Επίσκεψη της ΝΙΚΗΣ στον ΥΠΕΘΑ κ. Ν. Δένδια
Στις 7/3/2024, αντιπροσωπεία του κόμματος «Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα ΝΙΚΗ» με επικεφαλής τον πρόεδρο του Κινήματος Δημήτριο Νατσιό και τον βουλευτή Γ. Ρούντα, επισκέφθηκαν τον ΥΠΕΘΑ κ. Ν. Δένδια. Συμμετείχαν επίσης ο ΥΦΕΘΑ Κ. Γιώργος Κεφαλογιάννης, ο ΓΓ του ΥΕΘΑ κ Αντώνιος Οικονόμου καθώς και ανώτατα στελέχη του στρατεύματος με επικεφαλής τον ΑΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Δημήτριο Χούπη.
Η συνάντηση, η οποία διήρκεσε περί τις δύο ώρες, κάλυψε το σύνολο των σημαντικών θεμάτων που απασχολούν τη χώρα μας και πιο συγκεκριμένα, το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου με την αδελφή μας Κυπριακή Δημοκρατία, το επείγον ζήτημα της ανάπτυξης της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, τη σκοπιμότητα, από επιχειρησιακής σκοπιάς, της αγοράς των αεροσκαφών F35, με δεδομένη την εύθραυστη οικονομική κατάσταση της χώρας μας, τις πληροφορίες για την ακύρωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων του ΓΕΕΘΑ, καθώς και την σημειούμενη διστακτικότητα των νέων μας να αναλάβουν θέσεις ευθύνης στις Παραγωγικές Σχολές των ΕΔ. Το ταξίδι του κ. Υπουργού στην Φινλανδία και η εξαγωγή διδαγμάτων από τον ίδιο σχετικά με πρότυπα στρατεύσεως και εκπαιδεύσεως που θα μπορούσαν να εφαρμοσθούν στην χώρα μας απετέλεσαν από την πλευρά του Κινήματος ζητήματα για περαιτέρω προβληματισμό και διερεύνηση. Ο πρόεδρος της ΝΙΚΗΣ κ. Δ. Νατσιός ανεφέρθη επίσης στο ζήτημα της απόσυρσης σημαντικών ποσοτήτων πυρομαχικών από τη χώρα μας με κατεύθυνση την Ουκρανία και στα πιθανά κενά που μπορεί να δημιουργηθούν στην αμυντική θωράκιση της Ελλάδας.
Αναπάντητη παρέμεινε από τον κ Υπουργό η ερώτηση σχετικά με την ανυπαρξία ανταλλαγμάτων σε ό,τι αφορά τις βάσεις και διευκολύνσεις που η χώρα μας παρέχει στις ΗΠΑ, με δεδομένο μάλιστα ότι η Σούδα αποτελεί τον μεγαλύτερο ναύσταθμο του ναυτικού των ΗΠΑ στην Μεσόγειο. Η επίκληση η σχετική με την γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας μας δεν φαίνεται πειστική καθώς οι ΗΠΑ δεν έχουν μέχρι σήμερα στηρίξει έστω και φραστικά, το δικαίωμα της Ελλάδος να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα, σύμφωνα με την Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας. Ως παράδειγμα διαφορετικό από το ελληνικό ανεφέρθη το Ισραήλ, το οποίο επωφελείται κατ’ έτος του ποσού των 3,8 δις $, όχι απαραίτητα εκπεφραζόμενο σε αμυντική βοήθεια, αλλά επεκτεινόμενο σε ποικίλες μορφές συνδρομών, μη εξαιρουμένης της ενίσχυσης της έρευνας και της παραγωγής οπλικών συστημάτων.
Απάντησαν, τόσο προσωπικά ο ίδιος ο κ. Υπουργός όσο και οι επιτελείς του. Η ενημέρωση που η ΝΙΚΗ έλαβε για τα ανωτέρω ζητήματα ήταν χρήσιμη και επέτρεψε τον εντοπισμό περαιτέρω ζητημάτων τα οποία χρήζουν εν καιρώ διευκρινίσεων πάντοτε επ’ αγαθώ της πατρίδος και των νέων ανθρώπων που με αυταπάρνηση την υπηρετούν.
Μετά την συνάντηση, ο πρόεδρος της ΝΙΚΗΣ μίλησε στους δημοσιογράφους και αναφέρθηκε στην σημασία που το Κίνημα αποδίδει στην υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας και στην διατήρηση του υψηλού φρονήματος των στρατευμένων τέκνων της.