Δημοκρατικό Πατριωτικό Λαϊκό Κίνημα
Πηγή ανησυχίας για την Κομισιόν το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας»
«Πηγή ανησυχίας» χαρακτήρισε η Κομισιόν τη συμπερίληψη του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας» στα τουρκικά σχολικά βιβλία, όπως αναφέρθηκε στην πρόσφατη έκθεσή της για την Τουρκία. Το συγκεκριμένο γεγονός, βέβαια, που θίγει τα ελληνικά κεκτημένα, είχε προβάλει μέσω γραπτής ερώτησής του ο Ευρωβουλευτής της ΝΙΚΗΣ, Νικόλαος Αναδιώτης, στις 17 Σεπτεμβρίου (2024).
Ο κ. Αναδιώτης είχε μιλήσει για το νέο βιβλίο της Γεωγραφίας της 9ης τάξης του τουρκικού σχολείου, στην 62η σελίδα του οποίου περιλαμβάνεται αφιέρωμα στη «Γαλάζια Πατρίδα» (Mavi Vatan), με (δικής τους θελήσεως) χάρτες, στρατιωτικά αεροσκάφη και ιστορικά στοιχεία. Παράλληλα, ο Ευρωβουλευτής της ΝΙΚΗΣ είχε κάνει λόγο και για τον «Εθνικό Όρκο» της Τουρκίας, που αναφέρει ότι στα νόμιμα σύνορά της περιλαμβάνεται η Δυτική Θράκη (ήτοι η ελληνική), τα Δωδεκάνησα και το Βόρειο Ιράκ.
Όσον αφορά την ετήσια έκθεση προόδου για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, που δόθηκε προ ολίγων ημερών στη δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τονίστηκε ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις παραμένουν σε αδιέξοδο από το 2018, ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών της γειτονικής χώρας.
Επισημαίνεται δε ότι η ΕΕ αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην επανέναρξη και την πρόοδο των συνομιλιών για τη διευθέτηση του Κυπριακού.
«Τόσο η ΕΕ όσο και η Τουρκία επιδιώκουν την εκ νέου δέσμευση σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, σύμφωνα με τις συστάσεις της κοινής ανακοίνωσης για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας του Νοεμβρίου 2023 και τα σχετικά συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η ΕΕ συνεργάζεται εκ νέου εποικοδομητικά με την Τουρκία με σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο, υπό την επιφύλαξη καθορισμένων όρων», επισημαίνεται στην έκθεση, όπου οι όροι επεξηγούνται:
«Η Τουρκία πρέπει να αποφεύγει απειλές και ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας, να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία και να σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της ΕΕ επί της χωρικής τους θάλασσας και του εναέριου χώρου τους, καθώς και όλα τα κυριαρχικά τους δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου, μεταξύ άλλων, του δικαιώματος διερεύνησης και εκμετάλλευσης των φυσικών τους πόρων, σύμφωνα με το ενωσιακό και το διεθνές δίκαιο, ιδίως την UNCLOS».
Αναφέρει επίσης πως «παρά το θετικό κλίμα και τις συναντήσεις, το θέμα της υφαλοκρηπίδας και των ΑΟΖ επηρεάζει τις διμερείς σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας».
Δείτε την έκθεση εδώ
Δείτε την ερώτηση εδώ