Δημοκρατικό Πατριωτικό Λαϊκό Κίνημα
Αρνητής της ειρήνης η ελληνική κυβέρνηση
Η ψήφος αποχής της Ελλάδος στο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 27 Οκτωβρίου 2023 αποτελεί ένα μελανό σημείο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Τη στιγμή που μία ανθρωπιστική καταστροφή εξελίσσεται στην λωρίδα της Γάζας με χιλιάδες νεκρούς, η πλειοψηφία των οποίων είναι άμαχοι και κυρίως παιδιά, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αποφάσισε να σιωπήσει και να μην υποστηρίξει μία πρόταση εκεχειρίας.
Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ (το σύνολο δηλαδή των κρατών-μελών) προσπάθησε να αντιμετωπίσει την κρίση, σε συνέχεια των αποτυχημένων προσπαθειών του Συμβουλίου Ασφαλείας, πετυχαίνοντας να δώσει μία ευκαιρία στην ειρήνη για την ανακούφιση του δράματος των αμάχων και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.
Αυτή η στάση της κυβέρνησης είναι αντίθετη με τις αρχές του Έθνους μας για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και την προσπάθεια διατήρησης της ειρήνης, και βεβαίως αντίθετη με το Σύνταγμά μας (άρθ. 2 παρ.2) που ορίζει ότι «η Ελλάδα, ακολουθώντας τους γενικά αναγνωρισμένους κανόνες του διεθνούς δικαίου, επιδιώκει την εμπέδωση της ειρήνης, της δικαιοσύνης, καθώς και την ανάπτυξη των φιλικών σχέσεων μεταξύ των λαών και των κρατών». Δηλαδή τι επιθυμεί η κυβέρνηση, την κλιμάκωση του πολέμου;
Χαρακτηριστικό είναι ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και το ΥΠΕΞ δεν προέβησαν σε καμία επίσημη σχετική ανακοίνωση, αλλά προτίμησαν τις πλάγιες δικαιολογίες μέσω διαρροών ανώνυμων «διπλωματικών πηγών» στον Τύπο. Ο ισχυρισμός ότι η Ελλάδα «τήρησε ισόρροπη στάση σεβόμενη τις αρχές και αξίες του διεθνούς δικαίου» θα ήταν αστείος, αν δεν αφορούσε σε ανθρώπινες ζωές, πόσω μάλλον παιδιών.
Ταυτόχρονα, δεν πρέπει να παραβλέπουμε την ανάγκη καταδίκης των εγκλημάτων πολέμου και των παραβιάσεων του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου από όπου και αν διαπράττονται, έτσι ώστε να μην επαναληφθούν στο μέλλον.
Η ΝΙΚΗ καταδικάζει την άρνηση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να στηρίξει την προσπάθεια ειρήνευσης στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, και θεωρεί ότι οποιαδήποτε προσπάθεια για την επίτευξη μόνιμης ειρηνικής λύσης στο Παλαιστινιακό πρόβλημα θα πρέπει να έχει την άμεση υποστήριξή μας στη βάση των δύο κρατών, όπως εξάλλου έχει διατυπωθεί από ΗΠΑ, Ινδία, Κίνα, Ρωσία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Σαουδική Αραβία και άλλα κράτη. Είμαστε πρωτίστως με την ειρήνη και την προστασία των αμάχων ανεξάρτητα από εθνικότητα ή θρήσκευμα.