Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα
«Θέλω η φωνή μου να είναι μία φωνή που θα επηρεάσει» - Μαρία Μαγγίνα

«Θέλω η φωνή μου να είναι μία φωνή που θα επηρεάσει» - Μαρία Μαγγίνα

Συνέντευξη της Μαρίας Μαγγίνα, υποψήφιας Ευρωβουλευτού της ΝΙΚΗΣ

Πως αποφασίσατε να συμμετάσχετε στις Ευρωεκλογές και τι θέλετε να ξέρουν οι ψηφοφόροι για εσάς;

Μαρία Μαγγίνα: Δέχθηκα ξαφνικά –χωρίς να έχει περάσει ποτέ από το μυαλό μου- την εξόχως τιμητική πρόταση απο τον κύριο Νατσιό να είμαι υποψήφια ευρωβουλευτής με το Πατριωτικό Δημοκρατικό Κίνημα ΝΙΚΗ. Παρότι ο χρόνος ήταν εξαιρετικά λίγος (από την ημέρα που το αποφάσισα μέσα στην περίοδο της Αγίας Σαρακοστής έως την 9η Ιουνίου), δέχθηκα με χαρά την πρόσκληση και ταυτόχρονα πρόκληση, ιδιαίτέρως όταν μελέτησα τις θέσεις, τις αρχές και τις αξίες της ΝΙΚΗΣ οι οποίες ταυτίζονται με τις αρχές, αξίες και ηθική που με ανέθρεψαν οι γονείς μου. Η αγωνία μου να αλλάξει η πατρίδα μας από την ‘’κατηφορική ρότα που τραβάει ‘’ στα  θέματα παιδείας, αρχών, συμβιβασμού με τις νεοταξικές βουλές των ισχυρών της γης, είναι αυτή που μου δίνει το κίνητρο να αγωνισθώ από οποιοδήποτε μετερίζι στην Ευρώπη ή αλλού βρεθώ. Θέλω η φωνή μου να είναι μία φωνή που θα επηρεάσει αν και διαφορετική από τις φωνές των υπόλοιπων ευρωπαίων ευρωβουλευτών, οι οποίοι δεν προτάσσουν σαν πρώτες τις αξίες αυτές, ούτε καθοδηγούν τα ευρωπαϊκά δρώμενα με προσήλωση στις αξίες τις χριστιανικής πίστης.

Πόσο σημαντικές είναι οι Ευρωεκλογές; Πώς θα πείσετε τους πολίτες να προσέλθουν στην κάλπη και κυρίως πώς να χρησιμοποιήσουν την ψήφο τους;

Μαρία Μαγγίνα: Περίπου το 70-80% της εθνικής νομοθεσίας των κρατών μελών επηρεάζεται άμεσα ή έμμεσα από την ΕΕ. Αυτό περιλαμβάνει την ενσωμάτωση των οδηγιών και κανονισμών της ΕΕ στο εθνικό δίκαιο. Οι ευρωεκλογές είναι πολύ σημαντικές. Η απαξίωση των Ευρωπαίων αλλά και των Ελλήνων πολιτών εξυπηρετεί τα συμφέροντα του συστήματος, ενός συστήματος που θέλει την Ελλάδα υποτελή, σκυμένη και ταπεινωμένη. Ακόμα και εαν το κυβερνών κόμμα προσεγγίσει  το 30% των ψήφων αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα ομιλεί για νίκη όταν οι μισοί Ελληνες θα εχουν  γυρίσει την πλάτη στην εκλογική διαδικασία της άλλης Κυριακής. Δηλαδή με το 15%(ουσία) των Ελλήνων ψηφοφόρων, θα βλέπουμε χαμόγελα επιτυχίας για την παταγώδη αποτυχία τους.

