Δημοκρατικό Πατριωτικό Λαϊκό Κίνημα
Η ΝΙΚΗ ασκεί κριτική για το μνημόνιο υγείας και φαρμακευτικής περίθαλψης με την Αίγυπτο
Εμπεριστατωμένη κριτική άσκησε η ΝΙΚΗ στην Ολομέλεια, μέσω του βουλευτή της Α΄ Ανατολικής Αττικής Τάσου Οικονομόπουλου, στις 6-11-2024, για το μνημόνιο συνεργασίας με την Αίγυπτο, που αφορά στον τομέα της Υγείας και της φαρμακευτικής περίθαλψης.
Αναδείχθηκαν πολλά σημεία αοριστίας, που επιτρέπουν αυθαιρεσίες ως προς τις δαπάνες αλλά και ως προς το όλο πλαίσιο συνεργασίας, το οποίο δεν ορίζεται επαρκώς από το εν λόγω μνημόνιο.
Πέραν αυτών η ρητή πρόβλεψη για παροχή ιατροφαρμακευτικού υλικού ή προμηθειών (φαρμάκων κλπ.) που υπάρχει στο μνημόνιο προκαλεί εύλογα και σοβαρά ερωτηματικά για τον τρόπο και τους όρους που θα γίνει αυτή η διάθεση, τη στιγμή που στην Ελλάδα παρουσιάζονται φαινόμενα αισχροκέρδειας στο χώρο του φαρμάκου, τα οποία η Κυβέρνηση αδυνατεί να ελέγξει. Ως αντίμετρο, αφαίρεσε από τα συνταγογραφούμενα φάρμακα πλήθος σκευασμάτων, τα οποία πλέον καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες σε αυξημένες τιμές. Συνεπώς η διάθεση φαρμάκων είναι απαγορευτική υπό τις παρούσες συνθήκες, παρά το ότι είναι αντιληπτή η ανάγκη της Αιγύπτου. Για λόγους ανθρωπιστικούς θα πρέπει να παρασχεθεί βοήθεια, λόγω των μεταναστευτικών ροών που αναμένονται από τον πόλεμο στη Γάζα και σε γειτονικές χώρες.
Παράλληλα στον τομέα της Υγείας οι ελλείψεις γιατρών και η χωλαίνουσα πρωτοβάθμια περίθαλψη στην Ελλάδα δεν επιτρέπει τη διάθεση προσωπικού και εξοπλισμού σε άλλη χώρα και μάλιστα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς αναμένονται κύματα μεταναστών και αυξημένες ανάγκες προσωπικού και υλικού στην περιφέρεια και ειδικότερα στα νησιά του Αιγαίου. Ακόμη και η Μικτή Επιτροπή παρακολούθησης της εφαρμογής του εν λόγω μνημονίου παραμένει αόριστη σχεδόν σε όλα τα στοιχεία της (αριθμός μελών, τρόπος επιλογής, συνεδριάσεις, δαπάνες, αρμοδιότητες κλπ). Ομοίως και η διακίνηση προσωπικών δεδομένων δε διέπεται από κάποιο πλαίσιο συμβατό με τον Ευρωπαϊκό Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων, ο οποίος δεν ισχύει στην Αίγυπτο. Για τους λόγους αυτούς δεν δόθηκε θετική ψήφος, αλλά μόνο «παρόν».