Η παρουσία της Ευρωπαίας Γενικής Εισαγγελέως στην Αθήνα υπήρξε καταλυτική. Με λόγο θαρραλέο και αποφασιστικό, η Λάουρα Κοβέσι, που δεν υποκύπτει σε πιέσεις και δεν λογαριάζει πολιτικό κόστος, υπενθύμισε ότι «το οικονομικό έγκλημα και η διαφθορά μπορούν να σκοτώσουν – όπως στα Τέμπη», δείχνοντας πώς η αδιαφάνεια και οι πολιτικές σκοπιμότητες μεταφράζονται σε απώλειες ανθρώπινων ζωών.
Το παράδειγμά της δείχνει ότι η Ευρώπη μπορεί να σταθεί στο πλευρό των πολιτών. Σε αντίθεση με την ελληνική κυβέρνηση που κωλυσιεργεί και συγκαλύπτει, η κα. Κοβέσι ακολουθεί τον δρόμο της κάθαρσης. Κατέδειξε ότι τα μεγάλα σκάνδαλα και υποθέσεις που στερούν δισεκατομμύρια από τους πολίτες και συντηρούν ένα πελατειακό κράτος στις πλάτες τους, δεν μπορούν πλέον να μένουν στο σκοτάδι.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο λαός πλέον τη θεωρεί τον «εφιάλτη» πρωθυπουργού και υπουργών που νομίζουν ότι θα σκεπάζουν τα σκάνδαλα με την επικοινωνία. Η ίδια χαρακτήρισε τον ΟΠΕΚΕΠΕ «ακρωνύμιο διαφθοράς» και έστειλε σαφές μήνυμα οτι οι ευθύνες θα αποδοθούν. Όμως, η κυβέρνηση, με πρόσχημα το άρθρο 86 του Συντάγματος, κατάφερε να μείνουν αλώβητα τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα, παρεμποδίζοντας ακόμα και τη δική της έρευνα.
Για την τραγωδία των Τεμπών, επιβεβαίωσε αυτό που όλοι γνωρίζουμε : θα είχε αποφευχθεί αν η κυβέρνηση είχε υλοποιήσει τη σύμβαση 717. Η συγκάλυψη ήταν τέτοιου μεγέθους, ώστε ούτε η ίδια δεν μπόρεσε να φτάσει στο βάθος που απαιτείται. Αυτό είναι το αληθινό πρόσωπο του σημερινού καθεστώτος : προχειρότητα, αδιαφορία και, κυρίως, ασυλία για τους ισχυρούς.
Η κα. Κοβέσι μίλησε και για την κολοσσιαία τελωνειακή απάτη «Καλυψώ», με ζημία άνω των 800 εκατ. ευρώ, με εμπλεκόμενους κρατικούς υπαλλήλους, εγκληματικές οργανώσεις και τραπεζικά στελέχη, απόδειξη ότι η διαφθορά είναι συστημικό πρόβλημα. «Οι κανόνες του παιχνιδιού έχουν αλλάξει. Τέλος τα ασφαλή καταφύγια», προειδοποίησε, ενώ υπενθύμισε: «Η δικαιοσύνη δεν είναι ριάλιτι σόου».
Ως ΝΙΚΗ, κατανοούμε απόλυτα τον ελληνικό λαό που αναζητά εναγωνίως ένα σύμβολο ακεραιότητας και έναν θεσμό που θα αποδείξει ότι κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου. Δεν συναντούμε συχνά στην πατρίδα μας στάση με τόλμη και ανεξαρτησία. Στον δίκαιο αγώνα που εμείς δίνουμε, κάθε ειλικρινής βοήθεια, ακόμη κι από τις Βρυξέλλες, είναι ευπρόσδεκτη, καθώς μπορεί να συμβάλει ώστε η μάχη κατά της διαφθοράς και υπέρ της λογοδοσίας να μην είναι χαμένη, αλλά να μπορεί να κερδηθεί. Βέβαια, δεν μπορούμε να παραλείψουμε να προσθέσουμε ότι είναι ντροπή να περιμένουμε την εφαρμογή της δικαιοσύνης από θεσμούς έξω από την Ελλάδα και να μην μπορούμε να συμμαζέψουμε μόνοι μας τα του οίκου μας
Θ.Ο. Εθνικής Οικονομίας