Ένα από τα ζητήματα που απασχόλησε έντονα την ευρωπαϊκή ένωση ήταν το αγροτικό που αφορά και την χώρα μας. Ποιες θεωρείτε πως είναι οι λύσεις για αυτό το φλέγον πρόβλημα;

Μαρία Μαγγίνα: Δεν είμαι η πλέον ειδικός στα αγροτικά θέματα. Παρόλα αυτά, καθημερινά συζητάω με ανθρώπους κυρίως του Θεσσαλικού κάμπου αλλά και άλλων αγροτικών περιοχών της πατρίδας μας για να αφουγκραστώ τα ουσιώδη  ζητήματα. Δεν υπάρχει ένα φλέγον ζήτημα. Ο συνδυασμός πολλών προβλημάτων έχει μετατρέψει τον αγροτικο τομέα σε δύσκολη απο τους κυβερνώντες μας εξίσωση. Πρέπει να βρεθούν λύσεις ουσιώδεις και μακροπρόθεσμες. Συνεπώς, στόχος μας είναι να αγωνιστούμε για την αναθεώρηση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ) και να προωθήσουμε τα ελληνικά αγροτικά συμφέροντα, συνεργαζόμενοι με τους αγρότες άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Προτείνουμε την επιβολή πανευρωπαϊκών δασμών στα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, τα προϊόντα αλιείας, τις εισαγόμενες ζωοτροφές και άλλα συναφή προϊόντα. Μείωση του ΦΠΑ και ορισμός πλαφόν στο κόστος πρώτων υλών (εισροών) των γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων. Προτείνουμε τη δημιουργία αγροτικών κοινοτήτων, αναγνωρίζοντας ότι το φαινόμενο του brain drain δεν επηρεάζει μόνο τους πτυχιούχους, αλλά και τους ανειδίκευτους εργάτες, τους τεχνίτες, τους εργάτες και όσους προέρχονται από τον αγροτικό τομέα. Θέλουμε brain gain! Οι κοινότητες αυτές θα καλύπτουν τόσο τον αγροτικό όσο και τον βιοτεχνικό τομέα, με τις μονάδες να ανήκουν σταδιακά στους εργαζομένους, έως και εξ’ ολοκλήρου. Προτείνουμε να παρέχεται η απαραίτητη εκπαίδευση σε τακτά χρονικά διαστήματα προκειμένου κανείς αγρότης να μην νιώσει ότι δεν έχει τις γνώσεις να ανταπεξέλθει στα νέα δεδομένα εξέλιξης του οποιουδήποτε κλάδου.

Ένα από τα θέματα που είναι πολύ σοβαρό για την χώρα μας είναι το δημογραφικό. Ποια είναι η άποψη σας για το θέμα και τι θα προτείνετε αν εκλεγείται στην Ευρωβουλή;

Μαρία Μαγγίνα: Όχι απλώς σοβαρό. Είναι υψίστης προτεραιότητας. Η Ελλάδα επέζησε σε όλες τις δύσκολες καμπές μέσα από την δύναμη της οικογένειας. Οι δάσκαλοι, οι ιερείς, όλοι οι ταγοί μας, μας μεγάλωσαν με ακρογωνιαίο λίθο την επιβίωση της Ρωμιοσύνης μέσα από τις οικογένειες μας. Την πλήρη απαξίωση του ιερού θεσμού αυτού της οικογένειας, έφερε η παρούσα κυβέρνηση και τα λοιπά κόμματα που ψήφισαν το φετινό νομοσχέδιο. Μέσα από αυτό το νομοσχέδιο οδηγούνται οι επόμενες γενιές στην καταρράκωση κάθε ηθικής αξίας. Αυτή την φορά μιλάμε για βιασμό της φύσης. Η πολιτεία πρέπει με κάθε τρόπο να επιδοτήσει γενναία  τις τρίτεκνες, τετράτεκνες κ.λπ. οικογένειες και την ανατροφή των παιδιών μέχρι τουλάχιστον τα 16 έτη. Ένας επιχειρηματικός καθώς και ένας τραπεζικός όμιλος έδειξαν ήδη το δρόμο αυτό. Επιπλέον, προτείνουμε τη διενέργεια ελέγχου σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για τη λειτουργία των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), με ιδιαίτερη έμφαση σε εκείνες που δραστηριοποιούνται στο μεταναστευτικό ζήτημα. Προτείνουμε την ενίσχυση της επικοινωνίας και τον συντονισμό των παρεμβάσεων μεταξύ Ελλάδας, Ιταλίας και Γαλλίας για την αντιμετώπιση της κρίσης στη Βόρεια Αφρική και τη λωρίδα του Σαχέλ. Στόχος είναι η διακοπή των παράνομων μεταναστευτικών ροών και η επιστροφή των μεταναστών σε Κέντρα Υποδοχής στη Βόρεια Αφρική. Επιπλέον, προτείνουμε την επαναπροώθηση των παράτυπων μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους.

