Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα
Αυτά προτείνουμε εμείς, στη ΝΙΚΗ, για τους αγρότες… - Μαρία Μαγγίνα

Αυτά προτείνουμε εμείς, στη ΝΙΚΗ, για τους αγρότες… - Μαρία Μαγγίνα

Της Μαρίας Μαγγίνα, υποψηφίας Ευρωβουλευτού της ΝΙΚΗΣ

Λίγα εικοστετράωρα έμειναν έως ότου οι Έλληνες πολίτες προσέλθουν στις κάλπες για να αναδείξουν τους καταλληλότερους αντιπροσώπους που θα επιλέξουν να στείλουν στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Και όμως κανένας πολιτικός δεν έδωσε απάντηση στο ουσιώδες ερώτημα πως θα δώσει λύσεις στα καίρια προβλήματα που απασχολούν τον Ελληνικό  λαό αν βρεθεί στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο. Πως θα μειώσει την πρωτόγνωρη κι αδικαιολόγητη ακρίβεια, πως θα αυξήσει το εισόδημα των Ελληνικών νοικοκυριών, αγροτών και κτηνοτρόφων, πως θα πείσει την νέα γενιά να γυρίσει -να αγωνισθεί και φυσικά πως θα την στηρίξει. Ακούσαμε πάλι πλείστα ΘΑ από την κυβέρνηση που επί 5 έτη παίζει ‘εν ού  παικτοίς ‘σε ένα πολιτικό τοπίο δίχως αντίπαλο με την καταιγιστική επικοινωνιακή καταιγίδα να προσπαθεί να μας πείσει ό,τι είμαστε όλοι χορτάτοι λόγω …ευημερίας κάποιων δεικτών! Κάποιων δεικτών που όμως δεν αποτυπώνουν την αληθινή και  σκληρή καθημερινότητα. Ο,τι δηλαδή, οι φτωχοί Έλληνες, έγιναν τα τελευταία χρόνια πολύ φτωχότεροι (εργαζόμενοι σκληρά όσο ποτέ άλλοτε στην μεταπολίτευση- ώρες ατελείωτες εις βάρος της υγείας και της οικογένειας τους) και πως οι πλούσιοι έγιναν πολύ πλουσιότεροι! Ίσως σήμερα παρά ποτέ είναι επίκαιρος ένας ‘’σοφός ευφημισμός ‘’ ενός αείμνηστου Θεσσαλού ευπατρίδη πολιτικού, του Θεόδωρου Αναγνωστόπουλου πως : οι κυβερνώντες με τους διαπλεκόμενους φίλους τους ‘’πρόσθεσαν το γράμμα Λ στην αρχαία Ελληνική φράση ,ΤΑ ΑΓΑΘΑ ΚΟΠΟΙΣ ΚΤΩΝΤΑΙ κάνοντας την ΤΑ ΑΓΑΘΑ ΚΟΛΠΟΙΣ ΚΤΩΝΤΑΙ’’ !

Δεν θα ήθελα πέντε ημέρες πριν τις εκλογές να αναλωθώ σε σκανδαλολογία για τα δημόσια έργα που έγιναν για την αποκατάσταση των μεγάλων ζημιών στην Θεσσαλία. Γνωρίζουν αρκετοί τι και πως έγινε. Θα επικεντρωθώ στα αγροτικά κυρίως θέματα, αφού εκεί βρίσκονται τα δισεπίλυτα θέματα της περιοχής.

Το αγροτικό είναι ένα ζήτημα που απασχόλησε έντονα την ευρωπαϊκή ένωση. Δεν είμαι η πλέον ειδικός βέβαια στα αγροτικά θέματα ,αφού η κύρια ενασχόληση μου έχει να κάνει με τον πολιτισμό και την επικοινωνία.  Παρόλα αυτά, καθημερινά συζητάω με ανθρώπους κυρίως του Θεσσαλικού κάμπου αλλά και άλλων αγροτικών περιοχών της πατρίδας μας για να αφουγκραστώ τα ουσιώδη και φλέγοντα ζητήματα. Ο συνδυασμός πολλών προβλημάτων έχει μετατρέψει τον αγροτικό τομέα σε δύσκολη από τους κυβερνώντες μας εξίσωση. Πρέπει να βρεθούν λύσεις ουσιώδεις και μακροπρόθεσμες.

