Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα
Η ολική απαγόρευση κυνηγιού στον Έβρο και οι συνέπειες αυτής της απόφασης

Η ολική απαγόρευση κυνηγιού στον Έβρο και οι συνέπειες αυτής της απόφασης

Του Νικολάου Μαγγίνα, υποψηφίου Ευρωβουλευτή της ΝΙΚΗΣ

Πάνω από 4.500 χιλιάδες κυνηγοί του νομού διαμαρτύρονται για την «βιαστική και άδικη» απόφαση.
Η συνεισφορά του κυνηγίου στην κοινωνία και την οικονομία.

Το 2009 η συνολική δαπάνη των κυνηγών υπολογίζονταν στα 1.200.000.000 ευρώ. Χρήματα που διακινούνταν και διακινούνται κατά ένα μεγάλο ποσοστό σε αγροτικές και ορεινές περιοχές, γιατί σε αυτές ασκείται η κυνηγετική δραστηριότητα. Διαπιστώνει δηλαδή η έρευνα τη μεγάλη συμβολή του κυνηγιού στις οικονομίες των τοπικών κοινωνιών. Έτσι τα
εστιατόρια, τα καφενεία, τα ξενοδοχεία, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, τα πρατήρια καυσίμων κ.α, επιβιώνουν και διατηρούνται, στις χειμαζόμενες τοπικές κοινωνίες, χάρη στη συνδρομή των κυνηγών. Κατοχή, διατροφή, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κυνηγετικών σκύλων λοιπά έξοδα συντήρησης, περίθαλψης, περιποίησης και ικανοποίησης βασικών αναγκών διαβίωσης των κυνηγετικών σκυλιών, καθώς και λοιπά έξοδα εξοπλισμού της διαμονής, μετακίνησης μαζί με τα σκυλιά, προφύλαξης, κλπ. Κατά τη διάρκεια διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (27/9) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Ομοσπονδία των Ευρωπαίων κυνηγών (FACE*) επισήμανε ότι η συμβολή της κυνηγετικής δραστηριότητας στην ευρωπαϊκή οικονομία ανέρχεται στο ποσό των 16 δις ευρώ ετησίως. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η FACE, οι 7 εκατομμύρια κυνηγοί της Ευρώπης δαπανούν συνολικά το ποσό των 16 δις ευρώ κάθε χρόνο για έκδοση αδειών κυνηγιού, ενοικίαση κυνηγετικών περιοχών, αγορά όπλων και φυσιγγίων, αγορά λοιπού εξοπλισμού και για ταξίδια.

Η συμβολή της κυνηγετικής δραστηριότητας, όμως, επεκτείνεται και σε οφέλη για την κοινωνία και για τη διατήρηση της φύσης από τις φιλοθηραματικές δράσεις των κυνηγών(βελτίωση ενδιαιτημάτων, έλεγχος του υπερπληθυσμού θηραμάτων που προκαλούν ζημιές στην αγροτική παραγωγή, κ.α.) το σύνολο των οποίων στηρίζει σημαντικά την αγροτική ανάπτυξη.

