Δημοκρατικό Πατριωτικό Λαϊκό Κίνημα
Έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών για το πρώτο εξάμηνο του 2024 ξεπέρασε τα 8,8 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση +8,5% σε σχέση με το αντίστοιχo εξάμηνο του 2023.
Ποιος είναι ο λόγος; Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, το οποίο μόνο για το πρώτο εξάμηνο του 2024, ξεπέρασε τα 17,4 δισ. ευρώ αυξημένο κατά 2,1 δισ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023.
Παράλληλα, το πρώτο εξάμηνο του 2024 καταγράφηκε μεν αύξηση των τουριστικών εσόδων κατά 7,7%, χωρίς όμως να υπάρχει σύνδεση τουρισμού και εγχώριας μεταποιητικής παραγωγής (οπότε εισαγωγές παγίων και αναλωσίμων από το εξωτερικό), ενώ η χαμηλή παραγωγικότητα εργασίας δεν συμβάλλει στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.
Την ίδια ώρα, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούλιο έφτασε στο 3% έναντι 2,5% τον Ιούνιο και ήταν ο πέμπτος υψηλότερος στην Ευρωζώνη (Μέσος Όρος Ευρωζώνης στο 2,6%). Η κατηγορία τροφίμων καταγράφει και πάλι μεγάλες ετήσιες μεταβολές με το ελαιόλαδο να κυμαίνεται στο +56,7%.
Η εμμονή της Κυβέρνησης στην επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων κατ’ απαίτηση των δανειστών, όπως αυτές αποτυπώνονται στις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ακόμη και ως το στο 2,6% του ΑΕΠ έως το 2060, αποστερούν την όποια δυνατότητα οικονομικής ανάπτυξης. Ήδη το πρώτο 7μηνο του 2024 καταγράφηκε θηριώδες πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 5,683 δισ. ευρώ έναντι στόχου 1,655 δισ. ευρώ. Τα φορολογικά έσοδα ανήλθαν σε 36,9 δισ. ευρώ αυξημένα κατά 6,7% έναντι του στόχου που είχε τεθεί, κάτι που οφείλεται κυρίως στην ακρίβεια και στην υπερφορολόγηση μέσω έμμεσων φόρων.
Η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει το παραγωγικό της μοντέλο εστιάζοντας στη βιομηχανική και στη βιοτεχνική-μεταποιητική παραγωγή, αυξάνοντας την παραγωγικότητα της εργασίας (προτελευταία στην Ευρωζώνη, πριν τη Βουλγαρία μόνον) και επομένως την ανταγωνιστικότητά της.
Δείτε εδώ