Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα
Δεν υπάρχει προώθηση Ελληνικής παιδείας χωρίς φιλοπατρία

Δεν υπάρχει προώθηση Ελληνικής παιδείας χωρίς φιλοπατρία

Του Νικόλαου Παπαδόπουλουβουλευτή Β' Θεσσαλονίκης της ΝΙΚΗΣ, Δρ.  Καρδιοχειρουργικής ΑΠΘ

Το νομοσχέδιο για την ίδρυση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα ψηφίστηκε από τη Βουλή, φυσικά σε συνεργασία με ελληνικά και ξένα funds. Άλλωστε πριν χρόνια, πέντε ή έξι κολλέγια, με το σύστημα franchise (δικαιόχρηση) χορηγούσαν εδώ στην Ελλάδα πτυχία αγγλικών, γαλλικών και αμερικανικών ΑΕΙ και το ΥΠΕΠΘ (Τμήμα ΑΤΕΕΝ -Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας), αναγνώριζε επαγγελματική ισοδυναμία με τις αντίστοιχες σχολές των ελληνικών δημόσιων ΑΕΙ.

Παραδείγματος χάριν, τα αγγλικά πτυχία Bachelor και MBA (Business Administration and Management) είναι ισοδύναμα με τις Οικονομικές Σχολές και τα Τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων των ελληνικών ΑΕΙ.

Βεβαίως δεν υπήρχαν Τμήματα Πολυτεχνείου, Φυσικής, Ιατρικής, διότι αυτά απαιτούσαν πολλά χρήματα για εργαστήρια και κλινικές. Τώρα με την ψήφιση του Νομοσχεδίου, χωρίς την αναθεώρηση του Άρθρου 16, θα ιδρύονται παραρτήματα ξένων Πανεπιστημίων (ποιος ξέρει τι ποιότητας) και θα έχουν και σχολές Ιατρικής π.χ. Πανεπιστήμιο Κύπρου, CVC- Μπαρμπαστάθης, Vivartia και ποιος ξέρει πόσα άλλα funds. Βέβαια θα είναι μη κερδοσκοπικά!!! Δηλαδή οι φοιτητές δεν θα πληρώνουν δίδακτρα;

Άραγε η Ελλάδα τι μπορεί να «εξάγει» από Πανεπιστήμια; Σίγουρα όχι σχολές Θετικών Επιστημών. Όμως θα μπορούσε να ιδρύσει παραρτήματα των Φιλοσοφικών και Ιστορικών Τμημάτων των ελληνικών δημοσίων ΑΕΙ. Σε ποιες χώρες όμως; Αρχίζουμε:

1) Στις ΗΠΑ υπάρχουν 13 πόλεις με το όνομα Αθήνα και δύο με το όνομα Νέα Αθήνα, πόλη Πέλλα, πόλη Ολυμπία και φυσικά η μεγαλούπολη Φιλαδέλφεια (Philadelphia), που σημαίνει πόλη της αδελφικής αγάπης.

2) Στην Μ. Βρετανία, πέρα από τα γλυπτά του Παρθενώνα στο British Museum, προσέξτε: Βρετανικό ΜΟΥΣΕΙΟ (ελληνική λέξη!), στο Λονδίνο υπάρχει οδός Greek Street και το Εδιμβούργο της Σκοτίας αποκαλείται «η Αθήνα του βορρά».

3) Στη Βιέννη υπάρχει οδός Griechische Strasse με την προτομή του Ρήγα Φεραίου, υπάρχουν νεοκλασικά κτίρια αρχαιοελληνικού ρυθμού, όπως η Βουλή της Αυστρίας, με το άγαλμα της Αθηνάς μπροστά από τη Βουλή.

4) Στη Γερμανία, πέρα από το Μουσείο της Περγάμου (Pergamon-museum) στο Βερολίνο, το Μόναχο έχει πολλά κτίρια αρχαιοελληνικού ρυθμού, π.χ. Glyptotek (Γλυπτοθήκη) κλπ.

5) Στη Γαλλία, στο μουσείο του Λούβρου, δύο από τα τρία διάσημα εκθέματα είναι ελληνικά. Αν εξαιρέσει κανείς την Τζοκόντα του Da Vinci, το άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης και η Αφροδίτη της Μύλου είναι ελληνικά.

6)Οι Ιταλοί θεωρούν το ρωμαϊκό πολιτισμό συνέχεια του αρχαιοελληνικού. (Σημείωση Χριστίνας!: Για να μην αναφέρουμε την Μεγάλη Ελλάδα (Magna Grecia) στην Νότια Ιταλία, στην οποία μέχρι τις μέρες μας υπάρχουν ακόμη ελληνόφωνοι πληθυσμοί, απόγονοι αποίκων της αρχαιότητας και των βυζαντινών χρόνων!)