Η Εκτελεστική Διευθύντρια του “Responsive Management” έγραψε για λογαριασμό του CIC(Παγκόσμιο Συμβούλιο για την Διατήρηση των θηραμάτων και της Άγριας Ζωής) την πιο κάτω έκθεση στην οποία περιγράφει πως το κυνήγι στις ΗΠΑ αποτελεί σήμερα μια ουσιαστική δύναμη της οικονομίας και πως μπορεί να αποτελέσει μέρος της «πράσινης οικονομίας» . Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το κυνήγι είναι επίσης ένας τρόπος ελέγχου της μείωσης των οικονομικών ζημιών που προέρχονται από την άγρια ζωή, τις ζημιές που προκαλούνται από την πανίδα στις γεωργικές καλλιέργειες αλλά και έλεγχο των ασθενειών των ειδών πανίδας.
Οι κυνηγοί συμβάλλουν στην δασοπυρόσβεση, είτε ως πυροσβέστες, είτε αποτρέποντας εμπρησμούς. Συμβάλλουν ακόμη, στη μείωση της λαθροϋλοτομίας όπως και στον περιορισμό της καλλιέργειας δενδρυλλίων χασίς. Ιδιαίτερα στις περιοχές του Έβρου, βοηθούν σημαντικά στον έλεγχο της λαθρομετανάστευσης. Η απαγόρευση κυνηγίου στον Έβρο και οι συνέπειες αυτής της απόφασης .Η πρόσφατη τροποποίηση της ρυθμιστικής απόφασης για το κυνήγι που συμπεριλαμβάνει και την ολική απαγόρευση του κυνηγίου στον νομό Έβρου, δημιουργεί πολλά προβλήματα. Η (ιδιαίτερη) περίπτωση του Έβρου. Ο Νομός Έβρου βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο της Ελλάδας, στο φυσικό σύνορο της χώρας με τη Βουλγαρία στα βόρεια και την Τουρκία στα ανατολικά. Χιλιομετρικά αποτελεί τον πλέον απομακρυσμένο νομό από την Αθήνα καθώς η πρωτεύουσα του νομού, Αλεξανδρούπολη απέχει 840 χλμ.

Ο μαρασμένος ‘Εβρος δεν αντέχει να υποστεί και το πλήγμα της καταστροφής του χειμερινού τουρισμού για το κυνήγι που αποτελεί ανάσα για την μαραζωμένη οικονομία της ακριτικής περιοχής μας.

Πολύ περισσότερο δεν πρέπει να λησμονά κανείς ότι οι κυνηγοί βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της φύλαξης των συνόρων στην ευαίσθητη περιοχή του Δέλτα του Έβρου, όπως το απέδειξαν έμπρακτα στις πρωτόγνωρες στιγμές που είχαμε ζήσει όλοι τον Μάρτιο του 2020, όταν εκατοντάδες παράνομοι μετανάστες επιχείρησαν να μπουν στην χώρα παράνομα. Ο Έβρος δεν αντέχει να χάσει κι αυτό το μέσο προστασίας των συνόρων του.

Οι κυνηγοί, ειδικά τους χειμερινούς μήνες, που δεν υπάρχει τουρισμός, ενισχύουν τις τοπικές οικονομίες. Ειδικά στον νομό Έβρου, υπάρχει αυξημένη επισκεψιμότητα από κυνηγούς όλης της επικράτειας. Αυτό οφείλεται στην μεγάλη ποικιλία θηραμάτων, που τα περισσότερα από αυτά είναι μεταναστευτικά είδη.

Ειδικά στις «ευαίσθητες» οικονομικά περιοχές, με τέτοιου είδους αποφάσεις θα πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη προσοχή. Οι κυνηγοί είναι φύλακες για την ύπαιθρο, όπως αυτή του νομού Έβρου που εκ των πραγμάτων προκύπτουν ιδιαίτεροι λόγοι για επιπλέον φύλαξη. Τα θηρεύσιμα είδη όπως τα υδρόβια δεν επηρεάζονται από τις δασικές πυρκαγιές, ζουν σε υγροτόπους (λίμνες, έλη, υγρά λιβάδια, κ.λ.π) όπου και αναζητούν τροφή.
Δεν υπάρχει λόγος συνολικής απαγόρευσης για όλο τον Νομό πρέπει να οροθετηθούν από τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες οι εκτάσεις που επλήγησαν και οι οποίες πρέπει να τεθούν υπό καθεστώς προστασίας όπως ορίζει ο νόμος και κατά τα λοιπά να επιτραπεί η άσκηση της θήρας στην υπόλοιπη έκταση του νομού Έβρου η οποία δεν έχει πληγεί(δεν έχει καεί), καθώς δεν υπάρχει καμία ανάγκη και λόγος συνολικής απαγόρευσης του κυνηγιού σε ολόκληρο τον νομό μας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Copernicus στον νομό Έβρου έχουν καεί 935.000 στρέμματα καμένης έκτασης, σύμφωνα με προσεγγιστικά έχουμε αυτούς τους τρεις αριθμούς: 440.180 στρέμματα αφορούν δασικές εκτάσεις (47%) 318.700 στρέμματα αφορούν θαμνώδεις εκτάσεις (34%) 81.140 στρέμματα αφορούν αγροτικές εκτάσεις(9%)

