Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα
Ανδρέας Βορύλλας: Εξαιτίας της πολιτικής Μητσοτάκη, οδηγείται σε νέες περιπέτειες η οικονομία της πατρίδας μας

Ανδρέας Βορύλλας: Εξαιτίας της πολιτικής Μητσοτάκη, οδηγείται σε νέες περιπέτειες η οικονομία της πατρίδας μας

Άρθρο του Ανδρέα Βορύλλα, βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών της ΝΙΚΗΣ

Η κυβέρνηση δεν πρόλαβε να συνέλθει από τη ψυχρολουσία της Moody’s και ήρθε νέο χαστούκι από τη JP Morgan!
Οι θριαμβολογίες του οικονομικού επιτελείου και του Μεγάρου Μαξίμου έχουν κοπάσει για τα καλά μετά τα απανωτά «ραπίσματα» οίκων αξιολόγησης και μεγάλων τραπεζών.

Αυτοί όχι μόνο δεν προεξοφλούν τη μεγάλη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, όπως ευαγγελίζονταν Μητσοτάκης, Χατζηδάκης, Άδωνις κλπ., αλλά αντιθέτως διαβλέπουν κινδύνους…
Πρώτα η αξιολόγηση της Moody’s ήρθε να χαλάσει το «όνειρο» των κυβερνώντων. Ο μεγάλος -και πιο δύσκολος- οίκος αξιολόγησης δεν συμμερίστηκε τον ενθουσιασμό των υπολοίπων που αναβάθμισαν την Οικονομία της χώρας και αφενός την «κράτησε» κάτω από την επενδυτική βαθμίδα αφετέρου δεν εξέδωσε θετικές προσδοκίες (outlook) για το επόμενο διάστημα. Όπως ανέφερε στην ανάλυση του ο Οίκος, αυτό οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων αρχής γενομένης από τη διατήρηση του υψηλού χρέους, παρά τις θυσίες των Ελλήνων τα προηγούμενα χρόνια αλλά και τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου από την κυβέρνηση, μέχρι την στενή διασύνδεση της ελληνικής οικονομίας με εξωγενείς παράγοντες λόγω τουρισμού και ναυτιλίας.
Πριν… κρυώσει το «σερβίρισμα» της Moody’s, ήρθε η JP Morgan να καταφέρει ένα ακόμη χαστούκι στο αφήγημα Μητσοτάκη, καθώς αποφάνθηκε πως η Ελλάδα δεν πρέπει να αναβαμιστεί αλλά να παραμείνει στις αναπτυσσόμενες-αναδυόμενες αγορές!
Τα «καλά λόγια που ακούγονται παντού» και «η Ελλάδα που επιστρέφει», όπως τόνιζε ο πρωθυπουργός, δεν στάθηκαν αρκετά για να πείσουν και τους Αμερικανούς τραπεζίτες, οι οποίοι συνιστούν να μείνει η Ελλάδα υπό… ανάδυση αντί να αναβαθμιστεί η αγορά της, καθώς «η Ελλάδα στις ανεπτυγμένες αγορές θα ήταν μικρότερη από την Αυστρία ή την Πορτογαλία»…
Τα πανηγύρια των προηγούμενων μηνών με τις αναβαθμίσεις, που έπαιζαν πρωτοσέλιδα και «βιτρίνες» στα ειδησεογραφικά site επί 24ωρα, έχουν αντικατασταθεί από σοβαρές ανησυχίες για την ελληνική οικονομία. Και πως θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, από την ώρα που το «ελληνικό θαύμα» έχει στηθεί σε πήλινα πόδια, έτοιμο να σπάσει ανά πάσα στιγμή.
Η ανάπτυξη, οι εκτιμήσεις για την οποία συνεχώς υποχωρούν, έχει βασιστεί σε τρικ τύπου Golden Visa, αφού οι άμεσες ξένες επενδύσεις αφορούν την αγορά ακινήτων και όχι ενεργές επενδύσεις παραγωγής πλούτου. Το 2023 σχεδόν το 50% των 4,8 δις. που ήρθαν από το εξωτερικό ήταν για να αγοράσουν ξένοι οικόπεδα-φιλέτα, ξενοδοχεία πάνω στο γυαλό, κατοικίες και εξοχικά για να αποκτήσουν τα προνόμια της Golden Visa και όχι για να επενδύσουν στον πρωτογενή ή τον δευτερογενή τομέα,να συνεταιριστούν με μια ελληνική start up ή να «ποντάρουν» σε μια βιομηχανική μονάδα.
Παρ’ όλα αυτά τα «παπαγαλάκια» συνέχιζαν και… φούσκωναν τα πανιά της κυβέρνησης, «φουσκώνοντας» και τις όποιες θετικές ειδήσεις για την Οικονομία. Οι ίδιοι είναι που τώρα «έκρυψαν» σε μονόστηλα τις αρνητικές αναλύσεις και τα «στοπ» των Moody’s και JP Morgan.

 

Αγιολόγιο και Επετειολόγιο

«Να νοσταλγείς τον τόπο σου, ζώντας στον τόπο σου, τίποτε δεν είναι πιο πικρό» Γ. Σεφέρης

Το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα ΝΙΚΗ είναι ένας εγκεκριμένος Πολιτικός Οργανισμός, από τον Άρειο Πάγο, από τις 25 Ιουλίου του 2019.

 

Τραπεζικός λογαριασμός
IBAN: GR4102602030000830201895856 (Eurobank)
BIC: ERBKGRAAXXX | 0203 – Τσιμισκή 27 Θεσσαλονίκη
Δικαιούχος: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΝΙΚΗ

Θεσσαλονίκη

Πλατεία Αριστοτέλους 5, Θεσσαλονίκη 546 23

Τηλ: 2310 232999

Αθήνα

Σταδίου 10, Αθήνα 105 64

Τηλ: 210 3217890