Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα
Φωτιές στην Αττική – Μια ακόμα αποτυχία του Επιτελικού Κράτους

Φωτιές στην Αττική – Μια ακόμα αποτυχία του Επιτελικού Κράτους

Του Ανδρέα Βορύλλα, βουλευτή Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών

Δεν υπάρχει, δυστυχώς, σχέδιο αντιπυρικής προστασίας. Μιλάμε για φωτιές μέσα στον αστικό ιστό.Περπατώντας την ημέρα στη βορειοανατολική Αττική, διαπιστώνεις την ανυπαρξία του κρατικού μηχανισμού. Ήμασταν για άλλη μια φορά ανέτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την ασύμμετρη αυτή απειλή και αυτό κόστισε ακριβά σε συνανθρώπους μας.Θα μας γίνει όμως μάθημα; Μάθαμε από τα λάθη μας;

Από το 2019 έως το 2024 έχουν καεί τα περισσότερα δάση επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη. Αυτό που διαπιστώνω όμως, είναι ότι καμιά φωτιά δεν άγγιξε τα μοναστήρια μας· θυμάστε τη φωτιά στην Εύβοια που δεν άγγιξε το μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ! Και χθες, η φωτιά στη Νέα Μάκρη δεν άγγιξε το μοναστήρι του Αγίου Εφραίμ και τη Μονή Πεντέλης! Είναι σημαντικό μετά τη φωτιά να γίνει αξιολόγηση ζημιών και να προχωρήσουμε σε άμεση αποζημίωση.Μην ξεχνάμε τι έχει συμβεί στη Θεσσαλία με τις πλημμύρες.

Θα πρέπει να δώσουμε συγχαρητήρια σε όλους αυτούς τους πυροσβέστες που, πραγματικά, παλεύουν σε αντίξοες συνθήκες με όλη τους την ψυχή για να σώσουν τα δάση και τις περιουσίες. Είναι πραγματικοί ήρωες.

Να απαντήσει η κυβέρνηση.

Θα πρέπει η κυβέρνηση να μας πει πώς ακριβώς χρησιμοποίησε τα 2,1 δισ. ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης, για προληπτικούς λόγους, και αν αποκτήσαμε εξοπλισμό νέας τεχνολογίας για να προστατεύσουν την πατρίδα μας.

Ερωτήματα στον Υπουργό κ. Κικίλια:

Γιατί δεν έχει πάρει επιστήμονες γύρω του να τον συμβουλεύουν σωστά, και πάντα έχουμε αυτά τα αποτελέσματα κάθε καλοκαίρι;

Οι πληγέντες από τις προηγούμενες φωτιές και από τις πλημμύρες στον θεσσαλικό κάμπο, μέχρι σήμερα δεν έχουν αποζημιωθεί. Θα πρέπει η κυβέρνηση να σοβαρευτεί και να δει το πρόβλημα, όχι να το σκεπάζει.

Η πρότασή μας για άμεση αποκατάσταση

Επιβάλλεται άμεση καταγραφή των ζημιών, εξονυχιστικός έλεγχος των δημοσίων υποδομών που επηρεάστηκαν από τις φωτιές και άμεση αποζημίωση των πληγέντων.

Πέντε άμεσες προτάσεις μας

  1. Δημιουργία Σώματος Δασοπροστασίας με Δασοφύλακες, Δασονόμους, Δασοκομάντος, Επιστημονικό προσωπικό με ιδιαίτερες γνώσεις στην Πληροφορική, στις νέες τεχνολογίες για ψηφιακούς χάρτες και έγκυρη προειδοποίηση με προηγμένες μεθόδους.
  2. Ανανέωση του στόλου αεροπυρόσβεσης με εναέρια μέσα συμβατά με το ανάγλυφο της χώρας μας.
  3. Απαγόρευση δραστηριοτήτων στις καμένες εκτάσεις για 20 χρόνια, μέχρι να αναγεννηθεί το δάσος. Δεντροφυτεύσεις στα σημεία που είναι αδύνατη η αναγέννηση του δάσους.
  4. Εκπαίδευση και πολιτική επιστράτευση όποτε απαιτείται από πολίτες ανά Δήμο, με οικονομική αποζημίωση για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί.
  5. Εκπαίδευση στις σχολικές αίθουσες για την αγάπη και προστασία του δάσους, να μάθουμε πόσο σημαντικό είναι το δάσος για τη ζωή μας.

Τι συνέβη με τα 2,1 δισ. ευρώ;

Τα 2,1 δισ. ευρώ που έχει δεσμεύσει η κυβέρνηση από το ταμείο ανάκαμψης, για αξιοποίηση της πυροπροστασίας της Ελλάδος, γιατί δεν αξιοποιήθηκαν, για να προλάβουμε αυτά που συμβαίνουν σήμερα;

Είναι λάθος να επικαλούμαστε συνέχεια την κλιματική κρίση, τους ανέμους και να αποποιούμαστε τις ευθύνες μας.

Υπήρξε επιχειρησιακό σχέδιο, όταν ξεκίνησε η φωτιά από τον Βαρνάβα, για να προλάβουμε τα επόμενα ή πάντα φταίει ο  άνεμος;

Πρωτοφανές είναι το γεγονός ότι η φωτιά μπήκε στον αστικό ιστό και δεκάδες σπίτια και βιοτεχνίες κάηκαν.Το να επικαλείται η κυβέρνηση συνέχεια το 112 και να θεωρεί επιτυχία τη λειτουργία του μετά από τις καταστροφές, δεν είναι λύση.

Ο Βαρνάβας, κύριοι, δεν είναι Αμαζόνιος.

Θέλουμε αποτελέσματα τώρα.

(Στις παρακάτω φωτογραφίες εμφανίζεται η καμένη περιοχή της Αττικής το 2009 και 15 χρόνια αργότερα.

Τα συμπεράσματα δικά σας. Δυστυχώς,  κανένα  πάθημα δεν γίνεται μάθημα σε αυτήν τη χώρα)

(Πηγές εικόνων NOA BSM , Meteo.gr)

Ανδρέας Βορύλλας

Βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών με τη ΝΙΚΗ

Διαβάστε ακόμη

Αγιολόγιο και Επετειολόγιο

«Να νοσταλγείς τον τόπο σου, ζώντας στον τόπο σου, τίποτε δεν είναι πιο πικρό» Γ. Σεφέρης

Το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα ΝΙΚΗ είναι ένας εγκεκριμένος Πολιτικός Οργανισμός, από τον Άρειο Πάγο, από τις 25 Ιουλίου του 2019.

 

Τραπεζικός λογαριασμός
IBAN: GR4102602030000830201895856 (Eurobank)
BIC: ERBKGRAAXXX | 0203 – Τσιμισκή 27 Θεσσαλονίκη
Δικαιούχος: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΝΙΚΗ

Θεσσαλονίκη

Πλατεία Αριστοτέλους 5, Θεσσαλονίκη 546 23

Τηλ: 2310 232999

Ιωάννινα

Πυρσινέλλας 1 και Ναπολέοντος Ζέρβα γωνία, (1ος όροφος), Ιωάννινα 45221

Κιλκίς

21ης Ιουνίου 205 (2ος όροφος), Κιλκίς 61100

Αθήνα

Σταδίου 10, Αθήνα 105 64

Τηλ: 210 3217890

Βόλος

NAKOS CENTER, Σπ. Σπυρίδη 38, 1ος όροφος., Βόλος 38221

Σέρρες

Εμμανουήλ Ανδρόνικου 1, Σέρρες 62100