Συνεπώς, στόχος μας είναι να αγωνιστούμε για την αναθεώρηση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ) και να προωθήσουμε τα ελληνικά αγροτικά συμφέροντα, συνεργαζόμενοι με τους αγρότες άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Εμείς στη ΝΙΚΗ προτείνουμε την επιβολή πανευρωπαϊκών δασμών στα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, τα προϊόντα αλιείας, τις εισαγόμενες ζωοτροφές και άλλα συναφή προϊόντα. Μείωση του ΦΠΑ και ορισμός πλαφόν στο κόστος πρώτων υλών (εισροών) των γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων. Προτείνουμε τη δημιουργία αγροτικών κοινοτήτων, αναγνωρίζοντας ότι το φαινόμενο του brain drain δεν επηρεάζει μόνο τους πτυχιούχους, αλλά και τους ανειδίκευτους εργάτες, τους τεχνίτες, τους εργάτες και όσους προέρχονται από τον αγροτικό τομέα. Θέλουμε brain gain! Οι κοινότητες αυτές θα καλύπτουν τόσο τον αγροτικό όσο και τον βιοτεχνικό τομέα, με τις μονάδες να ανήκουν σταδιακά στους εργαζομένους, έως και εξ’ ολοκλήρου. Προτείνουμε να παρέχεται η απαραίτητη εκπαίδευση σε τακτά χρονικά διαστήματα προκειμένου κανείς αγρότης να μην νιώσει ότι δεν έχει τις γνώσεις να ανταπεξέλθει στα νέα δεδομένα εξέλιξης του οποιουδήποτε κλάδου.

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών με υψηλό δείκτη ακρίβειας στα τρόφιμα, με τις τιμές να είναι σημαντικά υψηλότερες από τον μέσο όρο της ΕΕ. Αυτό έχει μειώσει ανυπόφορα  την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων. Σύμφωνα με την έκθεση των Financial Times, η Ελλάδα έχει υποστεί τη μεγαλύτερη μείωση αμοιβών από το 2008 έως σήμερα σε σύγκριση με άλλες χώρες της ΕΕ. Έτσι έχουμε οδηγηθεί σε μια δραματική μείωση του βιοτικού επιπέδου και αύξηση της φτώχειας​. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ο μέσος ετήσιος μισθός μειώθηκε κατά 1.046 ευρώ το 2022, και οι Έλληνες έχασαν περίπου το 25% της αγοραστικής τους δύναμης. Έρευνα της PeopleCert και του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών δείχνει ότι τα 2/3 των καταναλωτών δαπανούν το 90% του εισοδήματός τους για βασικά αγαθά, ενώ πολλοί αισθάνονται ανασφάλεια και θυμό. Ζούμε οι περισσότεροι Ελληνες πολύ δύσκολα, με αγωνία και δίχως ελπίδα για το αύριο.

Η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να επιβάλει “τάξη στον οίκο της”. Συμπεριφέρεται καταγγέλλοντας με αοριστολογίες. Η αισχροκέρδεια δεν έρχεται στην Ελλάδα μόνο από τις πολυεθνικές της ΕΕ, αλλά από όλον τον πλανήτη από τις ΗΠΑ έως την Απω  Ανατολή. Τα καρτέλ κάνουν πάρτυ στην Ελλάδα. (κάτι που δυστυχώς γίνεται και με τα funds ή… servicers στην καθουμιλουμένη πλέον  νεοελληνική που αφορά όσους υφαρπάζουν τις περουσίες των δανειοληπτών). Ακόμα και τα κυκλώματα εντός Ελλάδος αισχροκερδούν τόσο με τις τελικές τιμές, όσο και πιέζοντας τις τιμές των αγροτών οι οποίοι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν.

Η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει σε φθηνότερο ρεύμα για τους αγρότες, αλλά ταυτόχρονα δίνει προνομιακές τιμές σε μεγάλους βιομηχανικούς ομίλους. Η Ελλάδα έχει τους υψηλότερους φόρους κατανάλωσης στα καύσιμα εντός ΕΕ, αυξάνοντας το κόστος των μεταφορών. Επιπλέον, οι τράπεζες προσφέρουν χαμηλά επιτόκια καταθέσεων και υψηλούς τόκους χορηγήσεων, επιδεινώνοντας την οικονομική κατάσταση των πολιτών. Κοινώς, γίναμε οι φτωχότεροι όλων των λαών τα τελευταία έτη, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση τυρβάζει για την ευημερία των αριθμών,’οπως προανέφερα πιό πάνω.

