα drones που θα ελέγχουν γύρω από τον σταθμό τα πάντα). Ακόμη και εμείς, οι λάτρεις της εξέλιξης και της τεχνολογίας, θα μείνουμε άναυδοι από τα σκληρο-σταλινομαρξιστικού τύπου αγροτικά «διόδια» που μας ετοιμάζουν! Και, δυστυχώς, δεν είναι και πολύ μακριά!

Η κατάσταση έχει ξεφύγει κυριολεκτικά στον θεσσαλικό κάμπο, σε μια ευλογημένη περιοχή που βάλλεται πανταχόθεν το τελευταίο χρονικό διάστημα! Δεν έφτανε το δυσθεώρητο κόστος παραγωγής, το οποίο έχει γονατίσει τους αγρότες της Λάρισας την τελευταία δεκαετία, δεν έφταναν οι τεράστιες καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία «Daniel» πέρυσι τέτοιο καιρό, έχουμε και τα φ/β πάρκα τα οποία ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια το τελευταίο διάστημα στους Δήμους Κιλελέρ και Φαρσάλων! Τα τελευταία απειλούν όχι μόνο τη βιωσιμότητα του πρωτογενούς τομέα στη χώρα μας, ο οποίος αντί να αξιοποιείται σωστά, υφίσταται συνεχή συρρίκνωση,  αλλά και την καλλιεργήσιμη γη, η οποία σκανδαλωδώς από γόνιμη βαφτίζεται άγονη. Όλα στο βωμό μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων που θέλουν να κάνουν τη Θεσσαλία «μπαταρία της Ευρώπης».

Φυσικά, και τα υπό κατασκευή πάρκα υπερβαίνουν κατά πολύ το ΦΕΚ εγκατάστασης φ/β στο νομό Λάρισας. Εμείς ως Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα ΝΙΚΗ ζητούμε από την κυβέρνηση να σταματήσει αυτό το πανηγύρι εγκατάστασης ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας), που κυριολεκτικά γονατίζουν την τοπική αγροτική οικονομία, ζητώντας να μας δώσει στοιχεία τα οποία θα περιλαμβάνουν τον ακριβή αριθμό στρεμμάτων των εγκαταστημένων, αλλά  και των υπό κατασκευή φ/β σταθμών του νομού. Οι κάτοικοι της Λάρισας πρέπει να γνωρίζουν τι γίνεται στον τόπο τους και όχι να τους κοροϊδεύουν κατά πρόσωπο.

Ο πρωτογενής τομέας είναι ζωτικής σημασίας και καθοριστικός για την ευρωστία της χώρας μας. Είναι η ραχοκοκαλιά και το υπόβαθρο μιας σωστά ευνομούμενης και θεσμικά διαρθρωμένης κοινωνίας. Ζούμε σε μια περίοδο ιδιαίτερα τεταμένη. Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα ιδιαίτερο γεωπολιτικό σταυροδρόμι και η θέση της είναι κομβικής σημασίας σε μια εποχή που οι έννοιες της κλιματικής κρίσης και αλλαγής, της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και των περιφερειακών πολεμικών συγκρούσεων θα εισβάλουν ακόμη πιο έντονα στην καθημερινή ζωή των πολιτών της.

Μέσα σε αυτή την τεταμένη περίοδο ως Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα ΝΙΚΗ ζητούμε τα αυτονόητα για τον πρωτογενή τομέα :

1] Τη μείωση του κόστους του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά την κιλοβατώρα.

2] Η εξαγγελία της μόνιμης επιστροφής φόρου πετρελαίου να μη μείνει μόνο εξαγγελία.

3] Τη μείωση του ΦΠΑ στα σπόρια, στα λιπάσματα και στα ζιζανιοκτόνα, αλλά και στα λοιπά αγροεφόδια στο 6%.

4] Επιπλέον κίνητρα στους νέους, αλλά και στους ανέργους για να εργαστούν στα χωράφια. Η έλλειψη εργατικών χεριών σε συνδυασμό με την αλματώδη ανάπτυξη της τεχνολογίας θα κάνει τα επόμενα χρόνια και τους τελευταίους εναπομείναντες αγρότες, περιθωριακούς, μέσα στην ίδια τους τη γη.

5] Η διαχείριση των υδάτων της Θεσσαλίας να μη δοθεί στους Ολλανδούς (εταιρεία HVA Ιnternational), αποτελώντας το πρελούδιο της ιδιωτικοποίησης των νερών!