Αναλυτικά τα αποτελέσματα του ελέγχου:

Συνολική έκταση Εθνικού Πάρκου: 424.248
στρέμματα
Καμένη έκταση: 245.299 στρέμματα (57,74%)
Άκαυτη έκταση: 178.949 στρέμματα (42,26%)
Σφοδρότητα πυρκαγιάς σε όλο το Πάρκο
Υψηλή σφοδρότητα: 23,30%
Χαμηλή/μέση σφοδρότητα: 34,44%
Άκαυτη έκταση: 42,26%
Έκταση που καταλαμβάνουν οι δύο
πυρήνες (Ζώνες Α)
Άκαυτη έκταση: 42.709 στρέμματα (55,46%)
Καμένη έκταση: 34.294 στρέμματα (44,54%)
Σφοδρότητα πυρκαγιάς στους δύο πυρήνες
Υψηλή σφοδρότητα: 14,44%
Χαμηλή/μέση σφοδρότητα: 30,10%
Άκαυτη έκταση: 55,46%

Σημειώνεται πως η υψηλή σφοδρότητα σημαίνει, επί της ουσίας, πως κάηκε όλη σχεδόν η βλάστηση και όλα τα δέντρα. Αντιστοίχως, η χαμηλή/μέση σφοδρότητα σημαίνει πως κάηκε μόνον ο υπόροφος (δηλαδή χαμηλοί θάμνοι και πόες) και τα χαμηλά σημεία των δέντρων ως τα 3 μέτρα ύψος, αλλά με υψηλό ποσοστό άκαυτων φύλλων και βελονών.
Ή καμένη περιοχή του νομού καλύπτει μόνο το 22% της έκτασης, υπάρχουν περισσότερα από 60.000 χλμ. Άκαυτα σημεία σε μήκος και αλλά 40.000 χλμ. σε πλάτος.
Κάηκε το 48% του δάσους του Δήμου Αλεξανδρούπολης και το 18% του Δήμου Σουφλίου.
Δεν κάηκε καθόλου δάσος από τον δήμο Διδυμότειχου από τον δήμο Ορεστιάδας και από τον νησί της Σαμοθράκης.
Οι μισοί κυνηγοί του νομού  δεν έχουν εκδώσει άδεια κάτι που θα οδηγήσει τους συλλόγους σε αδυναμία στήριξης του προσωπικού τους, γραμματεία θηροφυλακες, κλπ., κάνοντας δύσκολη την επιβίωση τους».

Διαβάστε ακόμη

Αγιολόγιο και Επετειολόγιο

«Να νοσταλγείς τον τόπο σου, ζώντας στον τόπο σου, τίποτε δεν είναι πιο πικρό» Γ. Σεφέρης

Το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα ΝΙΚΗ είναι ένας εγκεκριμένος Πολιτικός Οργανισμός, από τον Άρειο Πάγο, από τις 25 Ιουλίου του 2019.

 

Τραπεζικός λογαριασμός
IBAN: GR4102602030000830201895856 (Eurobank)
BIC: ERBKGRAAXXX | 0203 – Τσιμισκή 27 Θεσσαλονίκη
Δικαιούχος: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΝΙΚΗ

Θεσσαλονίκη

Πλατεία Αριστοτέλους 5, Θεσσαλονίκη 546 23

Τηλ: 2310 232999

Ιωάννινα

Πυρσινέλλας 1 και Ναπολέοντος Ζέρβα γωνία, (1ος όροφος), Ιωάννινα 45221

Κιλκίς

21ης Ιουνίου 205 (2ος όροφος), Κιλκίς 61100

Αθήνα

Σταδίου 10, Αθήνα 105 64

Τηλ: 210 3217890

Βόλος

NAKOS CENTER, Σπ. Σπυρίδη 38, 1ος όροφος., Βόλος 38221

Σέρρες

Εμμανουήλ Ανδρόνικου 1, Σέρρες 62100