Δάσος! Μην το θυμόμαστε μόνο την ώρα που καίγεται!
Η αντιπυρική περίοδος του 2021 έληξε με 1,5 εκατ. στρέμματα δάσους να έχουν γίνει στάχτη. Πρόκειται για τον δεύτερο χειρότερο απολογισμό των είκοσι τελευταίων ετών. Η φετινή περίοδος είναι σε εξέλιξη με φωτιές να ξεσπούν σε όλη την επικράτεια και να προκαλούν ανυπολόγιστες καταστροφές.
Τα αίτια -πλην του «στρατηγού ανέμου» και της «κλιματικής αλλαγής»- εντοπίζονται σε παραλείψεις, πράξεις που έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί πολλά χρόνια πριν, αλλά ατονούν συνήθως λόγω πελατειακών σχέσεων των κομμάτων.
Καθώς δεν υπάρχει ολοκληρωμένη κτηματογράφηση από συστάσεως του ελληνικού κράτους και μέχρι σήμερα, το ελληνικό κράτος φέρει μερίδιο ευθύνης τόσο για μεγάλο μέρος εμπρησμών από πρόθεση, όσο και για τις μετέπειτα καταπατήσεις, σε δασικές κυρίως εκτάσεις. Η ατιμωρησία και η ανοχή στη διατήρηση αυθαιρέτων κτισμάτων σε καταπατημένες δασικές εκτάσεις, δίνουν τη δυνατότητα να νομιμοποιηθεί η παρανομία και να διαιωνίζεται το πρόβλημα. Με την πάροδο του χρόνου καταδεικνύεται ότι η πολιτική εξουσία, σε μια θαυμαστή συναίνεση των τριών κυβερνητικών κομμάτων (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ), δεν κατάφερε να θωρακίσει τον κρατικό μηχανισμό και να ενημερώσει ορθά τους πολίτες, ώστε να προστατευθεί αποτελεσματικά ο δασικός πλούτος της χώρας.
Κοντά στο αχαρτογράφητο δασικό κεφάλαιο της χώρας, τις προσπάθειες «νομιμοποιήσεως» αυθαιρέτων κτισμάτων εντός των δασών, την υπονόμευση αναδασώσεων στην πράξη, προστίθενται οι ασαφείς αρμοδιότητες μεταξύ Υπουργείων και υπηρεσιών που δημιουργούνται και καταργούνται τον επόμενο χρόνο, όπως και η ανισορροπία μέτρων πρόληψης και καταστολής. Περαιτέρω, οι αντιγραφές προτύπων ξένων κρατών και η βεβιασμένη υιοθέτηση οδηγιών και εναρμόνιση με το δίκαιο της ΕΕ, δημιουργούν κενά και ασάφειες στον τρόπο αντιμετώπισης των πυρκαγιών. Τα κενά μεγεθύνονται με τις νέες οδηγίες-κονσέρβα περί «εκκενώσεων πληθυσμού», ενώ θα μπορούσαν οι πολίτες υπό προϋποθέσεις να συνδράμουν στην κατάσβεση.
Η πρόταση της ΝΙΚΗΣ
Περαιτέρω, το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα ΝΙΚΗ έχει στρατηγική διαφύλαξης του εθνικού μας πλούτου σε τρεις άξονες: (α) Ίδρυση ισχυρής Δασοφυλακής, (β) Διαρκές πρόγραμμα αναδασώσεων, μάλιστα δε μόνο με φυσικά δέντρα του τόπου μας και όχι με υβρίδια δέντρων, (γ) Ολοκλήρωση του δασολογίου καθώς είναι συνταγματική επιταγή (άρθ.24,παρ.1).
Στην «ασύμμετρη απειλή» του εκ προθέσεως εμπρησμού, η απάντηση είναι η εφαρμογή μιας αντεγκληματικής πολιτικής, η οποία θα στοχεύει κυρίως στην ενδυνάμωση των ικανοτήτων του ίδιου του διωκτικού μηχανισμού, σε προληπτικές ενέργειες και στην ευαισθητοποίηση των πολιτών.