6] Εύρωστο στελεχιακά και διοικητικά  ΕΛΓΑ και ΟΠΕΚΕΠΕ που θα καλύπτουν δίκαια τις αρμοδιότητές τους απέναντι στους αγρότες.

7] Ουσιαστική στήριξη των κτηνοτρόφων σε αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο λόγω της πανώλης των ζώων.

8] Ουσιαστικές προτάσεις στην Ευρώπη για ένα νέο σχέδιο «επαναδιαπραγμάτευσης της ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική) 2023-2027». Η υπερβολικά Πράσινη Συμφωνία («Green Deal») των κρατών-μελών οδηγεί την αγροτική οικονομία στα βράχια και πρέπει να επανεξεταστεί!

Προς επίρρωση των προαναφερθέντων, θα καταλήξουμε συμπερασματικά στο ότι η  μαζική έξοδος των τρακτέρ σε όλη την Ευρώπη δηλώνει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο πως η υφιστάμενη ροή που έχουν λάβει οι καταστάσεις στον πρωτογενή τομέα δεν είναι βιώσιμη και θα οδηγήσει σε μία καταστροφή της οποίας τα αποτελέσματα θα γίνουν βιωτά, όταν δεν θα υπάρχει πια τρόπος επιστροφής. Οι αγρότες θα μειωθούν στο 1/3 τα επόμενα χρόνια και θα μείνουν λίγοι, αλλά και απόλυτα ελεγχόμενοι από τις μεγάλες εταιρείες που, όταν κρίνουν, θα κλείνουν τις στρόφιγγες!

Το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα ΝΙΚΗ συντάσσεται με τον αγρότη που θέλει να μείνει στον τόπο του και να συνεχίσει να εξασκεί το επάγγελμα που θα του  παρέχει εκτός από τα προς το ζην  και το δικαίωμα να αυτοπροσδιορίζεται ως τροφοδότης της κοινωνία μας.

Υ.Γ. : Ο γράφων ήταν ο αγρότης που διαπληκτίστηκε με τον φύλακα, σε ένα ενσταντανέ που αποτύπωνε από τη μία πλευρά το Αισχύλειο απόφθεγμα «Δυσσεβείας μεν ύβρις τέκος» (= η ύβρις είναι παιδί της ασέβειας, «Ευμενίδες») και από την άλλη το αξεπέραστο απόφθεγμα του Σεφέρη «Να νοσταλγείς τον τόπο σου ζώντας στον τόπο σου, τίποτα δεν είναι πιο πικρό»!

 

Χρήστος Κουτσιόπουλος

Αγρότης – Κλασικός Φιλόλογος Α.Π.Θ.

Μεταπτυχιακός του τμήματος Βυζαντινής Φιλολογίας Α.Π.Θ.

Υποψήφιος διδάκτωρ του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού Α.Π.Θ.

Μέλος της τοπικής Γραμματείας του Δημοκρατικού Κινήματος ΝΙΚΗ Λάρισας

 

Διαβάστε ακόμη

Αγιολόγιο και Επετειολόγιο

«Να νοσταλγείς τον τόπο σου, ζώντας στον τόπο σου, τίποτε δεν είναι πιο πικρό» Γ. Σεφέρης

Το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα ΝΙΚΗ είναι ένας εγκεκριμένος Πολιτικός Οργανισμός, από τον Άρειο Πάγο, από τις 25 Ιουλίου του 2019.

 

Τραπεζικός λογαριασμός
IBAN: GR4102602030000830201895856 (Eurobank)
BIC: ERBKGRAAXXX | 0203 – Τσιμισκή 27 Θεσσαλονίκη
Δικαιούχος: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΝΙΚΗ

Θεσσαλονίκη

Πλατεία Αριστοτέλους 5, Θεσσαλονίκη 546 23

Τηλ: 2310 232999

Ιωάννινα

Πυρσινέλλας 1 και Ναπολέοντος Ζέρβα γωνία, (1ος όροφος), Ιωάννινα 45221

Κιλκίς

21ης Ιουνίου 205 (2ος όροφος), Κιλκίς 61100

Αθήνα

Σταδίου 10, Αθήνα 105 64

Τηλ: 210 3217890

Βόλος

NAKOS CENTER, Σπ. Σπυρίδη 38, 1ος όροφος., Βόλος 38221

Σέρρες

Εμμανουήλ Ανδρόνικου 1, Σέρρες 62100