Η ακρίβεια ταλανίζει τα νοικοκυριά της χώρας παρά τα μέτρα και τις αυξήσεις μισθών. Πιστεύετε μπορεί να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια και ποιες λύσεις θα προτείνατε.

Μαρία Μαγγίνα: Σύμφωνα με την έκθεση των Financial Times, η Ελλάδα έχει υποστεί τη μεγαλύτερη μείωση αμοιβών από το 2008 έως σήμερα σε σύγκριση με άλλες χώρες της ΕΕ. Έτσι έχουμε οδηγηθεί σε μια δραματική μείωση του βιοτικού επιπέδου και αύξηση της φτώχειας. Οι Έλληνες κατατάσσονται προτελευταίοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά το κατά κεφαλήν εισόδημα σε ισοτιμία αγοραστικής δύναμης και επιβαρύνονται με την 6η υψηλότερη φορολογία έμμεσων φόρων ως ποσοστό των συνολικών φορολογικών εσόδων. Παράλληλα, ο πραγματικός μέσος μισθός κατέγραψε μείωση κατά 8,7% το 2022 σε σύγκριση με το 2021. Παρότι υπήρξαν ονομαστικές αυξήσεις των μισθών τα δύο τελευταία χρόνια, η αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού τον Οκτώβριο του 2023 παρέμεινε στο ίδιο επίπεδο με εκείνη του 2015. Υπάρχουν σίγουρα λύσεις μέσα από ουσιαστικούς και πραγματικούς ελέγχους στην εφοδιαστική αλυσίδα και την απληστία πολυεθνικών αλλά και Ελληνικών εταιρειών. Προϊόντα της Ελληνικής γης φεύγουν από τους αγρότες σε τιμές οι οποίες δεν μπορούν  να καλύψουν ούτε μέρος του κόστους τους, λόγω και των ενεργειακών ανατιμήσεων και φτάνουν στα σπίτια μας (συσκευασμένα μεν, κατι στο οποίο κρύβεται και ένα από τα βασικά τερτίπια της αισχροκέρδειας, τομέας που κι αυτός  χρίζει διερεύνησης ), με καπέλο  200-300% επάνω. Οι παράγοντες που συμβάλουν στην ακρίβεια των τροφίμων μόνιμου χαρακτήρα, όπως ο υπερπληθυσμός και η κλιματική αλλαγή δεν αντιμετωπίζονται με πρόσκαιρα μέτρα. Απαιτείται μια συντονισμένη προσέγγιση που να συνδυάζει την οικονομική στήριξη, την προώθηση της βιώσιμης γεωργίας και την ενίσχυση της διαφάνειας στην αγορά.

Ποιος είναι ο προσωπικός σας στόχος για τις Ευρωεκλογές; Ποιες είναι οι προτεραιότητες σας αν οι πολίτες σας στείλουν στην Ευρωβουλή;

