Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα

Νέα - Δελτία Τύπου

Η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και οι ελλείψεις της κυβέρνησης της ΝΔ

Η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και οι ελλείψεις της κυβέρνησης της ΝΔ

H Τουρκία ήρε αιφνιδίως το βέτο της για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και ο κ. Ερντογάν υποσχέθηκε να συμβάλει στην επίσπευση της σχετικής κύρωσης από την τουρκική Βουλή.

Είχε προηγηθεί τελεσίγραφο του Τούρκου προέδρου, μια μέρα πριν από την Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, ότι αν δεν ενεργοποιηθούν και πάλι οι διαδικασίες ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, δεν πρόκειται να αποδεχθεί την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο Τούρκος πρόεδρος, λοιπόν, αφού εξανάγκασε την Σουηδία να τροποποιήσει το Σύνταγμά της και να ψηφίσει εξ αρχής έναν αντιτρομοκρατικό νόμο στα μέτρα της Τουρκίας, φαίνεται ότι επιπρόσθετα εξασφάλισε προφορικώς από τους ηγέτες των 27 κρατών-μελών της ΕΕ την αποδοχή ευνοϊκότερων όρων στην τελωνειακή συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ, καθώς και περαιτέρω κάμψη των προϋποθέσεων χορήγησης θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες.

Όπως προκύπτει, η στάση του κ. Ερντογάν άλλαξε αιφνιδίως αφού πρώτα συζήτησε επί μακρόν με τον Αμερικανό πρόεδρο το ζήτημα της αγοράς -ή του εκσυγχρονισμού- των F16, ζήτημα που απασχολεί καιρό τώρα τις τουρκο-αμερικανικές σχέσεις. Και καθώς είναι ηλίου φαεινότερον ότι η Τουρκία πέτυχε και τους τρεις σημαντικούς στόχους της έναντι της Σουηδίας, της Φινλανδίας, των ΗΠΑ και των 27 της ΕΕ, καλούμεθα να αναρωτηθούμε ποιό ήταν το όφελος της σπουδής από την κυβέρνηση της ΝΔ και την μείζονα αντιπολίτευση, να αποδεχθούμε, εν χορδαίς και οργάνοις, την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, τον περασμένο Σεπτέμβριο, χωρίς να θέσουμε στοιχειώδεις όρους για την διασφάλιση των συμφερόντων της χώρας μας.

Πραγματικά, έχουμε άραγε εξασφαλίσει ότι οι ΗΠΑ θα μας πουλήσουν τα F35, συνοδευόμενα από τα όπλα που εμείς επιθυμούμε, και μάλιστα με ευνοϊκούς όρους ανάλογους άλλων συμφωνιών των ΗΠΑ; ή μήπως η συμφωνία θα παραπεμφθεί στις καλένδες για να μην θιγεί η Τουρκία, όπως επιμόνως ακούγεται;

Μήπως ακόμα έχουμε εξασφαλίσει την υποστήριξη των ΗΠΑ και των λοιπών κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, στην επέκταση των χωρικών υδάτων μας στα 12 ν.μ και στην ανακήρυξη και οριοθέτηση της ΑΟΖ με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας; Ή μήπως απλά αποδεχόμαστε τις έξωθεν εντολές, παρέχοντας ταυτόχρονα άνευ σοβαρών ανταλλαγμάτων στις ΗΠΑ διευκολύνσεις, τις οποίες καμία άλλη χώρα δεν έχει παράσχει σε τόσο λίγο χρόνο και σε τόσο μεγάλη έκταση;

Τίποτα από τα παραπάνω δεν εξασφάλισε η κυβέρνηση της ΝΔ στο πλαίσιο των συζητήσεων για την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.  Για τη ΝΙΚΗ, οι συμμαχίες οφείλουν να είναι επωφελείς για όλες τις πλευρές και να μην ερμηνεύονται ως μονόπλευρες παραχωρήσεις. Η εκάστοτε κυβέρνηση πρέπει να επιθυμεί, να προνοεί και να επιδιώκει την θέση όρων που θα προστατεύουν την πατρίδα μας, τον λαό μας και το μέλλον του.

«Τὸ εὔδαιμον τὸ ἐλεύθερον, τὸ δ᾽ ἐλεύθερον τὸ εὔψυχον».  (Επιτάφιος Περικλέους)

Αγιολόγιο και Επετειολόγιο

«Να νοσταλγείς τον τόπο σου, ζώντας στον τόπο σου, τίποτε δεν είναι πιο πικρό» Γ. Σεφέρης

Το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα ΝΙΚΗ είναι ένας εγκεκριμένος Πολιτικός Οργανισμός, από τον Άρειο Πάγο, από τις 25 Ιουλίου του 2019.

 

Τραπεζικός λογαριασμός
IBAN: GR4102602030000830201895856 (Eurobank)
BIC: ERBKGRAAXXX | 0203 – Τσιμισκή 27 Θεσσαλονίκη
Δικαιούχος: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΝΙΚΗ

Θεσσαλονίκη

Πλατεία Αριστοτέλους 5, Θεσσαλονίκη 546 23

Τηλ: 2310 232999

Αθήνα

Σταδίου 10, Αθήνα 105 64

Τηλ: 210 3217890