Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα

Νέα - Δελτία Τύπου

Οι δείκτες της οικονομίας μας στο κόκκινο

Οι δείκτες της οικονομίας μας στο κόκκινο

Το κυβερνητικό αφήγημα για το success story της κυβέρνησης και ό,τι αφήσαμε πίσω τα μνημόνια και τις συνέπειες των συμβάσεων δανειακής -δήθεν διευκόλυνσης- και ό,τι η χώρα μας βρίσκεται σε συνεχή ανάπτυξη καταρρίπτεται καθημερινά με τους δείκτες της οικονομίας μας να βρίσκονται στο βαθύ κόκκινο.

Το Δημόσιο Χρέος της χώρας μας ανήλθε -σύμφωνα με το τελευταίο Δελτίο Δημοσίου Χρέους του ΟΔΔΗΧ- στα 406,5 δις ευρώ την 31.12.2023 κατατάσσοντας την στην παγκόσμια πρώτη πεντάδα.

Το χρονοδιάγραμμα λήξης του δανειακού χαρτοφυλακίου της χώρας φθάνει έως το 2070. Παράλληλα δεν έχει ληφθεί καμία πρόνοια για τα 25 δις συσσωρευμένων τόκων των δανείων του EFSF αξίας 96 δις ευρώ την πληρωμή των οποίων ανέστειλαν οι δανειστές το 2018 και η αποπληρωμή τους ξεκινά το 2032.

Το Εξωτερικό Χρέος ξεπέρασε το 4ο τρίμηνο του 2023 τα 552,8 δις ευρώ σύμφωνα με στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδας.

Το ιδιωτικό χρέος (οι οφειλές των πολιτών προς την ΑΑΔΕ, τον ΕΦΚΑ, τις τράπεζες και funds) ανήλθε στο β΄ εξάμηνο του 2023 στα 387 δις ευρώ εκ των οποίων τα 236 δις ευρώ είναι «κόκκινο» ιδιωτικό χρέος, δηλαδή μη εξυπηρετήσιμο.

Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, ανήλθε στο – 13,9 δις ευρώ (έλλειμμα) ενώ το εμπορικό ισοζύγιο στο -32,4 δις ευρώ (έλλειμμα). Οι εισαγωγές μας το 2023 διαμορφώθηκαν στα 81,9 δις ευρώ ενώ οι εξαγωγές μας στα 50,9 δις ευρώ καταδεικνύοντας την αποβιομηχάνιση της χώρας μας, την συρρίκνωση της πρωτογενούς και δευτερογενούς παραγωγής μας και την εξάρτηση μας από τις εισαγωγές τρίτων χωρών.

Η Ελλάδα κατέγραψε το 2023 την χαμηλότερη θέση -προτελευταία πριν μόνον από την Βουλγαρία- στο κατά Κεφαλήν ΑΕΠ εκφρασμένο σε τιμές αγοραστικής δύναμης (ΜΑΔ) στο 67%. Αυτό σημαίνει ό,τι οι Έλληνες πολίτες είναι οι δεύτεροι πιο φτωχοί στην Ε.Ε.

Μια πραγματική ντροπή για τις μνημονιακές κυβερνήσεις οι οποίες κατάντησαν την χώρα μας σε δυσμενέστερη οικονομική θέση από πολλές οικονομίες ακόμη και του πρώην ανατολικού μπλοκ όπως την Τσεχία, την Σλοβακία και την Σλοβενία.

Στη ΝΙΚΗ γνωρίζουμε ό,τι η Ελλάδα μας είναι μια χώρα πάμπλουτη σε ορυκτό πλούτο και σε ενεργειακές πρώτες ύλες όπως λιγνίτες, πετρέλαιο, φυσικό αέριο. Με τεράστιες υδρενεργειακές και αρδευτικές δυνατότητες καθώς και στρατηγικά πλεονεκτήματα για την γεωργία-κτηνοτροφία όπως το εύκρατο κλίμα της, το πλούσιο σε συστατικά υπέδαφός της, την ηλιακή της ενέργεια ικανές να εξασφαλίσουν ισχυρή πρωτογενή και ακολούθως δευτερογενή παραγωγή (μεταποίηση). Παράλληλα έχει όλες τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη βαριάς βιομηχανίας όπως σιδηρομεταλλουργίας, χαλυβουργίας, μεταλλουργίας αλουμινίου, μεταλλουργίας μαγνησίου, χρωμίου, μαγγανίου, νικελίου τις οποίες είχαμε αλλά το μεταπολιτευτικό – μεταπρατικό κατεστημένο κατέστρεψε ή εκποίησε πλην ελαχίστων.

Οραματιζόμαστε την Ελλάδα της δημιουργίας, την Ελλάδα της παραγωγικής ανασυγκρότησης, της καινοτομίας, την Ελλάδα του αύριο στην οποία οι νέοι μας θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο και θα της δώσουν τη θέση που της ανήκει.

 

Διαβάστε ακόμη

Αγιολόγιο και Επετειολόγιο

«Να νοσταλγείς τον τόπο σου, ζώντας στον τόπο σου, τίποτε δεν είναι πιο πικρό» Γ. Σεφέρης

Το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα ΝΙΚΗ είναι ένας εγκεκριμένος Πολιτικός Οργανισμός, από τον Άρειο Πάγο, από τις 25 Ιουλίου του 2019.

 

Τραπεζικός λογαριασμός
IBAN: GR4102602030000830201895856 (Eurobank)
BIC: ERBKGRAAXXX | 0203 – Τσιμισκή 27 Θεσσαλονίκη
Δικαιούχος: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΝΙΚΗ

Θεσσαλονίκη

Πλατεία Αριστοτέλους 5, Θεσσαλονίκη 546 23

Τηλ: 2310 232999

Αθήνα

Σταδίου 10, Αθήνα 105 64

Τηλ: 210 3217890