Μαρία Μαγγίνα: Όραμα μας, όραμα μου είναι η ισχυροποίηση της πολιτισμικής μας ταυτότητας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Η Ελληνική πολιτισμική ταυτότητα είναι θεμελιώδης στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Με αυτόν τον τρόπο θα αναδειχθεί η Ελλάδα ως σημαντικός πολιτιστικός φορέας στην Ευρωπαϊκή ένωση. Έτσι θα αναδειχθούν οι αξίες μας, αυτές που είναι η βάση του πολιτισμού μας προκειμένου να εξασφαλίσουμε ένα αξιοπρεπές μέλλον για τα παιδιά μας. Με αναλυτική και κριτική σκέψη, με αξίες, αρχές, αγάπη, αλληλεγγύη, σεβασμό, αξιοπρέπεια, πρόληψη, εκπαίδευση, καταλύεται ο φόβος, διαχειριζόμαστε την οποιαδήποτε κρίση, επιτυγχάνεται η κοινωνική συνοχή πορευόμαστε σε μια κοινωνία όπου κυριαρχεί το “ευ ζην”. Πριν από μερικές ημέρες ο μικρός Γιαννάκης όλων των ομάδων, όπως λέει, είχε την ευκαιρία να κάνει ερωτήσεις στην κα Μαγγίνα και εκείνη με χαρά απάντησε. Μια από αυτές ήταν το τι μπορούν να κάνουν για τα σχολεία και τις υποδομές ώστε τα παιδιά και γενικότερα οι άνθρωποι με αναπηρία να διευκολυνθούν. Μάλιστα προκάλεσε συγκίνηση όταν ανέφερε ως παράδειγμα πως δεν μπορεί να ανέβει στον δεύτερο όροφο του σχολείου του για να κάνει πληροφορική αν δεν τον μεταφέρει κάποιος. Η κα Μαγγίνα τότε απάντησε:  «Πρέπει να προστατέψουμε τις ευάλωτες ομάδες. Όλα ξεκινούν από το σχολείο, τα πάντα ξεκινούν από το σχολείο, στο σχολείο δίνουμε τις βάσεις, τις αξίες, για να κάνουμε υγιής πολίτες, να έχουμε εξάλειψη της βίας, να έχουμε κοινωνική συνοχή, για να έχουμε αναλυτική και κριτική σκέψη και βλέπω με χαρά σε ένα παιδί τόσο νέο να έχει αναλυτική κριτική σκέψη και να μας παγώνει λέγοντας πως στο σχολείο που θα μπορούσε να είναι σε οποιοδήποτε σημείο στην Ελλάδα, να μην μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτά που δικαιωματικά πρέπει να έχει πρόσβαση. Άρα πρέπει να το δούμε συνολικά, από την αρχή δεν μπορούμε να αφήνουμε τις ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού χωρίς συγκεκριμένο πρόγραμμα ειδικά από το σχολείο. Είτε πρέπει να γίνουν ειδικά σχολεία, που θα πρέπει να είναι σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές εύκολα προσβάσιμες και να μπορούν να πάνε όλα τα παιδιά με τις ειδικές παροχές, είτε σε κάθε σχολείο να υπάρχει η πρόσβαση.»

Πηγή: https://tirnavospress.gr/maria-maggina-ypopsifia-eyrovoyleytis-ti-niki-thelo-foni/

Διαβάστε ακόμη

Αγιολόγιο και Επετειολόγιο

«Να νοσταλγείς τον τόπο σου, ζώντας στον τόπο σου, τίποτε δεν είναι πιο πικρό» Γ. Σεφέρης

Το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα ΝΙΚΗ είναι ένας εγκεκριμένος Πολιτικός Οργανισμός, από τον Άρειο Πάγο, από τις 25 Ιουλίου του 2019.

 

Τραπεζικός λογαριασμός
IBAN: GR4102602030000830201895856 (Eurobank)
BIC: ERBKGRAAXXX | 0203 – Τσιμισκή 27 Θεσσαλονίκη
Δικαιούχος: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΝΙΚΗ

Θεσσαλονίκη

Πλατεία Αριστοτέλους 5, Θεσσαλονίκη 546 23

Τηλ: 2310 232999

Ιωάννινα

Πυρσινέλλας 1 και Ναπολέοντος Ζέρβα γωνία, (1ος όροφος), Ιωάννινα 45221

Κιλκίς

21ης Ιουνίου 205 (2ος όροφος), Κιλκίς 61100

Αθήνα

Σταδίου 10, Αθήνα 105 64

Τηλ: 210 3217890

Βόλος

NAKOS CENTER, Σπ. Σπυρίδη 38, 1ος όροφος., Βόλος 38221

Σέρρες

Εμμανουήλ Ανδρόνικου 1, Σέρρες 62100