Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα
Για τις φωτιές:  «Ὄχι τὰ σπίτια ποὺ μᾶς ἔκαψες, μόνο πέτρα ἀπάνω στὴν πέτρα νὰ μὴ μείνει, ἐμεῖς δὲν προσκυνοῦμε!» (Θ. Κολοκοτρώνης)

Για τις φωτιές: «Ὄχι τὰ σπίτια ποὺ μᾶς ἔκαψες, μόνο πέτρα ἀπάνω στὴν πέτρα νὰ μὴ μείνει, ἐμεῖς δὲν προσκυνοῦμε!» (Θ. Κολοκοτρώνης)

Η Αττική καίγεται, με τουλάχιστον ένα ανθρώπινο θύμα! Το Ρέθυμνο κάηκε! Οι Σέρρες καίγονται σχεδόν ένα μήνα τώρα, με καταγγελίες από τον δήμαρχο Σερρών για διακοπή της πυρόσβεσης εδώ και μέρες και συγκέντρωση διαμαρτυρίας των κατοίκων! (1) Ουσιαστικά, πυροσβέστες, εποχιακοί δασοπυροσβέστες και εθελοντές έχουν αφεθεί να αγωνίζονται μόνοι τους πέρα από τα ανθρώπινα μέτρα και είναι άξιοι συγχαρητηρίων γι’ αυτό. Πόσα ακόμη πύρινα μέτωπα να περιμένουμε; Ένα ακόμη καλοκαίρι η πατρίδα μας καίγεται.

Και θα συνεχίσει να καίγεται, όσο εκείνοι που την κυβερνούν, ενδιαφέρονται για την εξυπηρέτηση ιδιοτελών συμφερόντων και όχι του εθνικού και κοινωνικού συμφέροντος. Η πολιτική ηγεσία, αφού έχει πρώτα εξουθενώσει οικονομικά τον λαό, και αφού έχει αφήσει τους κόπους της ζωής του να καίγονται, έρχεται υποκριτικά να τον ανακουφίσει με μπαλώματα.

Για να πάψει να καίγεται η Ελλάδα, είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστεί ως χώρα εμπόλεμη, που κάθε σπιθαμή της κινδυνεύει να δεχτεί επίθεση σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Όχι μόνο δεν έχουμε δει ένα στρατηγικό σχέδιο πρόληψης και κατάσβεσης κάθε πιθανής πυρκαγιάς για κάθε περιοχή της ελληνικής επικράτειας, αλλά αντίθετα παρατηρούνται εγκληματικά λάθη στον εξοπλισμό και την οργάνωση, που στοιχίζουν ανεπανόρθωτες καταστροφές (2). Για τα λάθη αυτά πρέπει να υπάρχουν συνέπειες. Έτσι, θα πάψει και να πλανάται στις ψυχές όλων η καχυποψία για εσκεμμένες ενέργειες, που έχουν στόχο την πρόκληση καταστροφής για σκοπούς τρίτων.

Και όταν δεν προλαμβάνεται το κακό (που δυστυχώς είναι ο κανόνας), το κράτος οφείλει να μεριμνά, ώστε αφ’ενός οι πληγέντες να μπορούν να ανοικοδομήσουν τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους, και να αποκαταστήσουν το ζωικό τους κεφάλαιο, αφ’ετέρου δε οι καμένες εκτάσεις να αποκαθίστανται το ταχύτερο, ακριβώς στην ίδια χρήση που είχαν πριν τη φωτιά.

Οι πυρόπληκτοι αδελφοί μας ξέρουν πολύ καλά πλέον να πολεμούν σ’ αυτόν τον ανέντιμο πόλεμο. Πολλές περιοχές έχουν πυρποληθεί όχι μία φορά, αλλά επανειλημμένα. Δε χρειάζονται λοιπόν ούτε συμβουλές, ούτε μαθήματα. Εκείνοι είναι που μπορούν να διδάξουν εμάς πώς οι άνθρωποι επιμένουν, αγωνίζονται και δε λυγίζουν!

