Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα

Νέα - Δελτία Τύπου

Δεν θα επιλυθούν έτσι τα χρόνια προβλήματα του πολύπαθου αγροτικού τομέα

Δεν θα επιλυθούν έτσι τα χρόνια προβλήματα του πολύπαθου αγροτικού τομέα

Το κόμμα μας θεωρεί απλή ασπιρίνη τα μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός για τη στήριξη των αγροτών και τα περισσότερα από αυτά έχουν βραχυχρόνιο χαρακτήρα, όπως για παράδειγμα η επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο για το 2024.

Πιστεύουμε ότι τα εν λόγω μέτρα θα δώσουν μερικές ανάσες στους αγρότες μας αλλά δεν θα επιλύσουν τα χρόνια προβλήματα του πολύπαθου αγροτικού τομέα, διότι η κυβέρνηση επιλέγει κυρίως μέτρα με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Η στήριξη των αγροτών απαιτεί μακροχρόνια και σταθερά μέτρα που θα στοχεύουν στην διατήρηση και την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, πολύ απλά οι αγρότες μας να μην εγκαταλείψουν τη γη τους και την ύπαιθρο.

Η ΝΙΚΗ προτείνει μέτρα που θα αποδώσουν απ’ ευθείας στην αγροτική οικονομία και κυρίως στην περιφέρεια της Θεσσαλίας που ακόμα μετρά τις πληγές της και είναι τα εξής:

  1. Μόνιμος μηχανισμός επιστροφής του ΕΦΚ καυσίμων στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
  2. Θέσπιση ελαχίστου γεωργικού εισοδήματος για μια τριετία για τους αγρότες που έχασαν τα εισοδήματά τους από φυσικές καταστροφές, με μοναδικό όρο να παραμείνουν κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
  3. Yπαγωγή στον υπερχαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 6% για την αγορά αγροτικών μηχανημάτων και ζωοτροφών από τους επαγγελματίες αγρότες και κτηνοτρόφους.
  4. Αποζημιώσεις για τον χαμένο αγροτικό εξοπλισμό και των αγροτικών εγκαταστάσεων όπως θερμοκήπια, αποθηκευτικών χώρων, ψυγείων, αρμεκτήρια κλπ.
  5. Σοβαρή επιδότηση του αγροτικού ρεύματος παραγωγής.
  6. Χρηματοδότηση της αποκατάστασης των κατεστραμμένων γεωργικών εκτάσεων.
  7. Σοβαρές επενδύσεις στην αξιοποίηση των υδάτινων πόρων με αρδευτικά έργα υποδομής μικρής και μεσαίας κλίμακας, με στόχο την συγκέντρωση των υδάτων σε διάσπαρτα σημεία του κάμπου, την αντιμετώπιση περιόδων λειψυδρίας και την αποφυγή καταστροφικών πλημυρών.
  8. Ειδικά για την Λίμνη Κάρλα και τις παρόχθιες περιοχές, προτείνουμε τη δημιουργία μιας νέας λίμνης Κάρλας ως ταμιευτήρας για άρδευση και εκτόνωση πλημμυρών και τη διάνοιξη σήραγγας για την εκροή υδάτων στο Αιγαίο, με ενδιάμεσους μικρότερους ταμιευτήρες και με μικρά υδροηλεκτρικά έργα κατά μήκος της σήραγγας.
  9. Για τα αγροτικά δάνεια πριν την καταστροφή, ρύθμισή τους στο σύνολό τους με απαγόρευση εκπλειστηριασμών αγροτικής γης για μια πενταετία τουλάχιστον. Στο σχήμα της ρύθμισης θα συμμετέχει και το κράτος με την χρηματοδότηση των τόκων και την αποπληρωμή μέρους κεφαλαίου ανάλογο του ποσοστού καταστροφής.
  10. Νέα αγροτικά δάνεια με προνομιακά επιτόκια, μέσω της χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ ένα σημαντικό μέρος τους να είναι άτοκο.

Με εκτίμηση,

Γραφείο Τύπου της ΝΙΚΗΣ

«Να νοσταλγείς τον τόπο σου, ζώντας στον τόπο σου, τίποτε δεν είναι πιο πικρό» Γ. Σεφέρης

Το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα ΝΙΚΗ είναι ένας εγκεκριμένος Πολιτικός Οργανισμός, από τον Άρειο Πάγο, από τις 25 Ιουλίου του 2019.

 

Τραπεζικός λογαριασμός
IBAN: GR4102602030000830201895856 (Eurobank)
BIC: ERBKGRAAXXX | 0203 – Τσιμισκή 27 Θεσσαλονίκη
Δικαιούχος: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΝΙΚΗ

Θεσσαλονίκη

Πλατεία Αριστοτέλους 5, Θεσσαλονίκη 546 23

Τηλ: 2310 232999

Αθήνα

Σταδίου 10, Αθήνα 105 64

Τηλ: 210 3217890