Δημοκρατικό Πατριωτικό Λαϊκό Κίνημα
Νόμος για αναδιάρθρωση του Υπερταμείου και απορρύθμιση της οικονομίας
Με την ψήφιση του νομοσχεδίου για την αναδιάρθρωση των θυγατρικών της ΕΕΣΥΠ ή Υπερταμείου, χθες 31.7.2024, ανοίγει ο δρόμος για επιθετικότερη διάταξη του με σκοπό το ξεπούλημα Δημοσίων Οργανισμών και Υποδομών για την αποπληρωμή των δανείων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.
Οκτώ Δημόσιοι Οργανισμοί οι οποίοι περιήλθαν στο Υπερταμείο το 2016, ήτοι τα ΕΛΤΑ, η ΔΕΘ-Helexpo, η ΓΑΙΑΟΣΕ, οι Ελληνικές Αλυκές, η Διώρυγα Κορίνθου, ο ΟΑΣΑ, η Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης και ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας θα διασπαστούν και θα ξεπουληθούν στο μοντέλο της «ΔΕΗ». Δηλαδή της μεγαλύτερης Εταιρείας στα Βαλκάνια η οποία αφού διασπάστηκε, της επιβλήθηκε από την ΡΑΕ να επιδοτήσει τους ιδιώτες-ολιγάρχες παραγωγούς ενέργειας που την εξαγόρασαν, καταγράφοντας η ίδια ζημίες εκατοντάδων εκατομμυρίων. Στην συνέχεια εντάχθηκε στο Χρηματιστήριο Ενέργειας καθιστώντας απρόσφορα τα οφέλη των ΑΠΕ, ενώ ο ελληνικός λαός καλείται να πληρώνει πανάκριβα τιμολόγια ρεύματος.
Η πώληση των παραπάνω Οργανισμών σε επενδυτικά κεφάλαια και πολυεθνικές, θα προκαλέσει απώλειες κρατικών εσόδων, πανάκριβα εισιτήρια στα μέσα μεταφοράς, αυξήσεις στα μισθώματα μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε ΔΕΘ και ΟΚΑΑ και ξεπούλημα της περιουσίας της ΓΑΙΑΟΣΕ.
Παράλληλα νομοθετήθηκε η απορρόφηση του ΤΧΣ και του ΤΑΙΠΕΔ, χωρίς το πρώτο να επιστρέψει τα κεφάλαια της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών (93% απώλειες).
Το Υπερταμείο θα μπορεί να προβαίνει σε κανονισμό έργων, προμηθειών, υπηρεσιών κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας, θα επιτρέπεται η απόσχιση δημόσιων περιουσιακών στοιχείων από την μια θυγατρική στην άλλη, χωρίς έγκριση της Κυβέρνησης, ενώ τα μέλη των ΔΣ του Υπερταμείου και των θυγατρικών του, θα απολαμβάνουν ασυλία.
Τα δικαιώματα των εργαζομένων καταπατώνται. Η μετακίνηση τους από το Υπερταμείο σε θυγατρική και αντίστροφα θα αποφασίζεται χωρίς την συναίνεση τους. Συστήνονται Επιτροπές προσλήψεων και αμοιβών, ανοίγοντας διάπλατα τον δρόμο για εξυπηρέτηση ημετέρων, ενώ golden boys θα εξασφαλίζουν διευθυντικές θέσεις πέρα από κάθε λογική ιεραρχικής λειτουργίας δημόσιου οργανισμού.
Το Δημόσιο θα καταβάλει 607 εκατ ευρώ για την επαναμεταβίβαση της ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ στο Δημόσιο, ενώ το Υπερταμείο δεν είχε καταβάλλει ούτε ένα ευρώ όταν περιήλθαν σε αυτό. Τακτοποιούνται ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΤ ύψους 1,1 εκατ ευρώ 15 χρόνια μετά και εκκαθαρίζονται δαπάνες στην Hellenic Train ύψους 124 εκατ ευρώ, τριπλάσιες από το τίμημα αγοράς της από τους Ιταλούς το 2017 ύψους 45 εκατ ευρώ.
Τέλος καθορίζεται πολιτική προμηθειών των θυγατρικών της ΕΕΣΥΠ στους τομείς ύδατος, ενέργειας, μεταφορών και ταχυδρομικών υπηρεσιών κατά παρέκκλιση της νομοθεσίας περί Δημοσίων Συμβάσεων Έργων, Προμηθειών και Υπηρεσιών, ενώ η Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων θα περιορίζεται μόνον στη «διατύπωση γνώμης».
Η ΝΙΚΗ σε ότι αφορά το Υπερταμείο, απαιτεί άμεσα και αταλάντευτα:
- Απογραφή και εκτίμηση της αξίας όλων των υποδομών, ακινήτων (ειδικά της ΕΤΑΔ), δημοσίων οργανισμών και πακέτων συμμετοχών που έχει στην διάθεσή του ακόμη και όσων ξεπουλήθηκαν, ώστε να υπάρξει λογιστική εκκαθάριση προς όφελος του Δημοσίου.
- Άμεση επαναδιαπραγμάτευση των όρων λειτουργίας του, σταδιακή εθνικοποίηση του με πραγματική αξιοποίηση της περιουσίας του, κρατώντας την πλειοψηφία σε όλες τις υποδομές και οργανισμούς στρατηγικής σημασίας για το Δημόσιο.