Όμως έχουμε την ανάγκη να θυμηθούμε αυτήν την ώρα την απάντηση του Κολοκοτρώνη στον Ιμπραήμ, όταν είχε στείλει τα αιγυπτιακά του στρατεύματα να κάψουν τα χωριά και τα δάση της Ελλάδας για να καταστείλει την Επανάσταση του 1821:

«Ὄχι τὰ κλαριὰ νὰ μᾶς κόψεις, ὄχι τὰ δέντρα, ὄχι τὰ σπίτια ποὺ μᾶς ἔκαψες, μόνο πέτρα ἀπάνω στὴν πέτρα νὰ μὴ μείνει, ἐμεῖς δὲν προσκυνοῦμε. Τί τὰ δέντρα μας, ἂν τὰ κόψεις καὶ τὰ κάψεις, τὴν γῆν δὲν θέλει τὴ σηκώσεις καὶ ἡ ἴδια ἡ γῆς ποὺ τὰ ἔθρεψε, αὐτὴ ἡ ἴδια γῆ μένει δική μας καὶ τὰ ματακάνει. Μόνο ἕνας Ἕλληνας νὰ μείνει, πάντα θὰ πολεμοῦμε. Καὶ μὴν ἐλπίζεις πὼς τὴν γῆν μας θὰ τὴν κάμεις δική σου, βγάλ’ το ἀπὸ τὸ νοῦ σου!», Θεοδώρου Κολοκοτρώνη, «Διήγησις συμβάντων τῆς Ἑλληνικῆς Φυλῆς ἀπὸ τὰ 1770 ἕως τὰ 1836» (Ἀπομνημονεύματα), Ἀθήνησιν 1846, σελ. 207.

 

Θεόδωρος Ι. Ρηγινιώτης

Υπεύθυνος Θ.Ο. Πολιτισμού της ΝΙΚΗΣ

Πολιτευτής της ΝΙΚΗΣ στο Ρέθυμνο

 

Παραπομπές

(1) Αρετή Τασούλα, «Σέρρες: Κραυγή αγωνίας για τη φωτιά στον Όρβηλο - Καίει για 26η μέρα, δεν πετούν πλέον εναέρια μέσα», https://www.voria.gr/article/serres-kraygi-agonias-gia-ti-fotia-ston-orbilo-kaiei-gia-26i-mera-den-petoyn-pleon-enaeria.

(2) Άρθρα με ανασκόπηση των «πεπραγμένων» της κυβέρνησης για το πρόβλημα:

  • «Μία ακόμα απάτη σε βάρος των Ελλήνων από την κυβέρνηση: Πλήρωσαν 20 εκατ. ευρώ για σύστημα ανίχνευσης πυρκαγιών που… κάηκε», https://www.pronews.gr/elliniki-politiki/mia-akoma-apati-se-varos-ton-ellinon-apo-tin-kyvernisi-plirosan-20-ekat-eyro-gia-systima-anixneysis-pyrkagion-pou-kaike/, 12.8.24.
  • Δρ Ελευθέριος Σταματόπουλος, δασολόγος – περιβαλλοντολόγος μελετητής, «3 ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΒΗΝΟΥΝ ΟΙ ΔΑΣΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ», https://dasarxeio.com/2023/08/26/128262/, 8.23: ένα χρόνο πριν! Τα ίδια επισημαίνονται κάθε χρόνο και θα επισημαίνονται μέχρι να ξεφορτωθεί ο λαός αυτό το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα.
  • Του ίδιου, ένα ακόμη, πρόσφατο, με συγκεκριμένες προτάσεις: «ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ», https://dasarxeio.com/2024/08/12/138486/.

 

Διαβάστε ακόμη

Αγιολόγιο και Επετειολόγιο

«Να νοσταλγείς τον τόπο σου, ζώντας στον τόπο σου, τίποτε δεν είναι πιο πικρό» Γ. Σεφέρης

Το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα ΝΙΚΗ είναι ένας εγκεκριμένος Πολιτικός Οργανισμός, από τον Άρειο Πάγο, από τις 25 Ιουλίου του 2019.

 

Τραπεζικός λογαριασμός
IBAN: GR4102602030000830201895856 (Eurobank)
BIC: ERBKGRAAXXX | 0203 – Τσιμισκή 27 Θεσσαλονίκη
Δικαιούχος: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΝΙΚΗ

Θεσσαλονίκη

Πλατεία Αριστοτέλους 5, Θεσσαλονίκη 546 23

Τηλ: 2310 232999

Ιωάννινα

Πυρσινέλλας 1 και Ναπολέοντος Ζέρβα γωνία, (1ος όροφος), Ιωάννινα 45221

Κιλκίς

21ης Ιουνίου 205 (2ος όροφος), Κιλκίς 61100

Αθήνα

Σταδίου 10, Αθήνα 105 64

Τηλ: 210 3217890

Βόλος

NAKOS CENTER, Σπ. Σπυρίδη 38, 1ος όροφος., Βόλος 38221

Σέρρες

Εμμανουήλ Ανδρόνικου 1, Σέρρες 62100