Εμείς στο Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα ΝΙΚΗ προτείνουμε τη στροφή στην πρωτογενή παραγωγή και την ενίσχυση του γεωργικού και κτηνοτροφικού τομέα για τη μακροχρόνια διασφάλιση της διατροφικής επάρκειας και τη μείωση των τιμών των τροφίμων. Συνοψίζοντας, η αντιμετώπιση της ακρίβειας στα τρόφιμα απαιτεί συντονισμένη προσέγγιση, οικονομική στήριξη, προώθηση βιώσιμης γεωργίας και ενίσχυση της διαφάνειας στην αγορά. Ως μελλοντική εκπρόσωπος των Ελλήνων στην Ευρωβουλή, δεσμεύομαι για την εφαρμογή αυτών των πολιτικών προκειμένου να προστατεύσουμε την αγοραστική δύναμη των πολιτών και να διασφαλίσουμε τη διατροφική μας ασφάλεια, προωθώντας λύσεις που θα φέρουν σταθερότητα και ευημερία.

Μια ευημερία -που ειδικά στην Θεσσαλία-  έπρεπε να είναι εξασφαλισμένη από αυτούς που κυβερνούν και κυβέρνησαν. Είναι αδιανόητο μία τόσο εύφορη γη να μην  έχει οργανωθεί υποδειγματικά από την πολιτεία. Μια ευημερία που θα μπορούσε να προέρχεται από συνδυασμένες κρατικές δράσεις σε όλο το φάσμα, όχι μόνο του αγροτικού τομέα αλλά, του τουριστικού και του πολιτιστικού. Να έρθουν μέσα από αυτές τις δράσεις και υποδομές πίσω στις ρίζες τους οι νέοι αλλά  και πολλοί από τους ζώντες στις απάνθρωπες συνθήκες των μεγαλουπόλεων.

Ένας τόσο μοναδικός παγκοσμίως τόπος, από το Αιγαίο Πέλαγος έως τις παρυφές της Πίνδου, ένας τόπος που ξεκινάει στην σκιά του Ολύμπου και φτάνει στους ευλογημένους Ιερούς βράχους των Μετεώρων που από τον 11ο αιώνα γεννούν  Αγίους, εάν βρισκόταν σε χώρα με ηγέτες  οραματιστές & ευπατρίδηδες θα είχε γίνει παγκόσμιος πόλος έλξης και οι οικογένειες των Θεσσαλών  θα μεγάλωναν σε μια μοναδική ευμάρεια καλλιεργώντας την γη τους συνδυαστικά με πολλά  άλλα επαγγέλματα γύρω από τον πολιτισμό, τουρισμό και σύγχρονες υπηρεσίες.

Διαβάστε ακόμη

Αγιολόγιο και Επετειολόγιο

«Να νοσταλγείς τον τόπο σου, ζώντας στον τόπο σου, τίποτε δεν είναι πιο πικρό» Γ. Σεφέρης

Το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα ΝΙΚΗ είναι ένας εγκεκριμένος Πολιτικός Οργανισμός, από τον Άρειο Πάγο, από τις 25 Ιουλίου του 2019.

 

Τραπεζικός λογαριασμός
IBAN: GR4102602030000830201895856 (Eurobank)
BIC: ERBKGRAAXXX | 0203 – Τσιμισκή 27 Θεσσαλονίκη
Δικαιούχος: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΝΙΚΗ

Θεσσαλονίκη

Πλατεία Αριστοτέλους 5, Θεσσαλονίκη 546 23

Τηλ: 2310 232999

Ιωάννινα

Πυρσινέλλας 1 και Ναπολέοντος Ζέρβα γωνία, (1ος όροφος), Ιωάννινα 45221

Κιλκίς

21ης Ιουνίου 205 (2ος όροφος), Κιλκίς 61100

Αθήνα

Σταδίου 10, Αθήνα 105 64

Τηλ: 210 3217890

Βόλος

NAKOS CENTER, Σπ. Σπυρίδη 38, 1ος όροφος., Βόλος 38221

Σέρρες

Εμμανουήλ Ανδρόνικου 1, Σέρρες 62100