Γιατί λοιπόν σε αυτές και σε άλλες χώρες, να μην ιδρύσουμε παραρτήματα φιλοσοφικών και ιστορικών Σχολών των αντίστοιχων δημοσίων ελληνικών ΑΕΙ, όπου Έλληνες διδακτορικοί και μεταδιδακτορικοί φοιτητές και καθηγητές ΑΕΙ θα διδάσκουν αρχαία Ελληνικά και Ιστορία της αρχαίας Ελλάδος; Και γιατί όχι και Βυζαντινή Ιστορία, όπου θα τονίζεται η Ιστορία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας; Και αφού οι μορφωμένοι ξένοι σπουδαστές όλων των ηλικιών ολοκληρώσουν τον κύκλο σπουδών, μετά θα έρχονται στην Ελλάδα, όπου αφού θα λάβουν μια πιστοποίηση (accreditation) των ελληνικών ΑΕΙ, θα περιηγηθούν στην Ακρόπολη, στο Μουσείο της Ακρόπολης, στην Αρχαία Αγορά, στην Αρχαία Ολυμπία, στους Δελφούς, όπου μπορεί να γίνει μια Αμφικτιονία, έπειτα στη Βεργίνα, στην Πέλλα, στα βήματα του Αριστοτέλη στα Στάγειρα, και τέλος στη βυζαντινή Θεσσαλονίκη, με τα βυζαντινά της Κάστρα, τις παλιές βυζαντινές της Εκκλησίες: Μονή Βλατάδων, Μονή Οσίου Δαυίδ (Λατόμου), Αγίου Νικολάου Ορφανού, Αγίων Αποστόλων, Παναγίας Χαλκαίων, Προφήτη Ηλία και άλλων, ων ουκ έστι αριθμός. Αυτός είναι ποιοτικός τουρισμός κύριοι, όχι μόνο τουρισμός των νεόπλουτων και αμόρφωτων Αμερικανών, Αράβων κ.λ.π.

Επίσης, στο νησί του Ιπποκράτη, την Κω, να έρχονται αρχές καλοκαιριού, όσοι γιατροί θέλουν από όλα τα μέρη του κόσμου χωρίς χορηγία όμως των φαρμακευτικών εταιριών, όπου αφού κάνουν τις διακοπές τους στην θαυμάσια ελληνική θάλασσα, να γίνεται ένα μίνι συνέδριο, κάτω από τα δέντρα, να τους απονέμεται ένα «βραβείο Ιπποκράτη», ένα είδος ελληνικού Nobel, σε ένα έγγραφο γραμμένο στα αρχαία Ελληνικά, το οποίο θα κοσμεί τα ιατρεία τους, σε όποια χώρα και αν βρίσκονται!!!

Να πως μπορεί να διαφημιστεί η χώρα μας στα πέρατα του κόσμου και μάλιστα από μορφωμένους ανθρώπους και επιστήμονες. Είναι δύσκολο ή κοστοβόρο να γίνει; Όχι βέβαια, απλώς πρέπει να υπάρχει η φιλοπατρία από τους κυβερνώντες, πράγμα που όπως φαίνεται, δυστυχώς ΔΕΝ υπάρχει. Τέλος ας μην ξεχνάμε, ότι ό επί πολλά χρόνια Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Ξενοφών Ζολώτας, στις 26-09-1957, στην Ουάσιγκτον (Washington), όπου φυσικά μιλάνε Αγγλικά ακόμα, έκανε μία ομιλία, στην οποία με εξαίρεση λίγων αγγλικών συνδέσμων και προθέσεων, χρησιμοποίησε ΜΟΝΟ λέξεις ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ προέλευσης.

Διαβάστε ακόμη

Αγιολόγιο και Επετειολόγιο

«Να νοσταλγείς τον τόπο σου, ζώντας στον τόπο σου, τίποτε δεν είναι πιο πικρό» Γ. Σεφέρης

Το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα ΝΙΚΗ είναι ένας εγκεκριμένος Πολιτικός Οργανισμός, από τον Άρειο Πάγο, από τις 25 Ιουλίου του 2019.

 

Τραπεζικός λογαριασμός
IBAN: GR4102602030000830201895856 (Eurobank)
BIC: ERBKGRAAXXX | 0203 – Τσιμισκή 27 Θεσσαλονίκη
Δικαιούχος: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΝΙΚΗ

Θεσσαλονίκη

Πλατεία Αριστοτέλους 5, Θεσσαλονίκη 546 23

Τηλ: 2310 232999

Ιωάννινα

Πυρσινέλλας 1 και Ναπολέοντος Ζέρβα γωνία, (1ος όροφος), Ιωάννινα 45221

Κιλκίς

21ης Ιουνίου 205 (2ος όροφος), Κιλκίς 61100

Αθήνα

Σταδίου 10, Αθήνα 105 64

Τηλ: 210 3217890

Βόλος

NAKOS CENTER, Σπ. Σπυρίδη 38, 1ος όροφος., Βόλος 38221

Σέρρες

Εμμανουήλ Ανδρόνικου 1, Σέρρες 62100